Uitspraak
GERECHTSHOF ARNHEM-LEEUWARDEN
1.Het verdere verloop van het geding in hoger beroep
2.Kern van de zaak en de beslissing
3.De motivering van de beslissing in hoger beroep
Ingangsdatum: Deze overeenkomst gaat in per 1 augustus 2015 en loopt tot en met 31 december 2016 met een opzegtermijn uiterlijk per 1 september 2016. Indien er geen opzegging heeft plaatsgevonden, zal het contract telkens stilzwijgend met 1 jaar worden verlengd.”
De overeenkomst met een bepaalde looptijd van meer dan zes (6) maanden maar niet langer dan een (1) jaar wordt na verloop van deze termijn van rechtswege omgezet in een overeenkomst voor onbepaalde tijd, tenzij de overeenkomst tegen de overeengekomen einddatum wordt opgezegd met inachtneming van een opzegtermijn van zes (6) maanden. Bij omzetting is lid 2 van toepassing.” (in lid 2 is onder meer een opzegtermijn van 12 maanden opgenomen voor overeenkomsten voor onbepaalde tijd).
uiterlijk per 1 september 2016” sluit aan op de (initiële) situatie dat de overeenkomsten lopen “
tot en met 31 december 2016”. Waar tussen partijen dus een opzegtermijn van vier maanden is overeengekomen voor de looptijd van de overeenkomsten van een jaar en vijf maanden (van 1 augustus 2015 tot en met 31 december 2016) hoefde Vitus er redelijkerwijs geen rekening mee te houden dat zij na de verlenging van de overeenkomsten met telkens één jaar, geen vier maar zes maanden opzegtermijn in acht moest nemen. Een langere opzegtermijn bij een kortere looptijd is immers niet logisch. Het ligt dan ook in de rede dat Vitus na verlenging aansluiting mocht zoeken bij de – enige – opzegtermijn die in het opzeggingsbeding wordt genoemd, en dat is (uiterlijk) 1 september.
De offerte is op basis van een contract voor 1 jaar met een opzegtermijn uiterlijk per 1 september van enig jaar. Indien er geen opzegging heeft plaatsgevonden, zal het contract telkens stilzwijgend met 1 jaar worden verlengd”. Dit betekent dat het aanbod van Dyade een opzegtermijn van vier maanden inhield, ook na verlenging van de overeenkomsten met telkens een jaar. Tegen deze achtergrond had van Dyade, die de overeenkomsten heeft opgesteld, mogen worden verwacht dat als zij, in afwijking van haar offerte en van de regeling voor de initiële looptijd, na verlenging een opzegtermijn van meer dan vier maanden wenste te hanteren, dit duidelijk in het opzeggingsbeding zou hebben neergelegd. Dat is echter niet gebeurd. Dat weegt voor het hof zwaarder dan het jaartal 2016 en/of het ontbreken van “jaarlijks” of woorden van die strekking in de tekst van het opzeggingsbeding.
van rechtswege[zijn]
omgezet in een overeenkomst voor onbepaalde tijd.”Ook hier moet de onduidelijkheid voor rekening blijven van Dyade, als gebruiker van de AV. Dus zelfs als het opzeggingsbeding niet in een opzegtermijn na verlenging zou hebben voorzien, is niet vanzelfsprekend dat op de regeling van artikel 12 lid 4 AV moet worden teruggevallen. Het ligt meer voor de hand dat dan naar redelijkheid en billijkheid wordt beoordeeld of de door Vitus in acht genomen opzegtermijn van 5,5 maanden (respectievelijk 4 maanden voor de Youforce-licentieovereenkomst) voor overeenkomsten met een looptijd van telkens een jaar, stand houdt. Voorshands en in zoverre ten overvloede acht het hof aannemelijk dat dit het geval is.
een opzegtermijn conform de algemene leveringsvoorwaarden” geldt. Zo’n bepaling ontbreekt in het opzeggingsbeding.
Ten aanzien van het contract van Youforce zijn we nog steeds van mening dat het contract per 1 september kan worden opgezegd.” Het is daarbij bekend dat Vitus op andere software is overgegaan (Afas) zodat er, mede in het licht van de opzegging van de twee andere overeenkomsten, geen reden was om de Youforce-licentie in 2023 nog te laten doorlopen. Dat Vitus nog een ‘terugkijk’-licentie nodig heeft, om oude gegevens in te kunnen zien, staat daar verder los van.