Uitspraak
Het is niet mogelijk om uit de beschikbare gestelde medische dossiers te achterhalen in wiens aanwezigheid de complicaties optraden. Reguliere medische dossiervorming is hiervoor niet geschikt, en is hiervoor niet bedoeld.
Veel complicaties, waaronder infecties, treden niet op op het moment van mogelijk niet adequate verzorging. Tegen de tijd dat de infecties worden geconstateerd, zal wellicht te bepalen zijn wie in de voorafgaande periode verzorgingstaken heeft uitgevoerd, naar zal niet te bepalen zijn op welke dag en welk tijdstip (en dus in wiens aanwezigheid) de infectie kan zijn opgetreden. Voor problemen bij lijnen (infecties, losraken) geldt dit ook: Er kan tijd verstrijken voor problemen opgemerkt worden. In die tijd kunnen meerdere personen (verpleging, artsen, ouders) handelingen bij het kind uitgevoerd hebben.’
E. Ten aanzien van [naam 3]
1. In de tas van verdachte zijn loperamide strips en capsules aangetroffen. Bekend is dat in loperamide capsules hulpstoffen aanwezig zijn. Tijdens de zitting van 23 januari 2024 is deskundige [naam 3] gevraagd waarom er niet is getest op hulpstoffen die aanwezig zijn in capsules. Zijn reactie hierop was als volg: “We hebben daar niet naar gezocht omdat, bijvoorbeeld lactose, ook van nature voorkomt. Ik kan dan het onderscheid niet meer maken tussen van natuurlijk voorkomende stoffen en hulpstoffen. Er zijn geen stoffen die wij kunnen onderzoeken die niet van nature voorkomen in de capsule aanwezig.”
Bij het hof bestaan nog de volgende vragen:
F. Ten aanzien [naam 4]
1. Heeft u moedermelk in de moedermelkbank van vrouwen waarvan bekend is dat zij loperamide gebruiken? Zo ja, zouden deze samples onderzocht kunnen worden op de loperamide / desmethylloperamide verhouding?
G. Ten aanzien van [naam 3] , [naam 1] , [naam 2]
1. De aangetroffen hoeveelheid loperamide in de moedermelk is (sterk) variërend over de samples. In hoeverre zijn deze variaties biologisch verklaarbaar bij inname gezien de halfwaardetijd van loperamide in het lichaam? Bijvoorbeeld, de loperamide concentratie in het moedermelk sample van 16 juni is een stuk lager dan de gemeten loperamide concentratie in moedermelk van de dagen er voor en de dag er na, of, bijvoorbeeld de variatie in de samples van 6 juni, waarbij een loperamide concentratie is gemeten van 0,002 en 1,5 mg/l op één dag. En, in hoeverre zijn deze sterke (en in relatief korte periode op elkaar volgende) loperamide variaties verklaarbaar door acute loperamide intolerantie en of een andere biologische / medische verklaring
H. Ten aanzien van de advocaat-generaal
De data op de 13 potjes is onbekend, is er een mogelijkheid deze data nog te achterhalen? Mogelijk uit de ziekenhuisgegevens?
Het ziekenhuis verrijkte de moedermelk. In hoeverre kan dit van invloed zijn geweest op de wisselende nutriënt waardes? Blijkt uit het medische dossier informatie over welke samples welke verrijking hebben gekregen en is terug te rekenen in hoeverre dit van invloed is geweest op de nutriënt waardes in de samples?