Uitspraak
1.Het verdere verloop van de procedure in hoger beroep
2.De kern van de zaak
3.De feiten
“(…) Ik heb bij u mijn nieuwe stoel gekocht, maar ik heb er een probleem mee. Ik heb een slijmbeursontsteking gekregen van de zitting. De zitting is te hard. Ik had gevraagd om een zachte zitting. Dat heb ik nodig. Als ik midden op de stoel ga zitten voel ik dat het daar iets zachter is. Maar dan raak ik de rugleuning niet. Als ik gewoon achterin tegen de rugleuning ga zitten, dan is het daar, voor mij, te hard. Ik heb geen bulten vet op mijn achterwerk die dat op kan vangen. Graag zou ik willen dat jullie dit op kunnen lossen (…)”.
“(…) Wij gaan dit oplossen door een zachtere vulling in de zitting aan te laten brengen.(…)”.
“(…) Dat zou ik heel erg waarderen. Vooral nadat ik het bij het aanmeten gemeld had. (…)”.
“(…) Zou het mogelijk zijn dat mijn stoel zo spoedig mogelijk klaar kan worden gemaakt? Want ik heb nu 3 slijmbeursonstekingen in mijn heup en kan daardoor met geen mogelijkheid zitten. Mijn slijmbeursonstekingen blijven voortduren zolang ik er in moet zitten. De medicijnen en spuiten helpen daardoor niet. Ik zit nu in een vreselijke vicieuze cirkel dat ik helemaal overspannen ervan wordt (…)”.
“(…) Wij hebben bij de leverancier nagevraagd wat er mogelijk is. Zij hebben ons het volgende meegedeeld: Het klopt dat de zitting in het begin best hard is, maar dit wordt door het gebruik zachter. Om de zachtheid te versnellen kun je voor de stoel gaan staan en dan met een knie erin drukken Dit uiteraard gelijkmatig over de zitting. We kunnen er een zachtere vulling inzetten, maar dan is de vulling over een half jaar/jaar echt te zacht. Wij adviseren dit dus niet te doen (…)”.
“(…) Ik weet uit ervaring van een eerdere stoel dat dat drukken met de knie niet gaat worden. Ik kan NU absoluut er niet in zitten. Daar waar het zachter is, zit veel te ver naar voren dan heb ik geen rugsteun. Daar waar ik moet zitten, achterin een stoel, wat normaal is, daar is het veel te hard. Zoals het hoort zit iedereen met de rug tegen de stoel. (…) Ik wil zachtere vulling. Dat had ik bij het aanmeten al gezegd. Dus graag wil ik dat u dit regelt met de leverancier. Een stoel van 2000,00 euro wil ik nu in kunnen zitten (…)”.
“(…) Wij kunnen de fauteuil bij u ophalen en deze laten aanpassen bij onze leverancier. Hiermee vervalt van wel iedere garantie i.v.m. de hardheid (zachtheid) van het kussen. Dit is mede omdat ze ervan overtuigd zijn dat deze alleen nog maar zachter wordt, zodat u straks spijt krijgt om dit te laten doen. Het zitkussen, zoals u die nu heeft wordt door gebruik echt nog zachter. Een zacht kussen kan dus in relatief korte tijd ook echt te zacht worden. U geeft ook aan dat het kussen in het midden wat zachter is. Dit komt, omdat u daar dan al meer hebt gezeten. Het veranderen van het zitkussen wordt alleen gedaan op eigen risico(…)”.
“(…) Graag wil ik de stoel aan laten passen. Ik heb,,helaas nog nooit in het midden gezeten. Want dan heb ik geen rugsteun. Dus daar kan het niet aan liggen. Achterin waar ik hoor te zitten is vanaf het begin te hard. Oke dat de garantie, alleen op het kussen vervalt, maar de rest van de stoel blijft gewoon zijn garantie houden (…)”.
”(…) De leverancier zal het vervangen van het kussen voor een zachtere vulling op uw eigen risico aanpassen (…)”.
“(…) ik heb gisteren , van de specialist te horen gekregen, dat ik vocht in mijn bil heb. Het lijkt mij, onder deze omstandigheden, beter om nog even te wachten met de beslissing van het zachter laten maken. Ik wordt er 15 okt aan behandeld. Dan zal het nog even beter moeten worden. Is het goed dat ik contact met u opneem, zodra de stoel toch zachter moet? (…)”.
“(…) Toch liever dat er nu een afspraak wordt gepland om de stoel zachter te maken. De afspraak bij de specialist liep niet zoals verwacht helaas (...)”.
