Uitspraak
1. [geïntimeerde1] handelend in hoedanigheid van erfgenaam van [de erflater]
2. [geïntimeerde2]
3. [geïntimeerde3]
[de erflaatster] ,
1.Het verloop van de procedure in hoger beroep
2.De kern van de zaak
3.Het oordeel van het hof
/ Vermoedelijk op heiwerk gefundeerd op houten paalfundering met betonoplangers van voormalige varkensstal + bij de bouw zijn er nog extra palen bijgemaakt / Tijdens de bewoning in ca. 2004 zijn er nog een aantal stalen buispalen met beton stukken met vijzeling (strak opdrukken) bijgemaakt door door Smit & Zn te Gouda -u kunt hioermee contacten / Ok navraag doen bij de Gemeente inzake deze fundering en grondwaterstand t.o.v. houten paalkoppen etc. zie hierover ook enkele perspublicaties - en tekenwerk etc. van dit pand opvragen (behoort tot uw informatieplicht)/ Pand oogt visueel stabiel / Visueel geen ernstige gebreken waargenomen in relatie tot de fundering / Zie B.13.”
B24, Funderingblijkt dat de woning is gebouwd op een fundering die ouder was dan de woning zelf. Het hof leidt verder uit deze passage af dat [appellant] voordat hij de woning kocht ermee bekend was dat de oorspronkelijke fundering niet was berekend op de bouw van een vrijstaande woning, maar bedoeld was voor een varkensstal en dat de fundering bij het bouwen van de woning is uitgebreid met extra palen.
B24, Funderingis opgenomen, is een mededeling van [de erflaatster] tijdens de bouwkundige keuring: omdat in 2003 deuren waren gaan klemmen, waren er in 2004 extra funderingspalen –stalen buispalen met beton stukken - met vijzeling aangebracht ter versteviging. Het hof concludeert hieruit dat [appellant] moet hebben geweten dat er in 2003 al een verzakking had plaatsgevonden die dermate ernstig was dat het nodig was om extra funderingspalen te laten plaatsen.
zoals in elke polder is de betekenis van het grondwaterpeil en de huishouding daarvan groot; inmiddels verkregen informatie over een in 2008-2009 door de Stichtse Rijnlanden uitgevoerde aanpassing van de polderpeilbeheersing rond het huis en het achterliggende terrein met bos lijkt geen aanleiding te geven om te denken dat verzakkingen van de oprit en het huis te maken zouden kunnen hebben met schade aan de fundering door drooggekomen houten heipaaluiteinden, maar we realiseren ons dat hier een probleem kan ontstaan.”
ter beoordeling van een bouwkundige” was. Dat heeft zij onder meer gedaan bij de vragen over de fundering. Omdat van [de erflaatster] niet meer kan worden verwacht dan dat zij in de vragenlijst opneemt wat zij weet en dit aspect blijkbaar tijdens de bouwkundige keuring wilde toelichten, is er geen aanleiding om hieruit af te leiden dat [de erflaatster] heeft gezwegen waar spreken plicht was. Zij heeft in het gesprek met de bouwkundige verteld dat eerder herstelwerkzaamheden nodig waren geweest. Het hof verbindt dan ook geen consequenties aan de wijze van invullen van de vragenlijst.