Uitspraak
GERECHTSHOF ARNHEM-LEEUWARDEN
[verzoekster],
Zonnehoeve,
1.De procedure bij de kantonrechter
2.De procedure in hoger beroep
3.Waar gaat deze procedure over?
4.De vaststaande feiten
Hiermee bevestigen wij, in navolging op ons gesprek van gisteren, dat wij de arbeidsovereenkomst met u per direct opzeggen. Wij verlenen u zodoende ontslag op staande voet. Hieraan ligt het volgende ten grondslag.
5.De beoordeling in hoger beroep
de bedrijfsactiviteiten en/of arbeidsuren uitsluitend of in hoofdzaak aan open teelt wordt besteed’. Het agrarisch bedrijf is hoofdzaak. Daarom is deze cao toepasselijk, aldus Zonnehoeve. Het hof oordeelt als volgt.
A Instellingen en/of organisaties (of delen ervan) die activiteiten verrichten en/of voorzieningen hebben met als doel het bevorderen van de sociale samenhang, participatie in de maatschappij en zelfredzaamheid van de burger.
a. Degene die een onderneming uitoefent, waarin de bedrijfsactiviteiten en/of arbeidsuren uitsluitend of in hoofdzaak aan een open teelt worden besteed.
eventueel’ functioneel leiding geeft. Dat leiding geven is dus niet per se een voorwaarde voor inschaling in die functie.
pedagogische eindverantwoordelijkheid’ droeg. Het was namelijk [verzoekster] die de behandelplannen maakte (en dat volgens [de leidinggevende] , functioneringsgesprek 2 juni 2020, ook goed deed). Het was ook [verzoekster] die de behandelplannen uitvoerde en verantwoordelijk was voor de begeleiding en behandeling van cliënten. Die aspecten van haar functie tilden deze uit boven het niveau van SPW 2, welke functie zuiver uitvoerend is en in welke functie wel een bijdrage geleverd wordt aan behandelplannen, maar niet meer dan dat.
wetsgeschiedenis en rechtspraak duidelijk maken dat een zeer korte tijdspanne tussen de opzegging en de ontslagmededeling is toegestaan’ [3] . Tegen de achtergrond van deze wetsaanpassing én het gegeven dat het doel van de onverwijldheidseis is dat de werknemer weet waaraan hij toe is, geldt dat de mededeling van de ontslagredenen op 14 augustus 2020 als ‘onverwijld’ gedane mededeling heeft te gelden.
onvoldoende professioneel en bekwaam’, ‘
dwingend dominant(…)’, ‘
onveiligheid’ scheppend, ‘
grensoverschrijdend gedrag’ vertonend en ‘
beloftes’ brekend werd genoemd. Dat is allemaal niet een, twee, drie rechtgezet, zelfs niet met mediation. Het wederzijds vertrouwen was zo diep aangetast, dat de kans van slagen van dat laatste als gering moet worden aangemerkt. Bewijs van dat diep gewortelde gebrek aan vertrouwen is ook het gegeven dat [verzoekster] meerdere gesprekken met [de leidinggevende] heimelijk heeft opgenomen. Het dienstverband was dan ook, het ontslag op staande voet weggedacht, gedoemd te eindigen.