Uitspraak
1.Installatiebedrijf [geïntimeerde1] B.V.,
2. [geïntimeerde2] Bouw B.V.,
3. Opus projecten B.V.
1.Het verloop van de procedure in hoger beroep
2.De kern van de zaak
3.Het oordeel van het hof
leveren en aanbrengen invoerbuizen Devo, water, electra, CAI, telefoon en de benodigde doorvoeringen conform de eisen van het nutsbedrijf”.
”(…) Het water ruikt niet fris, dit is bij alle kranen in het huis zo.”In de klacht van 8 juli 2013 aan Opus staat:
“Het water wat uit de leidingen komt is geel van kleur en laat een gele aanslag achter. Het water ruikt en smaakt niet zoals het behoort te zijn (...). Foto 2 is het zwembadje waar geel water inzit. Water in het zwembad is vers water.”Op 9 juli 2013 berichtte Opus aan de bewoners:
“Ik heb dit probleem met installateur [geïntimeerde1] besproken en die geven aan dat het niet aan het leidingsysteem kan liggen. Dit probleem zal bij Vitens neergelegd moeten worden, daar zij het water leveren.”Na aanhoudende klachten berichtte [geïntimeerde2] aan de door de bewoners ingeroepen klachtenbemiddelaar:
“In november is 2012 is bij de bewoners al aangegeven dat de levering van drinkwater buiten de verantwoording van onze installateur valt. Geadviseerd om een rioolontstoppingsbedrijf in te schakelen (…).”De klachtenbemiddelaar schreef op 9 oktober 2013 aan de bewoners:
“Wij hebben een reactie van [geïntimeerde2] gehad (…). Zij wijzen alle verantwoordelijkheid af en verwijzen naar Vitens. Ik heb uit de telefoongesprekken met u begrepen dat Vitens hier al over benaderd is en zij aangegeven dat het probleem niet bij hun ligt (…)”.
“Vandaag (…) was ik met u in de woning en heb geconstateerd dat (…) alle koudwater tappunten in de woning worden gevoed vanuit de koelwaterleiding van het collectieve koelsysteem. Het betreft waarschijnlijk (koude) bron-water. De warmwater tappunten worden wel via de watermeter gevoed, na verwarming dmv de verwarmingsunit in de meterkast. Verder bestaat het sterke vermoeden dat de koelinstallatie van de woning op dit moment gevoed wordt door de drinkwaterleiding via de watermeter. Beide leidingen zijn van het zelfde materiaal en hebben dezelfde diameter (…).”[geïntimeerde2] en Opus zijn hiervan op 20 maart 2014 op de hoogte gesteld door de (rechtsbijstandverzekeraar van de) bewoners. [geïntimeerde1] heeft de aansluitfout hersteld op 21 maart 2014.
De klachtplicht (6:89 BW) en décharge (7:758 BW)
Vanaf de afsluiter van de koelleiding van DEVO is door de binneninstallateur de leiding aangesloten op de drinkwaterleiding van de woning. Andersom is de drinkwaterleiding van de woning door de binneninstallateur aangesloten op het vloerverwarmingssysteem. Dit is niet te zien op de bijgevoegde foto’s, daarop lijkt alles in orde. Echter zijn in de vloer de leidingen op de verkeerde koppeling aangesloten. Bij koelen van de woning begon namelijk de watermeter te draaien. Terwijl bij het openzetten van de koude kranen in de woning de watermeter niet draaide (doordat deze kranen werden gevoed door de koelleiding van DEVO). Inmiddels is de installatie aangepast en functioneert nu alles zoals hoort (…).”
“3.15 Vastgesteld wordt dat circa470 m3drinkwater aan het net isgesuppleerdals gevolg van de leidingverwisseling door [geïntimeerde1] . Om dit in perspectief te plaatsen:het totale WKN kende in 2014 een volume van circa 100 m3. Inmiddels is dit circa het dubbele. Uitgaande van het volume van het totale systeem (in 2014) is erdus 4 tot 5 keer de inhoud van het system ververst met zuurstofrijk(8.4 mg/1)en ongeconditioneerd drinkwater(pH 7.8; 296 μS/cm). Deze waardes volgen uit een opgave van Vitens over de samenstelling van het drinkwater in 2013 (bijlage IV).3.16 Dat er zoveel water door het systeem kan is mede doordat het systeem telkens groeide. Het plan om nieuwe aansluitingen door te spoelen met ontgast en geconditioneerd water uit het net was goed, echter was het net niet gevuld met ontgast en geconditioneerd water maar met drinkwater afkomstig van de [adres1] . De inlek heeft de waterkwaliteit en de zuurstofhuishouding bepaald.