“(…) Wij komen de fauteuil zaterdagmorgen 31 oktober ophalen (…)”.
“(…) Ik heb bij u mijn relaxstoel stoel laten verzachten. Maar nu zit er een probleem in de rugleuning. Schijnbaar is de knop van de lende opblaaskussen, verplaatst en drukt mij nu in de rug. Dit is geen prettig gevoel. Graag zou ik willen dat er iemand naar kan kijken (…)”. Op 5 maart 2021 heeft [geïntimeerde] Max per e-mail ook laten weten:
“(…) de stoel zit nog steeds niet. Daar waar het zitvlak zit. In het midden. Daar zit mijn bellen niet. Daar waar mijn bellen zitten is het vreselijk zitten. Dit kan echt zo niet. Ik kom niet van mijn klachten af op deze manier verder is de stoel top. Maar ik zit nu op een tuinstoel met kussen. Die is zachter (…)”.
“ (…) heeft u al geprobeerd lucht uit het lendenkussen te laten? Bij de aanpassing van uw fauteuil is met het lendenkussen niets gedaan. Is het kussen nu te hard of te zacht? Verder willen wij u er graag op wijzen dat een goede fauteuil geen medicijn is en een probleem niet gaat herstellen (…)”.
“(…) ik weet dat het geen medicijn is. Maar ik zal toch wel gewoon achter in de stoel moeten kunnen zitten, met mijn rug tegen de rugleuning. En ik kan daar nog geen 5 minuten zitten. Omdat het midden punt van de stoel wel zachter is, maar daar kan ik onmogelijk zitten. Achterin de zitting is het echt te hard. En ja ik heb de lucht allemaal uit de lende pomp gehaald. Ik kan het niet op gepomp hebben, want dat zit toch niet. Maar er schijnt, een knop in mijn rug te drukken, naar ik aanneem een verbinding van de lende kussen. Want als ik aan de slang trek, achter de stoel. Is het wat minder. Maar komt toch terug. (…)Als ik op een andere stoel ga zitten, voel ik behagen in de zachtheid. Dat voel ik hier niet. Ik heb nu een tuinstoel er naast staan, daar zit ik overdag op. En s,avonds kan ik in de relaxstoel zitten. Die dan plat gaat met kussens er in (…)”.
“(…) Helaas moet ik u mededelen dat de stoffering te strak is aangespannen is m.n. het zitgedeelte waar mw. achter in de stoel zit (positie zitknobbels) Vervolgens zit het lendenkussen te laag en niet op de plek waar nodig. Onze verassing schetst dat het kussen (zonder lucht), de scherpe knoppen en leiding dwars door de stoffering te voelen zijn (…)”. [geïntimeerde] heeft in haar begeleidende e-mail geschreven:
“(…) Ik heb de stoel nog maar 9 maanden. En heb er al met al haast nooit goed in kunnen zitten. Ik heb hem al eerder naar u terug gehad, met geen resultaten. Zoals de brief vermeld heeft hij 3 gebreken, waardoor ik er niet op kan zitten. Dat heeft niets te maken met mijn lichaam. Ik had van tevoren aan gegeven dat ik een hele zachte zitting moest hebben. (…) Lost dit niets op dan wens ik mijn geld terug (…)”.
“(…)
“(…) Wij hebben contact gehad met Oranjeservice (…). Zij (…) maken een afspraak met u om de fauteuil bij u ter plaatse te beoordelen en te zien wat er aan te doen is (…)”. Op 23 juli 2021 heeft Max in een e-mailbericht aan [geïntimeerde] geschreven:
“ (…) Aankomende week heeft u een afspraak met Oranje concepts om uw fauteuil aan te passen. (…) Ze gaan niet alleen de “leiding” aanpassen, maar zullen ook de lendenpomp op de juiste hoogte zetten. Ze zullen ook kijken wat de harde rand is waar u het over heeft en wat ze daar eventueel aan kunnen doen (…)”.Tijdens het huisbezoek bij [geïntimeerde] heeft de monteur van Oranje Concepts aangegeven dat de binnenkant van de fauteuil is gelijmd en niet kan worden aangepast.
4.Het oordeel van het hof
- het vonnis van de kantonrechter te vernietigen,
- de vorderingen van [geïntimeerde] alsnog af te wijzen althans te ontzeggen,
- [geïntimeerde] te veroordelen in de kosten van beide instanties,
- [geïntimeerde] te veroordelen terug te betalen wat Max op grond van het vonnis aan haar heeft voldaan vermeerderd met de wettelijke rente.