Uitspraak
1.Het verloop van de procedure in hoger beroep
2.De kern van de zaak
3.Het oordeel van het hof
Vanaf 1 november 2012 heeft u een overeenkomst voor de energievoorziening op uw nieuwe adres. In deze brief zetten wij de bij ons bekende informatie voor u op een rij. (…) De netbeheerder zorgt voor aansluiting, transport en meetdiensten van elektriciteit en gas. Zij zorgt ook voor het oplossen van eventuele storingen. U heeft voor elektriciteit en gas een overeenkomst met Liander. Hierop zijn de algemene voorwaarden van Liander van toepassing. U vindt de overeenkomst en algemene voorwaarden op www.liander.nl/avkleinverbruik. Wilt u ze liever op papier ontvangen? Geen probleem, laat het ons dan weten. We sturen het kosteloos naar u toe. (…)
17.1.a De netbeheerder is, met inachtneming van het bepaalde in de overige leden van dit artikel, jegens de contractant aansprakelijk voor schade als gevolg van onderbreking van het transport van elektrische energie echter uitsluitend indien en voor zover:
de onderbreking het gevolg is van een aan de netbeheerder toerekenbare tekortkoming en
het personenschade betreft als gevolg van lichamelijk letsel of overlijden en/of zaakschade bestaande uit vernietiging, beschadiging of verlies van zaken.
één of meer verbindingen voor het transport van elektriciteit en de daarmee verbonden transformator-, schakel-, verdeel- en onderstations en andere hulpmiddelen, behoudens voor zover deze verbindingen en hulpmiddelen (…) liggen binnen de installatie van een producent of van een afnemer”. De HK moet worden beschouwd als een hulpmiddel in die zin en bevindt zich niet binnen de installatie van Dvars als afnemer; de HK ligt immers voor het overdrachtspunt. Niet in geschil is dat Liander als bezitter in de zin van artikel 6:174 lid 1 BW heeft te gelden en voorts als leidingbeheerder.
is er de voorkeur aan gegeven in deze gevallen de aansprakelijke personen te laten aanwijzen door de hoofdregel van het eerste lid, zodat zij rust op de bezitter van het gebouw of werk waarvan de leiding deel uitmaakt. Het spreekt vanzelf dat, indien blijkt dat de schade is terug te voeren op een gebrek aan zorg van de maatschappij die het betreffende deel van de leiding in beheer heeft, de bezitter op deze verhaal zal kunnen nemen.” [4] Gewezen wordt aldus uitdrukkelijk op de bezitter van het gebouw. Dat deze vanwege de verzegeling niet direct toegang heeft tot de HK, zoals Dvars stelt, doet daar niet aan af; de gedragingen van Dvars, die het zegel kan verbreken of kan laten verbreken door een bevoegde monteur, onttrekken zich immers aan de waarneming van de leidingbeheerder.
[is] in alle gevallen van vergoeding uitgesloten indirecte schade”. De beperking van artikel 17.4 houdt in: “
[i]ndien en voor zover de netbeheerder jegens de contractant in het kader van deze algemene voorwaarden tot schadevergoeding verplicht is” en verwijst daarmee terug naar artikel 17.2. Daarin wordt aansprakelijkheid gevestigd voor “
schade aan personen of zaken ten gevolge van een gebrekkige aansluiting (…) dan wel van een onjuist handelen of nalaten in verband met aansluiting (…) doch niet indien de schade het gevolg is van een tekortkoming die de netbeheerder niet kan worden toegerekend”, zonder dat onderscheid wordt gemaakt naar de grondslag van de aansprakelijkheid. Weliswaar duidt de laatst geciteerde zinsnede op een tekortschieten onder een contractuele verplichting, maar dat is een uitzondering op de algemene formulering van Lianders aansprakelijkheid, waarbij dus geen onderscheid naar grondslag is gemaakt. Relevant is voorts dat ook aansprakelijkheid wegens “
onjuist handelen of nalaten in verband met een aansluiting” expliciet is genoemd, wat eens te meer ook op onrechtmatig handelen (van Liander dan wel een ondergeschikte) ziet. Uit de bewoordingen van de beperkingen van artikel 17.3 en van artikel 17.4, gelezen in samenhang met artikel 17.2, volgt dus dat deze beperkingen op alle gevallen, dan wel alle grondslagen, betrekking hebben. In het licht van deze bewoordingen heeft Dvars haar betoog dat de aansprakelijkheidsbeperking alleen ziet op contractuele aansprakelijkheid, onvoldoende toegelicht. Dat betekent dat Liander zich ook voor de eventuele aansprakelijkheid uit onrechtmatige daad of op grond van artikel 6:173 en 170 BW op de aansprakelijkheidsbeperking kan beroepen en geen hoger bedrag aan schadevergoeding kan worden toegewezen dan vanwege het toerekenbaar tekortschieten.