Na toewijzing van het door [appellant] ingediende verzoek tot een voorlopig deskundigenbericht heeft ing. G. de Vries (hierna: De Vries) op 10 mei 2015 een deskundigenbericht uitgebracht. In dit bericht is onder meer opgenomen dat uit drinkwateranalyse blijkt dat een giftige concentratie nitriet aanwezig is geweest en dat het zeker is dat de betreffende varkens door giftig drinkwater zijn gestorven. De Vries heeft in zijn rapport voorts vermeld:
“• Was er op dat moment van de incidenten een gebrek in de luchtwasser?
Antwoord: Met zekerheid kan gesteld worden dat er ten tijde van de incidenten een verbinding aanwezig was tussen de waswatervoorraad en het drinkwatercircuit in de betreffende varkensstal die het mogelijk maakte dat onder bepaalde omstandigheden vuilwater overgeheveld kon worden naar het drinkwatercircuit. Vereist is een afstand van minimaal 20 mm die moet bestaan tussen de overloop in de waswaterbak en de uitloop van de vlotterkraan. Er is dus sprake van een gebrek.
• Was er op dat moment van de incidenten sprake van een incorrecte montage van de
luchtwasser?
Antwoord: De drinkwaterinstallatie wordt gevoed door een eigenwatervoorziening.
Bij calamiteiten wordt overgeschakeld op leidingwater. Deze drinkwaterinstallatie moet daarom voldoen aan NEN 1006. Zie bijlage 1, waterwerkblad 1.4 A. De installatie voldoet hier niet aan. Er ontstaat namelijk bij overschakeling op leidingwater een verbinding tussen vuil waswater en schoon drinkwater voor de bewoners. De cruciale verbinding is het buisje onder de vlotter, zowel voor het drinkwater in de stal als het drinkwater in het huis.
• Kan het ontbreken van een beveiligingsklep/terugslagklep in de aansluiting van de luchtwasser tot gevolg hebben dat er een te hoge concentratie nitriet in het vee drinkwater terecht komt?
Antwoord: Er was ten tijde van de incidenten geen enkele belemmering in het circuit om een overheveling van vuilwater te voorkomen. Het antwoord is dus ja.
• Kan het gebruik van een grote hoeveelheid water door het gebruik van de hogedrukreiniger tot gevolg hebben dat er nitriet in het vee drinkwater terechtkomt doordat het buisje in de luchtwasser onder de vlotter onjuist is gemonteerd?
Antwoord: Bij gebruik van de hogedrukreiniger ontstaat de situatie dat er maximaal water
wordt onttrokken aan het watercircuit. Er ontstaat hierdoor een onderdruk in het circuit ten
opzichte van het aanvoerpunt bij de luchtwasser. Er wordt daardoor water uit de waswaterbak overgeheveld naar het drinkwatercircuit. Dit is aangetoond op 5 februari 2015. (…)
• Wat is de functie van het buisje in de luchtwasser onder de vlotter?
Antwoord: Mogelijk is het buisje onder de vlotter aangebracht om schuimvorming te
voorkomen in het waswater.
• Wat voor gevolgen kunnen er ontstaan wanneer het buisje en de waterslang in contact komen met het vervuilde water?
Antwoord: Er is een verbinding tussen het waswater van de luchtwasser en het drinkwater.
Onder bepaalde omstandigheden kan vervuild waswater naar het drinkwater worden
overgeheveld. (…)
• Wat is de reden van de aanpassing van het buisje onder de vlotter in de luchtwasser door
bevestiging van een waterslang?
Antwoord: Zowel een verkorting van het buisje als het aanbrengen van de slang maakt dat er een ruimte ontstaat tussen het niveau van het vuilwater en het uitstroompunt van de vers
drinkwateraanvoer, mits het niveau van het waswater niet stijgt. Dit betekent dat er geen
verbinding meer is. Dit is de reden waarom de hoogte van het aanvoerpunt van vers drinkwater boven het overloopniveau van het waswater dient te zitten.
• Op welke wijze dient het buisje geplaatst te zijn? Wat is de juiste constructie?
Antwoord: Het uitlooppunt van het vers drinkwater dient 20 mm boven de overloop van de
voorraadbak te zitten. Het buisje is onderdeel van de vlotter. De vlotter moet van een
deugdelijke kwaliteit zijn, KIWA-gecertificeerd. De aangebrachte vlotter voldoet hier niet aan.
