Uitspraak
1.Maatschap [achternaam] , en haar maten:
[appellant2],
[appellante3],
de Maatschap,
Farmonie,
1.Het verdere verloop van het geding in hoger beroep
2.De vaststaande feiten
“Incl Comfort Contract garantie verlenging tot 3 jaar”,ten bedrage van € 178.500,00, inclusief btw, en bijbehorende factuur voor een aanbetaling doen toekomen.
“van haar verplichtingen uit hoofde van de koopovereenkomst en de serviceovereenkomst”.
3.Het geschil en de beslissing in eerste aanleg
“ALGEMENE VERKOOP- EN LEVERINGSVOORWAARDEN”van toepassing zijn en dat aanvullend op het servicecontract de
“Algemene voorwaarden behorende bij het servicecontract”van toepassing zijn. In beide sets algemene voorwaarden is vergoeding van indirecte schade uitgesloten. De rechtbank heeft de Maatschap in de gelegenheid gesteld bij akte haar (directe) schade nader te onderbouwen en te specificeren.
4.De motivering van de beslissing in hoger beroep
grief 1komt de Maatschap op tegen het oordeel van de rechtbank dat Farmonie zich kan beroepen op de in haar algemene voorwaarden opgenomen uitsluiting van vergoeding van indirecte schade. Met
grief 2stelt de Maatschap de uitleg van de begrippen ‘directe en indirecte schade’ aan de orde en met
grief 3klaagt zij over het oordeel van de rechtbank dat sprake is van 25% eigen schuld aan de zijde van de Maatschap met betrekking tot de schade door de uitstekende draadeinden.
eerste griefklaagt ook zij over de mate van eigen schuld van de Maatschap met betrekking tot de schade door de uitstekende draadeinden. Met haar
tweede griefkomt Farmonie op tegen het oordeel van de rechtbank dat van eigen schuld aan de zijde van de Maatschap voor wat betreft de gezondheidstoestand van de koeien geen sprake is en tegen de vaststelling door de rechtbank van de schade door waardevermindering en kosten van afvoer van koeien.
“Artikel 12 - Aansprakelijkheid”van de door Farmonie gehanteerde
“ALGEMENE VERKOOP- EN LEVERINGSVOORWAARDEN”(hierna: de eerste set algemene voorwaarden) is bepaald:
“Artikel 6:Aansprakelijkheid”van de door Farmonie gehanteerde
“Algemene voorwaarden behorende bij het servicecontract”(hierna: de tweede set algemene voorwaarden) is bepaald:
a) bedrijfsschade (bedrijfsstoring, buiten dienst staan van de installatie(s), derving van inkomsten, gederfde winst en dergelijke), door welke oorzaak ook ontstaan, komt niet voor vergoeding in aanmerking:
“het rechtstreeks en uitsluitend gevolg is van een aan opdrachtnemer toe te rekenen tekortkoming”en dat de aansprakelijkheid beperkingen kent en onder meer bedrijfsschade niet voor vergoeding in aanmerking komt.
“zoals bedrijfsschade, verminderde opbrengst of aansprakelijkheid jegens derden”.In de tweede set algemene voorwaarden wordt een onderdeel van schade als
“het rechtstreeks en uitsluitend gevolg (…) van een aan opdrachtnemer toe te rekenen tekortkoming”ten aanzien waarvan de aansprakelijkheid verder beperkt is, namelijk ‘bedrijfsschade’, verduidelijkt door vermelding van een aantal schadeposten -
bedrijfsstoring, buiten dienst staan van de installatie(s), derving van inkomsten, gederfde winst -die als bedrijfsschade hebben te gelden.
“Garantie standaard 12 maanden”tot een termijn van drie jaar met
“Garantie volgens comfort contractvoorwaarden”als opgenomen in de orderbevestiging van 30 december 2011 en de mededeling in de offerte van 21 november 2011, luidende:
“Het gespecialiseerde uitmelk-controlesysteem verzekert een goede speenconditie en uiergezondheid.”
“afnemer”die stelt
“schade te hebben geleden als gevolg van een toerekenbare tekortkoming van MCO (…) zowel de tekortkoming als de toerekenbaarheid”moet aantonen,
“tenzij overeenkomstig het bepaalde in artikel 11 een garantie werd gegeven. In dat geval dient de afnemer slechts de tekortkomingen aan te tonen.”Hieruit volgt naar het oordeel van het hof dat artikel 12 ook van toepassing is ingeval sprake is van een garantie. De als laatste geciteerde zinsnede van artikel 12 sluit aan bij hetgeen hiervoor over de betekenis van de garanties is overwogen: deze zien slechts op de toerekenbaarheid van een tekortkoming. Toepasselijkheid van artikel 11.8 sluit toepasselijkheid van de exoneratieclausule in artikel 12.4 dan ook niet uit.
“Indirecte schade (…) nimmer voor vergoeding in aanmerking”komt. Hieruit leidt het hof af dat deze beide bepalingen naast elkaar van toepassing zijn en indirecte schade ook in geval van een verzekering als vorenbedoeld van vergoeding is uitgesloten.
“Artikel 12”van de eerste set algemene voorwaarden bepalingen ten aanzien van de aansprakelijkheid van Farmonie in geval van toerekenbaar tekortkomen harerzijds. Het hof stelt vast dat van uitsluiting van aansprakelijkheid in geval van opzet of grove schuld geen sprake is. Hetzelfde geldt voor
“Artikel 6”van de tweede set algemene voorwaarden.
- Hier wreekt zich dat Farmonie niet heeft gewerkt met de onderhoudsvoorschriften van de fabrikant van de melkrobot, althans dat zij in ieder geval heeft nagelaten deze checklists naar behoren in te vullen, en dat zij heeft nagelaten de door haar uitgevoerde werkzaamheden in een logboek of servicerapport op te nemen. Niet is vast te stellen dat Farmonie steeds adequaat heeft gereageerd en problemen zo snel mogelijk heeft opgelost. Farmonie heeft daarmee de verwijten van de Maatschap onvoldoende weersproken.
- Vaststaat dat Farmonie is verzekerd. Zonder nadere toelichting door Farmonie - die zij niet heeft gegeven - gaat het hof ervan uit dat indirecte schade als hier aan de orde is gedekt onder deze verzekering.
5.De slotsom
“Kosten onderzoek en behandeling”door de rechtbank vastgesteld op € 13.755,00 toewijzen. Ook zal het hof de vorderingen van de Maatschap tot vergoeding van overige directe schade en indirecte schade toewijzen, een en ander nader op te maken bij staat en te vereffenen en volgens de wet en te vermeerderen met de wettelijke rente ex artikel 6:119 BW vanaf 9 februari 2018 tot de dag van algehele voldoening. Het hof zal het bestreden eindvonnis voor het overige (derhalve voor zover de proceskostenveroordeling betreffend) bekrachtigen.
6.De beslissing
in principaal en incidenteel hoger beroep: