Uitspraak
GERECHTSHOF ARNHEM-LEEUWARDEN
1.De rechtbank
2.Het hoger beroep
3.Inleiding
4.De beoordeling
U hebt alleen recht op deze zorg als u een indicatie voor verpleging en/of verzorging hebt en er een zorgplan is opgesteld.
alleenop basis van artikel 14 van de verzekeringsvoorwaarden vergoed kan worden. De tekst van de verzekeringsvoorwaarden sluit niet uit dat een gedeelte van de zorg die samenhangt met thuisdialyse als “verzorging” in de zin van artikel 12 van de verzekeringsvoorwaarden vergoed zou kunnen worden. VGZ legt onvoldoende uit waarom uit (de tekst van) de verzekeringsvoorwaarden zou blijken dat zorg maar onder één artikel kan vallen en op basis waarvan [geïntimeerde] redelijkerwijs had moeten begrijpen dat de zorg die zijn echtgenote levert, alleen op basis van artikel 14 van de verzekeringsvoorwaarden voor vergoeding in aanmerking zou komen zodat er daarom dus geen pgb vv voor verstrekt kan worden.
Volgens de polis heeft de verzekerde aanspraak op medisch-specialistische zorg, die geleverd wordt door een medisch-specialist die verbonden is aan een ziekenhuis. Wanneer ouders/mantelzorgers ermee instemmen dat zij na instructie een onderdeel van de medisch-specialistische zorg verrichten kan gesteld worden dat de medisch-specialist deze zorg “levert”. Deze levering is (impliciet) gebaseerd op afspraken met de medisch specialist. De ouders verrichtten de zorg tot dan toe officieel om niet. Wanneer zij opeens “een rekening indienen" bij de zorgverzekeraar is dat niet conform de afspraken die gemaakt zijn met de medisch-specialist. Betaling van deze nota aan de ouders, c.q. vergoeding van deze nota aan verzekerde kan niet ten laste van de zorgverzekering komen.”
Wordt de verpleging vanuit het ziekenhuis georganiseerd en geleverd, dan rekenen we de verpleging tot de medisch specialistische zorg”.
zorg die naar algemeen aanvaardbare opvattingen in redelijkheid mag worden verwacht van de huisgenoten.” Volgens VGZ is hier sprake van gebruikelijke zorg, volgens [geïntimeerde] niet.