Uitspraak
bij de kantonrechter: eiser in conventie, gedaagde in voorwaardelijke reconventie,
[appellant],
1.[geïntimeerde1] ,
[geïntimeerde1],
[geïntimeerde2],
[geïntimeerden] c.s.,
1.De verdere procedure bij het hof
- een memorie van grieven (met producties);
- een memorie van antwoord (met producties);
- een akte uitlating producties.
2.Waar gaat het in deze zaak om?
3.3. Relevante feiten
[geïntimeerden] c.s. werken.
1 september 2018. Zij vraagt of [appellant] ermee kan instemmen dat de huur per 1 mei 2018 wordt beëindigd. [appellant] deelt mee daar niet mee te kunnen instemmen.
“
Op dit moment is verhuurder - met zijn gezin - woonachtig op een woonboot in [woonplaats1] . De gemeente Kampen heeft besloten dat het verblijf op de woonboot geen permanent karakter mag dragen. Besloten is over te gaan tot handhaving. Verhuurder en zijn gezin hebben dientengevolge – op hele korte termijn – geen eigen woonruimte meer.De mogelijkheid tot het verkrijgen van passende woonruimte door huurders is zeer aannemelijk. Het feit dat huurders beiden werkzaam zijn in de makelaarsbranche, maakt dat het verkrijgen van nieuwe, passende woonruimte op korte termijn voor de hand ligt.Een afweging van de belangen van zowel verhuurder als huurders leidt tot de conclusie dat het belang - te weten het eigen gebruik van de woning - van de verhuurder zwaarder weegt dan het belang van huurders. Kortgezegd kan niet worden gevergd dat de huurovereenkomst wordt verlengd.”
[geïntimeerden] c.s. hebben niet, conform het in het exploot geformuleerde verzoek, laten weten in te stemmen met beëindiging van de huur.
“
Het verlengen van de termijn om aan de aanschrijving te voldoen is bespreekbaar, mits de aanhangige procedure, met betrekking tot het ontbinden van de huurovereenkomst, daar aanleiding voor geeft.”
Het door [appellant] en zijn echtgenote ingestelde bezwaar tegen dit besluit is ongegrond verklaard.
Tegen het besluit op bezwaar hebben [appellant] en zijn echtgenote beroep ingesteld.
De gemeente heeft de begunstigingstermijn van het invorderingsbesluit verlengd tot (in elk geval) 6 weken nadat op het bezwaarschrift is beslist.
4.4. De motivering van de beslissing
€ 7.500,-vast te stellen.
De vordering is alleen toewijsbaar wanneer de belangen van [appellant] prevaleren op die van [geïntimeerden] c.s. Bij de te maken belangenafweging mogen geen relevante omstandigheden buiten beschouwing worden gelaten [3] .
Of een woning passend is voor de huurder, is afhankelijk van de waardering van alle omstandigheden van het geval, zoals de financiële en maatschappelijke positie van de huurder, diens leeftijd en mobiliteit, de duur van de bewoning, de gezondheid van de huurder, de omvang van diens gezin, en de aard van het gebruik. Daarbij geldt dat ook een woning die in grootte, ligging of anderszins een wezenlijk ander woongenot biedt dan het gehuurde, passend kan zijn [4] .
[geïntimeerden] c.s. hebben krantenberichten van april en december 2020 overgelegd, waaruit volgens hen volgt dat de huidige bewoners van de woonboten te [adres2] permanent mogen blijven wonen in hun woonboot. Ook wijzen zij erop dat uit het invorderingsbesluit volgt dat [appellant] de invordering van de dwangsom zelf heeft uitgelokt. Indien hij daardoor in een klemmende situatie terecht is gekomen, komt dat voor zijn eigen rekening. Bovendien heeft [appellant] alternatieve woonruimte; hij is eigenaar van een appartement in [plaats1] , aldus [geïntimeerden] c.s.
b. In de overgelegde krantenberichten wordt verwezen naar een gebiedsvisie voor [adres2] . Heeft (het college van burgemeester en wethouders van) de gemeente die gebiedsvisie inmiddels vastgesteld, zo ja wat betekent die voor de mogelijkheid van [appellant] om in de woonboot te blijven wonen? Zo nee, is inmiddels een concept-gebiedsvisie vastgesteld en wat vloeit daaruit voort voor de positie van [appellant] ? [appellant] dient de (concept-) gebiedsvisie, indien die is vastgesteld, in het geding te brengen en te verwijzen naar de relevante passages uit de gebiedsvisie.
c. Is de begunstigingstermijn van het invorderingsbesluit verlengd tot na de beslissing op het ingestelde beroep?
e. Wat zijn de gevolgen van de gebiedsvisie voor de verschuldigdheid en invordering van de dwangsommen?
f. Waarom heeft [appellant] de gemeente verzocht een invorderingsbesluit te nemen? Heeft hij de zaak daarmee niet ‘op scherp gezet’ en zichzelf in een dwangpositie gemanoeuvreerd?
Volgens [geïntimeerden] c.s. kunnen zij, anders dan [appellant] stelt, geen passende woonruimte krijgen.
a. Woont de zoon van [geïntimeerden] c.s. nog bij hen in de woning?
b. Wanneer zal de zoon, naar verwachting, de woning verlaten?
c. Als de zoon de woning verlaat, kunnen [geïntimeerden] c.s. de huur van de woning dan nog betalen?
d. Hoeveel uren per week werken [geïntimeerden] c.s. in het bedrijf van hun zoon? Ontvangen zij daarvoor inmiddels een vergoeding/salaris?
e. Wat hebben [geïntimeerden] c.s. tot nu toe gedaan om andere woonruimte te krijgen? Staan zij ingeschreven bij de woningbouwverenigingen in [woonplaats1] en omgeving en bij particuliere verhuurders (zo ja sinds wanneer, zo nee waarom niet)?
5.5. De beslissing
uiterlijk drie weken voor de dag van de zittingeen afschrift van die akte hebben ontvangen;
uiterlijk een week voor de dag van de zittingeen afschrift van die antwoordakte hebben ontvangen;