3.3.In de akte huwelijkse voorwaarden van 13 april 2022 is – voor zover hier van belang – het volgende bepaald:
“Artikel 1
UITSLUITING
De echtgenoten sluiten elke gemeenschap van goederen uit.
Artikel 4
VERGOEDINGSRECHTEN
1. Een echtgenoot heeft een vergoedingsrecht jegens de andere echtgenoot, indien een bedrag of waarde ten behoeve van die andere echtgenoot aan zijn vermogen is onttrokken. De vergoeding is gelijk aan het bedrag of de waarde ten tijde van de onttrekking, ongeacht waarvoor het onttrokken bedrag of de onttrokken waarde is aangewend.
Artikel 8
KOSTEN VAN DE HUISHOUDING
De kosten van de gemeenschappelijke huishouding worden door de echtgenoten gedragen naar evenredigheid van ieders inkomen. Zijn de inkomens onvoldoende, dan worden de kosten gedragen naar evenredigheid van ieders vermogen. Eén en ander geldt niet voor zover bijzondere omstandigheden zich daartegen verzetten.
Onder de kosten van de huishouding zijn begrepen de kosten van verzorging en opvoeding van de tot het gezin behorende kinderen, de premies voor de gebruikelijke verzekeringen, de kosten van vakanties, de huurprijs van de echtelijke woning en rente van geldleningen die verband houden met de aanschaf van de echtelijke woning en de vakantiewoning. Tevens behoren daartoe de kosten van aanschaf van de inboedel.
Artikel 12
AFREKENING AAN HET EINDE VAN HET HUWELIJK
1.
Ingeval het huwelijk wordt ontbonden of tussen de echtgenoten scheiding van tafel en bed wordt uitgesproken, vindt er verrekening van hun vermogens plaats zo, dat ieder van de echtgenoten gerechtigd is tot een waarde gelijk aan die, waartoe hij gerechtigd zou zijn indien tussen de echtgenoten een wettelijke gemeenschap van goederen bestond, zoals die gold op éénendertig december tweeduizend zeventien, zulks met inachtneming van het hierna sub 7 tot en met 9 bepaalde.
(…)
3. Het vermogen van ieder van de echtgenoten bestaat uit het saldo van zijn bezittingen en schulden. (…)
De vaststelling van de beide vermogens alsmede de bepaling van de waarde daarvan zullen geschieden in onderling overleg of bij gebreke daarvan door één of meer deskundigen als door de aard van de goederen wordt vereist, zulks ter beoordeling van na te melden kantonrechter. (…)
8. Ingeval het huwelijk wordt ontbonden door echtscheiding (…) zal in afwijking van het in lid drie bepaalde:
a. voor de berekening van het vermogen van de comparant sub 1 (hof: de man) het vermogen van de comparant sub 1 dienen te worden verminderd met een bedrag ter grootte van honderd vijftig duizend euro (€ 150.000,00), zulks in verband met het door hem ten huwelijk aangebracht vermogen; en
b. voor de berekening van het vermogen van de comparante sub 2 (hof: de vrouw) het vermogen van de comparante sub 2 dienen te worden verminderd met een bedrag ter grootte van vijfenzeventigduizend euro (€ 75.000,00), zulks in verband met door haar ten huwelijk aangebracht vermogen.
9. a. Er wordt niet verrekend, indien het te verrekenen vermogen van één van de echtgenoten negatief is.
b. Indien het te verrekenen vermogen van de comparant sub 1 uitsluitend ten gevolge van de in lid 8 sub a bedoelde aftrek wordt geacht negatief te zijn, zal het te verrekenen vermogen van de comparant sub 1 op nihil worden gesteld.
c. Indien het te verrekenen vermogen van de comparante sub 2 uitsluitend ten gevolge van de in lid 8 sub b bedoelde aftrek wordt geacht negatief te zijn, zal het te verrekenen vermogen van de comparante sub 2 op nihil worden gesteld.
d. Indien het onder b. of c. bepaalde van toepassing is en het te verrekenen vermogen van de andere comparant positief is, zal er wel tussen de echtgenoten worden verrekend.
(…)”