• Wat kunnen de gevolgen zijn wanneer het buisje onjuist gemonteerd is?
Antwoord: Overheveling van vervuild waswater naar het drinkwatercircuit mag nimmer
mogelijk zijn. Foute montage kan tot gevolg hebben dat het drinkwater met vervuild waswater wordt vermengd.
• Heeft of kan de gebrekkige bevestiging van het buisje in de luchtwasser een dergelijke
vergaande nitraatvergiftiging van de varkens tot gevolg hebben?
Antwoord: Ja.
• Is er causaal verband tussen de ontstane nitraatvergiftiging en het gebrek in de luchtwasser?
Antwoord: Ja
(…)
• Zijn de varkens van [appellant] op 9 september 2013 en 28 januari 2014 gestorven als gevolg van nitrietvergiftiging
Antwoord: Uit onderzoeken die dierenarts en gezondheidsdienst hebben uitgevoerd, blijkt dat er sprake geweest is van nitraatvergiftiging. Drinkwateranalyse laat zien dat in het drinkwater een giftige concentratie nitriet aanwezig was. Met zekerheid kan gesteld worden dat de betreffende varkens door giftig (nitriet/nitraat) drinkwater zijn gestorven.
(…)
• Wat is de oorzaak geweest van het terugkomen / terugzuigen van waswater uit de vlotterbak van de luchtwasinstallatie in het waterleidingsysteem?
Antwoord: Bij wateronttrekking door de hogedrukreiniger ontstaat er een zodanige onderdruk in het drinkwatercircuit dat waswater naar het drinkwatercircuit gezogen wordt. Dit gebeurt wanneer het waswaterpeil bijgevuld moet worden en daardoor de vlotter open staat, gelijktijdig met de wateronttrekking door bijvoorbeeld de hogedrukreiniger wat tot de onderdruk leidt.
• Is het gebruikelijk dat zich in de luchtwasinstallatie een voorziening bevindt die ertoe strekt te voorkomen dat waswater uit de vlotterbak via de waterleiding wordt terug gezogen in het waterleidingsysteem?
Antwoord: Het is noodzakelijk. Wanneer deze voorziening ontbreekt is de kans aanwezig dat vuil water in het drinkwatercircuit terecht komt.
• Is het door de waterleiding terug zuigen van waswater uit de vlotterbak het gevolg geweest van het (tijdelijk) verlagen of (in zijn geheel) wegvallen van de waterdruk in het waterleidingsysteem?
Ik verzoek u vriendelijk bovenmatig watergebruik en/of de onvoldoende aanvoercapaciteit van het waterleidingsysteem daarmee als één geheel te beschouwen.
Antwoord: Dit klopt. Een tijdelijke en /of incidenteel onvoldoende aanvoercapaciteit is, in dit geval bij gebruik van een hogedrukspuit, ongewenst. Dit op zich, levert echter geen gevaarlijke situatie op. Pas wanneer het waswater overgeheveld kan worden als gevolg van een verbinding wordt het gevaarlijk.
(…)
(…)
Conclusie
De varkens zijn gestorven aan nitrietvergiftiging. Er is één plek op het bedrijf waar zich water bevindt met een voor varkens dodelijke concentratie aan nitriet. Dit is in het waswater van de biologische luchtwasser. Met name tegen het tijdstip dat de Ec-waarde de hoogste waarde bereikt en het systeem vuil water gaat lozen en vers water gaat aanvoeren, is de concentratie aan nitraat hoog. Er is bewijs geleverd dat zich in geval van een praktische situatie, die zich minimaal 1 maal per week voordoet, waswater in het drinkwatercircuit terecht kan komen als bijvullen van de vlotterbak gelijk valt met het gebruik van de hogedrukspuit. In theorie zijn er andere manieren te bedenken die vervuiling van het drinkwater tot gevolg hebben. Maar er is geen andere conclusie te trekken dan dat de sterfte van de varkens is veroorzaakt door het drinken van giftig water. Dit water werd in de luchtwasser gevormd en kon via een verbinding met het drinkwatersysteem van de dieren worden overgeheveld.”