Uitspraak
OMEGA LOGISTICS B.V.,
1.Het verloop van de procedure in hoger beroep
2.De kern van de zaak
3.Het geschil
4.Het oordeel van het hof
Wanneer de uit de arbeidsovereenkomst voortvloeiende verplichtingen van de werknemer vergen dat hij op regelmatige basis overuren maakt, en de vergoeding daarvan een belangrijk onderdeel vormt van de totale vergoeding die hij voor zijn beroepsactiviteit ontvangt, moet de vergoeding voor overuren echter worden meegeteld voor het gewone loon waarop hij tijdens de in artikel 7, lid 1, van richtlijn 2003/88 bedoelde jaarlijkse vakantie met behoud van loon recht heeft, zodat hij tijdens zijn vakantie economische voorwaarden geniet die vergelijkbaar zijn met die welke hij tijdens de uitoefening van zijn werk geniet.”
Wij hebben [de werknemer] nooit verplicht om overuren te maken, wekelijks werd/wordt er vantevoren een planning gemaakt en gedeeld met chauffeurs. Uiteraard werd/wordt er altijd zoveel mogelijk geprobeerd om niet of niet teveel uren in te plannen, gezien dit ook voor ons als bedrijf prijstechnisch gunstiger[is]
. Het kan uiteraard wel voor komen dat er gedurende de week extra werk of langere dagen gemaakt worden, indien gewenst zullen we dit altijd compenseren in een later stadium om de hoeveelheid overwerk te beperken. Indien een werknemer zelf geen gerede klacht kenbaar maakt bij planning/management gaan wij er tevens van uit dat wanneer er wel over gewerkt wordt, dit niet als belemmerend wordt ervaren. Wat wij tevens vaak zien is dat medewerkers graag overuren maken omdat dat de uren zijn waarin er meer verdien[d]
wordt door medewerkers.
Zoals eerder reeds beschreven is er nooit een duidelijk protest vanuit de heer [de werknemer] geuit aan de planning dan wel het management, indien dit wel het geval zou zijn geweest zouden wij zeker trachten het aantal overuren te beperken. Uiteraard gebeur[t]
het wel eens dat er last-minute extra uren gemaakt moeten worden, door onverwachts wegvallen van chauffeurs door ziekte of andere oorzaken. Ook in vakantieperiodes zou het zo kunnen zijn dat er meer wordt gevraagd van chauffeurs, echter wij proberen in deze periodes juist de chauffeurs te ontlasten door extra tijdelijke krachten te werven. De heer [de werknemer] heeft hier in alle jaren nooit een groot probleem van gemaakt, wellicht dat incidenteel er een discussie is ontstaan.
De heer [de werknemer] heeft altijd, met plezier, de ochtenden gewerkt om alles klaar te zetten voor de routes. Dit is nooit onder dwang gegaan, hij heeft dit altijd als leuk én belangrijk ervaren en veelal op eigen initiatief ook gedaan.
Zover bekend heeft de heer [de werknemer] ook nooit gebruik willen maken van Artikel 28, betreffende overuren oudere werknemers, om aan te geven geen overuren te willen maken. Hij heeft hiertoe de afgelopen 5 jaar wel de mogelijkheid gehad, collega's hebben dit wel gedaan en dit is ook direct gehonoreerd en toegepast.”
beschikbare loonruimte is al geconsumeerd”, volgens Omega, terwijl bovendien [de werknemer] ook daadwerkelijk vakantie heeft genomen, zodat het doel van de richtlijn 2003/88 behaald is.
Werknemer zal een persoonlijke toeslag ontvangen van € 777,04 bruto per vier weken” en “
Deze toeslag zal worden afgebouwd met elke initiële- en tredeverhoging” (hierna: het afbouw-beding). De toeslag die [de werknemer] ontving, is ook daadwerkelijk afgebouwd tot € 456,12 per maand per november 2018 en is ook daarna nog afgebouwd.