Naar aanleiding hiervan hebben [appellanten] een nieuwe deskundige ingeschakeld, namelijk BDA Dak- en Geveladvies (hierna: BDA). [geïntimeerden] zijn – hoewel hiertoe uitgenodigd – niet bij het onderzoek op 26 augustus 2019 aanwezig geweest. Op
22 oktober 2019 heeft BDA een rapport uitgebracht. De deskundige schrijft onder meer:
“De keramische dakpannen verkeren in een slechte staat. (…) Op het dak zijn meerdere pantypen aangebracht waardoor er een rommelig geheel is ontstaan. (…)
Het vorenstaande houdt in dat er bij wind in combinatie met regen water gemakkelijk onder de pannen kan doordringen. (…) Gesteld kan worden dat pannen onvoldoende verankerd zijn; panhaken of schroeven zijn niet consequent aangetroffen. Het dakdeel op het noorden laat aanzienlijke zonkvorming zien; dit in tegenstelling tot de andere lange zijde van het dak; hier is de constructie uitgevlakt. Door de zonkvorming gaan de pannen bij de horizontale overlappen open staan en kan regenwater onder invloed van wind onder de pannen doordringen. (…) Deze lekkages worden veroorzaakt door dat de pannen op meerdere locaties uit elkaar zijn getrokken en er vrij water onder de pannen op het waterkerend dampopen membraan (spinvlies) kan stromen en bij de bevestigers van de tengels op de sporen in de binnenruimte kan doordringen.
(…)
Daarnaast zijn er lekkages aanwezig ter hoogte van de dakramen; hier blijkt, naast forse vervuiling in de gootjes, dat het compriband dat tussen kunststof gootstuk en pannen is aangebracht niet meer voldoende afdicht.
(…)
Om de lekkages op het noordelijk gelegen dakdeel op te heffen zijn ingrijpende herstelwerkzaamheden noodzakelijk. Geadviseerd wordt om het noordelijk dakdeel te voorzien van nieuwe dakpannen, in combinatie met het uitvlakken van het dak c.q. de dakconstructie. (…) De lekkages bij de dakramen kunnen verholpen worden door het vernieuwen van het compriband tussen gootstuk en pannen in combinatie met het schoonmaken van de gootjes.
(…)
De pannen vertonen onder de overlap verspochting en afschilfering als gevolg van vorstschade. Er zijn meerdere pantypen aangebracht waardoor er op meerdere posities een onvoldoende waterdichte aansluiting onderling aanwezig is. Dit wordt versterkt door de zonkvorming in de onderconstructie. (…) Voor zover vastgesteld kon worden zijn de pannen aanvullend verankerd echter niet op een structurele wijze. Op meerdere plaatsen zijn pan onderuit geschoven. Op een locatie is een brede horizontale opening ontstaan tussen de pannenrijen waardoor water vrij spel heeft en in de constructie kan doordringen.
(…)
Op het dak (noordzijde) zijn meerdere pantypen toegepast waardoor er op diverse plaatsen onvoldoende overlap c.q. waterdichting aanwezig is. Door de doorbuiging van de onderconstructie gaan met name de kopse sluitingen/overlappingen open staan en kan er gemakkelijk water onder de pannen doordringen. Op een positie is een brede horizontale opening aanwezig mede als gevolg van een onjuiste panlatafstand; inwatering is aan de orde. (…) Vastgesteld is dat de pannen onvoldoende verankerd zijn. (…) Het onderdak c.q. de sporen en het zachtboard vertonen vochtsporen/schimmelvorming als gevolg van forse inwatering onder de pannen.
(…)
Kort samenvattend wordt in de huidige situatie dan ook geadviseerd om het noordelijk dakdeel te voorzien van nieuwe pannen in combinatie met het herstellen van de doorbuiging in de onderconstructie.”