proceswater uit het energienet van Devo en van leidingen voor leidingwater [onderstreping toegevoegd door hof]. Ook neemt het hof als niet dan wel onvoldoende weersproken in aanmerking dat onbehandeld- en zuurstofrijk water leidt tot corrosie door de vorming van hematiet en magnetiet en dat dit schade kan toebrengen aan het WKN-systeem, bijvoorbeeld in de vorm van vastlopende warmtemeters en installaties.
- i) Devo voorafgaand aan de inbedrijfstelling, dan wel bij de inbedrijfstelling van de woninginstallatie in maart 2011 de leidingwissel had moeten of behoren te ontdekken en in ieder geval kort voor of tijdens de door Devo en [naam2] uitgevoerde inspectie van de woningen aan de [adres2] en [adres1] in september van 2012, die werd ingesteld toen het vermoeden rees dat in de wijk [adres2] of [adres1] ongewenste drinkwatersuppletie plaatsvond.
- ii) Devo al vanaf de inrichting van het WKN-systeem en ook nadat de inlek bij [adres1] [nummer1] werd ontdekt onvoldoende maatregelen trof om (corrosievorming door) inlek van drinkwater tegen te gaan en te beperken, waardoor Devo zelf in overwegende mate heeft bijgedragen aan het ontstaan van de door haar gestelde schade.
“Naast Opus en [geïntimeerde2] is Vitens een partij aangezien zij het drinkwater leverden (…). We hebben meerdere partijen over de vloer gehad en er is meerdere keren naar het water gekeken. Helaas heeft dat niet tot resultaat geleid dat er een probleem is ontdekt. Doordat meerdere partijen geen euvel konden vinden werd er verder geen actie ondernomen (…).”Het hof neemt tot slot in aanmerking dat vast staat dat Devo in deze periode niet in kennis is gesteld van de klachten van de bewoners of is uitgenodigd om de woning te inspecteren.
(ii) Had Devo voor de ontdekking van de leidingwissel in maart 2014 het ontstaan van schade (door corrosievorming) kunnen voorkomen?
“Indien er geen grote verstoringen zijn, is dit de normale bedrijfsvoering – in overeenstemming met de waterinhoud en de suppletie- en expansievoorzieningen – waarop dit systeem is ontworpen. Indien – ondanks deze preventie – gassen in het systeem terecht komen, worden deze door middel van vacuüm-ontgassing verwijderd uit het CV systeem.”Daarnaast wordt verontreiniging tegengegaan doordat in de retourleiding bij binnenkomst in de centrale een filter is geplaatst die vuildeeltjes naar de bodem laat zaken, waarna deze kan worden schoongemaakt. Naast deze gewone bedrijfssituatie, vermeldt [naam2] , kunnen ook afwijkende situaties tijdens de bedrijfsvoering optreden, bijvoorbeeld bij werkzaamheden aan het distributienet en bij een grote lekkage in het distributiesysteem. In dat geval moet veel meer water dan gebruikelijk worden gesuppleerd, en, hoewel onwenselijk schrijft [naam2] , is dat alleen mogelijk met drinkwater. In dat geval komt er ongeconditioneerd water in het systeem.
- het bijhouden van de storingen om een oorzaak-analyse uit te kunnen voeren;
- het plaatsen van aanvullende filters;
- het beschrijven van de bestaande waterkwaliteit en de opdracht aan Avf Water Treatment B.V. (hierna: Avf) op het verbeteren van de waterconditionering en verwijderen van corrosieproducten.
Schade
4.De beslissing
14 dagen nadat de deurwaarder deze uitspraak heeft betekend aan Opus zijn betaald. Als daarna niet is betaald, dan worden die kosten verder verhoogd met de wettelijke rente;
€ 5.689,50 aan griffierecht (1/2 van € 11.379)