Uitspraak
1.[appellant] ,
[appellant],
[appellante],
[appellanten] c.s.,
[geïntimeerde],
advocaat: mr. T.C. de Roon, kantoorhoudend te Amsterdam.
1.Het verdere verloop van het geding in hoger beroep
2.De vaststaande feiten
ondervloer Eveneens is tijdens de expertise het parket opgetild, hier was duidelijk te zien dat er geen druksterkte
(…)
Ook zijn [hof: [geïntimeerde] ] eerste verweer is mijn inziens onjuist, want een kloptest is altijd noodzakelijk. Aan hand van een kloptest kun je juist de holle klankkleuren waarnemen. Indien je een volle klankkleur hoort ligt de vloer vast. Bij een lege klankkleur is een vloer zanderig en ligt een vloer los zoals in deze. Echter heeft zulks niets van doen dat de vloer zwevend is aangebracht.
(…)
Wat betreft de krastest, daarin volg ik grotendeels hetgeen de Kantonrechter onder 4.15 heeft overwogen. Oftewel dat uit die krastest wel naar voren zou zijn gekomen dat het oppervlakte van de cementdekvloer zanderig was, maar niet dat uit die test ook zou kunnen blijken of volgen dat die dekvloer ook ‘onder’ het oppervlakte zanderig was. Zo ‘diep’ gaan en hoeven die krassen niet gezet te worden. Bovendien zou in dat geval (inderdaad) schade kunnen ontstaan aan in die cementdekvloer liggende langen van de vloerverwarming of andere daarin gelegen leidingen.”
(...)
Bij de slagproef wordt een hamer van 500 gram (zie figuur 5) dwars en scheef op de strijkrichting van het zandcement geslagen (of als die niet zichtbaar is: scheef op het oppervlak). Er mag niets afbrokkelen of breken: dan is de vloer goed(…)”
3.Het geschil en de beslissing in eerste aanleg
- [geïntimeerde] is gebonden aan de ‘Legvoorschriften Parketbranche Praktijknormen &
- aan de hand van de kloptest als genoemd in het expertiserapport en de voormelde
4.De beoordeling van de grieven en de vorderingDe kern van de zaak
Heeft [geïntimeerde] zijn waarschuwingsplicht geschonden?
Wat resteert is de zogenoemde slagproef. Niet in geschil is dat [geïntimeerde] deze proef (alsook de andere genoemde proeven) niet heeft uitgevoerd. Uit de legvoorschriften leidt het hof af dat de consistentie van de vloer door middel van het uitvoeren van de slagproef tamelijk eenvoudig kan worden onderzocht, namelijk door een hamer dwars en scheef op de strijkrichting van het zandcement te slaan; indien er niets afbrokkelt of breekt is de vloer goed. Ook Jabjo schrijft in zijn aanvullend rapport dat de parketteur ( [geïntimeerde] ) door middel van deze slagproef had kunnen vaststellen of de vloer ook onder het oppervlakte zanderig was. Daarmee betreft het gebrek in de cementdekvloer – ook onder het oppervlakte – een onjuistheid in de opdracht die [geïntimeerde] redelijkerwijs behoorde te kennen en waarvoor [geïntimeerde] [appellanten] c.s. dientengevolge had moeten waarschuwen. Nu hij dit heeft nagelaten komen de gevolgen van de ondeugdelijke uitvoering van het leggen van het parket voor zijn rekening en dient hij de hieruit voortvloeiende schade aan [appellanten] c.s. te vergoeden.
Het hof merkt daarbij nog op dat indien de stelling van [geïntimeerde] al juist is dat [appellanten] c.s. van hem een snelle oplossing voor het gebrek in de cementdekvloer verlangden omdat zij snel weer hun woning wilden betrekken en [geïntimeerde] om die reden heeft geadviseerd de vloer te impregneren met primer, het op de weg van [geïntimeerde] had gelegen een voorbehoud te maken met betrekking tot de kwaliteit van de cementdekvloer onder het oppervlakte. Dat heeft hij niet gedaan.
1) de feitelijke situatie waarin [appellanten] c.s. verkeren nu [geïntimeerde] hen niet gewaarschuwd heeft voor de ondeugdelijkheid van de vloer en de parketvloer wel door [geïntimeerde] gelegd is, en
2) de hypothetische situatie waarin [appellanten] c.s. zouden hebben verkeerd indien [geïntimeerde] zijn waarschuwingsplicht wel was nagekomen en hij de parketvloer niet op de zanderige vloer zou hebben gelegd.
