Uitspraak
GERECHTSHOF ARNHEM-LEEUWARDEN
1.[appellant]
[appellante]
1.Het verdere verloop van het geding in hoger beroep
2.De vaststaande feiten
Artikel 6. Staat van de onroerende zaak. Gebruik.
Artikel 23. Bijlagen
B. Gevels
Er is een ventilator in de rookgasafvoer geplaatst, deze kan aangezet worden in de meterkast.
Niet van polyester. Vaste wanden aan de zijkanten, los zeil aan de binnenkant. De bodem is een cementvloer.
zijn overeengekomen dat, voor rekening van verkoper mevrouw [geïntimeerde] , in het voorjaar van 2016 door verkoper opdracht zal worden gegeven voor het repareren van de lekkage van het zwembad. De kopers zullen tijdig op de hoogte worden gesteld, vóór de datum en het tijdstip van de reparatie. Tot deze reparatie zal koper geen gebruik maken van het zwembad.”
3.Het geschil
Primair:
4.De motivering van de beslissing in hoger beroep
Oude liner is niet meer te repareren, totaal versleten.”, maar onbekend is waarop Pinguin Pools die conclusie baseerde. Inmiddels is de liner vervangen door Pinguin Pools en [appellanten] vordert vergoeding van de kosten daarvan, maar een nadere feitelijke onderbouwing van de oorzaak van het lek en de noodzaak de liner te vervangen om de lekkage te repareren is – ook in hoger beroep – niet gegeven. Op dit punt ontbreekt een voldoende concreet en voldoende specifiek bewijsaanbod, zodat het hof niet aan bewijslevering toekomt. Dat betekent dat niet is komen vast te staan dat vervanging van de liner noodzakelijk was om de lekkage te repareren. De vordering van [appellanten] tot vergoeding van de daarmee gemoeide kosten moet daarom worden afgewezen. Het vonnis van de kantonrechter zal op dit punt worden bekrachtigd.
de originele woonkamer qua buitenmuur en vloer helemaal niet is geïsoleerd, dat de meeste vloeren en muren van de nieuwe aanbouw niet zijn geïsoleerd, dat de (buiten)muur voor de afscheiding tussen de uitbouw van de woonkamer en de garage niet is geïsoleerd, dat aan de achterzijde van het huis de gevel niet is geïsoleerd en dat de vloer in de woonkamer niet is geïsoleerd. Ook[zijn]
de ramen in de bijkeuken, op de tweede verdieping en in de voordeur niet van dubbel glas[…].”
ja” beantwoorde vragen “
Is er sprake van gevelisolatie?” en “
Is er sprake van vloerisolatie?” verwachten dat de vloeren en gevels voldoende geïsoleerd waren. Doordat vloer- en gevelisolatie grotendeels ontbraken beantwoordt de woning niet aan de koopovereenkomst. Als [geïntimeerde] niet wist wat wel en niet geïsoleerd was, had zij de vragenlijst niet moeten invullen of had zij haar onzekerheid aan de wederpartij moeten meedelen. Voor zover zij niet wist of er wel of geen isolatie was, komt dat – in de gegeven omstandigheden – voor haar risico. Het hof verwerpt het beroep van [geïntimeerde] op de klachtplicht. Gelet op de aard van de klacht (het ontbreken van isolatie) valt niet in te zien (en is niet onderbouwd) hoe [geïntimeerde] door het verstrijken van tijd in een nadelige (bewijs-)positie zou zijn geraakt. Gelet op de expliciete mededeling van [geïntimeerde] valt dit gebrek niet onder de exoneratie van artikel 6.1 en is [geïntimeerde] daarom op dit punt aansprakelijk voor de schade. Met [appellanten] c.s. begroot het hof de schade op de kosten van het aanbrengen van de isolatie op € 3.062,32. De hoogte van het op dit punt gevorderde bedrag is niet gemotiveerd weersproken.
gedeeltelijk” aan te kruisen: daarom mochten [appellanten] c.s. op grond van het aankruisen van het vakje “
ja” redelijkerwijs in beginsel verwachten dat de ramen van de woning in overwegende mate van dubbelglas zouden zijn voorzien. Dat was ook wat [geïntimeerde] redelijkerwijs had moeten begrijpen. Op dit punt slaagt echter het verweer dat [appellanten] c.s. de woning heeft aanvaard in de bouwkundige staat waarin die zich bevond. Anders dan isolatie van muren en gevels is het met het blote oog zichtbaar of er sprake is van dubbel glas of enkel glas. [appellanten] c.s. heeft de woning – bijgestaan door een deskundige – bezocht voorafgaand aan het sluiten van de koop. Omdat [appellanten] c.s. zodoende óf wist dat er niet overal sprake was van dubbelglas óf op dit punt een zeer eenvoudig te verrichten onderzoek heeft nagelaten, beantwoordt de woning op dit punt wel aan de overeenkomst. Dit deel van de vordering wordt daarom ook afgewezen.