Uitspraak
bij de rechtbank: eiseres,
eiseres in het incident ex art. 843a Rv,
Vivat,
1.de vennootschap naar Duits rechtD. Lankhorst & Co GmbH,
Lankhorst,
advocaat: mr. I.K.M. Hoffmann, die kantoor houdt te Enschede,
Same Deutz-Fahr Deutschland GmbH,
SDF,
advocaat: mr. P. Bavelaar LLM., die kantoor houdt te Amsterdam,
verweerders in het incident ex artikel 843a Rv.
1.De procedure bij het hof
Waar gaat het in deze zaak over?
14 november 2007 weer gebeurd. Lankhorst heeft toen onder meer de filters vervangen en daarvoor op 16 november 2007 een factuur gestuurd naar Westo. Daarnaast heeft Lankhorst op 14 november 2007 reparatiewerkzaamheden verricht aan onder meer de versnellingsbak. Die werkzaamheden heeft Lankhorst niet in rekening gebracht bij Westo. Wel is een op
11 december 2007 gedateerde factuur opgesteld voor een bedrag van € 5.907,28 met daarop de vermelding ‘HERSTELLER GARANTIE’, die niet door Westo betaald hoefde te worden. De werkzaamheden aan de versnellingsbak zijn door SDF aan Lankhorst vergoed.
‘
Het doel van het onderzoek is het vaststellen of er een causaal verband bestaat tussen
‘
De belangrijkste conclusie die uit het onderzoek naar voren is gekomen, is dat een geknikte toevoerleiding in de brandstofvoorziening de aanvoer van de brandstof naar de motor heeft belemmerd. Het onderzoek heeft tevens uitgewezen dat het aannemelijk is dat de oorzaak van de knik in de brandstoftoevoerslang terug te voeren is op de garantiewerkzaamheden aan
‘
Door een knik in een slang van het brandstofsysteem kreeg de tractormotor onvoldoende diesel aangeleverd toen meer vermogen werd gevraagd bij het kruisen van de verhoogde spoorwegovergang aan de Monierweg te Coevorden. Zodra meer vermogen werd gevraagd, verergerde de knik en werd de brandstoftoevoer geheel afgesneden, waardoor de motor afsloeg.Wij vermoeden dat in ieder geval twee slangen door Lankhorst niet goed zijn teruggeplaatst tijdens de laatste onderhoudsbeurt.
Waarom het mogelijk is dat de tractor op een aantal momenten uitviel en op een aantal momenten niet’ hebben zij onder meer het volgende geschreven:
‘
Na de garantiewerkzaamheden (en op het moment waarop de knik in de brandstofslang is ontstaan) heeft de motor van de tractor, voorafgaand aan het ongeval, nog ± 90 uur zonder waarneembare problemen gefunctioneerd. Aannemelijk is, dat de knik in de brandstofslang de doorstroming gaandeweg steeds verder heeft bemoeilijkt. Door trillingen van de motor en het bewegen van de cabine ten opzichte van de onderbouw, is het mogelijk dat de mate waarin de brandstofslang onder spanning ligt en dus de doorgang blokkeert, niet constant is. De brandstofslang heeft in normale positie een ronde inwendige doorsnede. Een geknikte brandstofslang krijgt een ovale inwendige doorsnede, die met het toenemen van de knik een steeds plattere doorsnede krijgt, totdat uiteindelijk een blokkade ontstaat.Doordat bij het gebruik van de tractor de brandstofleiding steeds opnieuw aan een onderdruk is blootgesteld, heeft de vervorming/knik in de brandstofslang een steeds definitievere vorm aangenomen. Hierdoor is de doorstroming van de brandstofslang dusdanig klein geworden, dat de tractor in de situatie waarbij de meeste brandstof wordt rondgepompt uiteindelijk afslaat.’
3.De beslissingen van de rechtbank en van het hof
Over de aansprakelijkheid van SDF overwoog de rechtbank dat Vivat, gelet op het feit dat het een tractor van zes jaar oud betreft en dat geen contractuele band bestaat tussen Westo en SDF, onvoldoende heeft onderbouwd dat sprake is van fabrieksgarantie. Ook heeft Vivat onvoldoende onderbouwd dat sprake is van een productiefout.
4.4. De vordering in het incident
5.De beoordeling van het geschil
tussen het onbedoeld tot stilstand komen van de tractorcombinatie op de spoorwegovergang en de aandrijving van het transportmiddel’. De onderzoekers hebben daarnaast een uitspraak gedaan over het causaal verband tussen de knik in de brandstofleiding en de reparatiewerkzaamheden, maar uit hun rapport zelf wordt niet duidelijk op welke onderzoeksbevindingen zij die uitspraak baseren. In hun brief van september 2018 onderbouwen de onderzoekers hun uitspraak over dat causaal verband wel, maar die brief dateert van 10,5 jaar na hun rapport. Bovendien betreft het onderzoek vooral een theoretische exercitie, maar blijft onduidelijk op welke bevindingen die exercitie is gebaseerd. Dat geldt ook voor de suggestie in het rapport van GAB over het ontstaan van de knik in de brandstofleiding.
a. Door welke oorzaken kan de knik in de brandstofleiding, die door de onderzoekers van HAN is vastgesteld, zijn ontstaan?
b. Kan een dergelijke knik (ook) ontstaan bij de reparatie die in november 2007 heeft plaatsgevonden?
Zo ja, op welke manier en zou dat bij zorgvuldige uitvoering van de reparatie zijn voorkomen?
c. Als een dergelijke knik bij de reparatie ontstaat, hoe groot is de kans dat dit wordt ontdekt wanneer de tractor na de reparatie op vol vermogen wordt getest?
Zijn er andere manieren om na de reparatie te testen of een knik in de brandstofleiding is ontstaan?
d. Als een dergelijke knik bij de reparatie ontstaat, hoe lang duurt het dan naar verwachting dat bij intensief gebruik van de tractor problemen in de brandstoftoevoer voordoen?
e. Hoe groot acht u de kans, gelet op wat u heeft vastgesteld over de mogelijke oorzaken van het ontstaan van de vastgestelde knik in de brandstofleiding en het gebruik dat van de tractor is gemaakt, dat de knik bij de reparatiewerkzaamheden is ontstaan? Speelt bij uw oordeel een rol dat ook in de slang van de airco een knik is ontstaan?
f. Geeft uw onderzoek u aanleiding tot het maken van opmerkingen die mogelijk van belang zijn voor het oordeel over het geschil tussen partijen?