Met inachtneming hiervan zal het hof hierna de door [appellanten] c.s. gestelde schadeposten bespreken.
leveren en aanbrengen parketvloer
keuken demonteren en transport
Gelet op de gemotiveerde betwisting van [geïntimeerde] , hebben [appellanten] c.s. naar het oordeel van het hof onvoldoende aannemelijk gemaakt dat de keuken nog niet geplaatst was op het moment waarop [geïntimeerde] toerekenbaar tekort is geschoten door hen niet te waarschuwen voor de zanderige cementdekvloer en het parket te leggen. Onder die omstandigheden moet het ervoor worden gehouden dat in de (hypothetische) situatie waarin [geïntimeerde] de vloer niet gelegd zou hebben de keuken eveneens gedemonteerd zou moeten worden zodat in zoverre geen sprake is van schade waarvoor [geïntimeerde] aansprakelijk kan worden gehouden. De vordering wordt afgewezen.
bouwplaatsvoorzieningen
stut en sloopwerken
kosten betreffende het werk, opleveren en CAR verzekering
slotsom schade
“Aansluitend zijn velerlei beschadigingen vastgesteld, met name deuken in de muren waardoor het stucwerk stuk is. Hierbij is het schilderwerk eveneens beschadigd. Tevens zijn de keukenpanelen in deze casus bij het aanbrengen van de parketvloer ook beschadigd en onherstelbaar.”Verder beroepen [appellanten] c.s. zich op het e-mailbericht van [D] van Parketloods aan [geïntimeerde] d.d. 1 juli 2016. [D] schrijft in dit e-mailbericht:
“Gisteren ben ik na aanleiding van de serieusheid van de klachten zelf gaan kijken om te zien wat er nu werkelijk aan de hand is. Ik ben me rot geschrokken. Onderstaand lees je wat ik heb geconstateerd. Het is een behoorlijke lijst:* mechanische krassen op vloer doorlopend over meerdere planken* vlekken handafdrukken (met lijm) op meerdere muren (op stahoogte)* 23 planken klinken hol in kamer (pockets)* in de hal ligt het eerste deel los of slecht verlijmd.* laatste meter niet afgelegd* lijmresten op verschillende planken*schade aan keuken (onder keuken zit lakschade aan antraciet eet gedeelde onder bij de vloer)* schade aan keukenblad hier zitten lijmhand afdrukken op die er niet af willen”Vervolgens e-mailt [D] [appellanten] c.s. op 5 juli 2016:
“Ik heb zowel mail als telefonisch contact gehad met [geïntimeerde] en hem met de schades aan muur, vloer en de keuken geconfronteerd. Graag zou [geïntimeerde] van jou of de keukenleverancier en schilder willen weten wat ongeveer of liever wat de schade exact is, zodat hij deze zo kan indienen bij zijn bedrijfsverzekering. Die kan op zijn beurt dan een expert langs sturen om de schade te verifiëren. De schade dien je rechtstreeks te regelen met [geïntimeerde] , omdat wij geen partij zijn in de door hem gemaakte schades.”Het hof stelt op grond hiervan vast dat zowel Jabjo als Parketloods beschadigingen hebben waargenomen aan de keuken en aan de muren. Dat sprake is van beschadigingen wordt door [geïntimeerde] ook niet betwist. [geïntimeerde] weerspreekt dat de beschadigingen door hem veroorzaakt zijn. Maar uit het e-mailbericht van Parketloods aan [appellanten] c.s. leidt het hof af dat Parketloods [geïntimeerde] heeft geconfronteerd met de beschadigingen en dat [geïntimeerde] daarop heeft gevraagd naar de exacte schade zodat hij deze in kan dienen bij zijn bedrijfsverzekering. [geïntimeerde] heeft niet weersproken dat hij dit inderdaad met Parketloods besproken heeft. Hiermee hebben [appellanten] c.s. naar het oordeel van het hof voldoende onderbouwd dat [geïntimeerde] beschadigingen heeft veroorzaakt aan de muren en aan de keuken. Het hof constateert dat zowel Jabjo als Parketloods spreken over beschadigingen aan de keuken: Jabjo schrijft over onherstelbaar beschadigde keukenpanelen en Parketloods heeft lakschade aan de keuken en een lijmafdruk op het keukenblad vastgesteld. Hoewel deze beschrijvingen van de beschadigingen niet helemaal op elkaar aansluiten acht het hof voldoende aannemelijk dat [appellanten] c.s. als gevolg van de beschadigingen de keukenpanelen hebben moeten laten vervangen. Uit de factuur van Cucchini Keukens d.d. 28 mei 2017 blijkt dat hiermee een bedrag van € 900,- gemoeid is geweest zodat [geïntimeerde] gehouden is dit bedrag aan [appellanten] c.s. te vergoeden. Ten aanzien van de beschadigingen aan de muren constateert het hof dat Jabjo schrijft over deuken in de muren waardoor stuc- en schilderwerk beschadigd zijn, terwijl Parketloods het alleen heeft over lijmafdrukken op de muren. [appellanten] c.s. vorderen ter zake van deze beschadigingen een bedrag van € 3.381,14 in verband met het schuren van de wanden en het voorzien van schilderwerk, inclusief plafond. Dit bedrag baseren zij op de factuur van [E] Schilders d.d.