2.1Het hof gaat in hoger beroep uit van de feiten zoals beschreven in de rechtsoverwegingen 2.1 tot en met 2.13 van het bestreden vonnis van 4 september 2013. Daarmee staat het volgende vast.
2.1.1Mari-Team houdt zich onder de naam "Selene Yachts" onder meer bezig met de bouw van en handel in schepen. Middellijk bestuurder van Mari-Team is [B] (hierna: [B] ).
2.1.2[appellant] en Mari-Team hebben in 2009 met elkaar een koopovereenkomst gesloten, waarbij [appellant] van Mari-Team een motormotorjacht van het type "Selene 53" heeft gekocht. Het motorjacht zou worden gebouwd op een Chinese werf en diende te voldoen aan de specificaties zoals die werden genoemd op een lijst die als bijlage bij het door partijen opgestelde koopcontract van 7 juli 2009 was gevoegd.
2.1.3Van de inhoud van de destijds gesloten overeenkomst maken deel uit de HISWA Algemene Aannemings-Verkoop en Leveringsvoorwaarden (HISWA-voorwaarden). Artikel 5 van die algemene voorwaarden luidt - voor zover van belang - als volgt:
1. De leverancier staat ervoor in dat hij een pleziervaartuig of casco, inclusief de overeengekomen uitrustingsstukken en inventaris levert dat beantwoordt aan de overeenkomst. De leverancier staat er bovendien voor in dat het geleverde de eigenschappen bezit die, alle omstandigheden in aanmerking genomen, voor een normaal gebruik nodig zijn, alsmede voor een bijzonder gebruik voor zover dat is overeengekomen.
2. De leverancier staat ervoor in dat de door hem verrichte werkzaamheden beantwoorden aan de overeenkomst en worden uitgevoerd met goed vakmanschap en met gebruikmaking van deugdelijk materiaal.
3. Met inachtneming van het vorenstaande garandeert de leverancier gedurende een termijn van twaalf maanden de afwezigheid van gebreken die zich openbaren af ontstaan na levering (...)
4 Onverminderd de overige rechten van die hem op grond van de wet toekomen heeft de afnemer recht op kosteloos herstel van gebreken en op vervanging van gebrekkige onderdelen op de werf van de leverancier binnen redelijke tijd. De afnemer kan op kosten van de leverancier een noodzakelijk herstel door een derde laten uitvoeren, voor zover de kosten daarvan redelijk zijn. Voor de vaststelling van die redelijkheid wordt het prijsniveau van de leverancier in aanmerking genomen. De derde die een noodzakelijk herstel kan uitvoeren wordt in overleg met de afnemer door de leverancier aangewezen.
Herstel bij een derde is alleen mogelijk
- indien de leverancier niet of niet tijdig in staat is het gebrek op zijn eigen werf te herstellen of
- indien sprake is van een wanverhouding tussen de noodzakelijke kosten van transport van het vaartuig naar de werf van de leverancier en de kosten van herstel op die werf of
- indien in verband met de omstandigheden van de afnemer niet kan worden verlangd dat hij het herstel op de werf van zijn leverancier laat uitvoeren.(...)"
2.1.4In artikel 5.1 van de koopovereenkomst van 7 juli 2009 is bepaald:
"
Onverminderd de rechten die de afnemer op grond van artikel 5 van de HISWA Algemene Aannemings-Verkoop en Leveringsvoorwaarden heeft, gelden de volgende garantietermijnen:
- eerste 24 maanden; alle werkzaamheden en materialen aangaande constructie, systemen en techniek".
2.1.5Vanwege overschrijding van de overeengekomen afleveringstermijn heeft [appellant] in een brief van 12 augustus 2010 de koopovereenkomst ontbonden. Die ontbinding is in een brief van 20 september 2010 door de toenmalige raadsman van [appellant] nader toegelicht.
2.1.6Partijen zijn vervolgens vanaf het najaar van 2010 weer met elkaar in overleg getreden over het sluiten van een koopovereenkomst. Dat overleg heeft geleid tot een bespreking op het kantoor van Mari-Team en een bezichtiging van het motorjacht. De door [appellant] in een eerder stadium ingeschakelde scheepsbouwkundig adviseur, [C] (hierna verder te noemen: [C] ) heeft naar aanleiding daarvan een "Aanvulling Koopovereenkomst Selene 54-97 (voorheen 53-97)" opgesteld (hierna: Aanvulling Koopovereenkomst I). In dit door partijen ondertekende stuk is onder meer opgenomen dat een proefvaart met het motorjacht zou worden gemaakt. Verder is onder meer het volgende bepaald.
"Naar aanleiding van de expertises van 29 november 2010, 11 april 2011 en heden, 20 april 2011 is afnemer en leverancier overeengekomen, dat Afnemer het polyester motorjacht accepteert zoals getoond op 20 april 2011 met de toezegging, dat de leverancier binnen twintig dagen - vanaf 20 april 2011 - zorg draagt voor de volgende werkzaamheden. (volgen 21 punten van herstel, hof
)
Indien tijdens deze proefvaart structurele gebreken worden vastgesteld door J. [C] , zal naar redelijkheid en billijkheid in goed overleg met afnemer een oplossing worden gevonden en kan, afhankelijk van de oplossing betaling uitgesteld worden. Indien de proefvaart tevredenstellend is, wordt het motorjacht vrijdag 22 april 2011 betaald conform factuur 11.004.
Zodra de volledige koopsom a EUR 1.075.000,= excl. BTW conform bijgaande factuur 11.004 is overgemaakt, uiterlijk vrijdag 22 april 2011, zal het motorjacht onvoorwaardelijk in eigendom naar afnemer overgaan.
Na eigendomsoverdracht is het motorjacht volledig voor rekening en risico van de afnemer en dient de afnemer het motorjacht voor eigen kosten te verzekeren. De afgesproken garantietermijn start bij de eigendomsoverdracht."
2.1.7De proefvaart heeft plaatsgevonden op 20 april 2011. Vanwege discussie tussen partijen over de oplossing van vermeende nog bestaande gebreken, hebben zij afgesproken een tweede proefvaart te houden, waarbij een deskundige metingen zou verrichten aan onder andere de schroef. [C] heeft een en ander vastgelegd in een "Aanvulling Koopovereenkomst Selene 54-97 (voorheen 53-97)" (hierna: Aanvulling Koopovereenkomst II). Dit stuk is door partijen ondertekend en bevat 13 punten van herstel. De laatste daarvan wordt als volgt omschreven.
"
JVS uit Papendrecht (...) wordt als schroefspecialist aangetrokken om het cavitatiesysteem op te lossen. (...)
Het stuk bevat daarover verder de volgende tekst.
De genoemde schroefspecialist, de heer [D] , zal de positie van de schroef controleren. Daarnaast controleert hij de schroefmaat, spoed, balansschroef, grote-/en type schroef en bladoppervlak.
De (vermeende) cavitatie en trillingen in de tunnel zal hij bepalen/meten. (...).
Indien er sprake is van een foutieve schroef of foutieve opstelling of een ander niet genoemde fout in de drijflijn c.q. motoropstelling, dan lost Selene Yachts uit Leeuwarden dit structureel probleem op en wel op hun kosten - binnen de kortst mogelijke termijn, op basis van de garantiebepalingen (…)"
2.1.8De tweede proefvaart heeft plaatsgevonden op 29 april 2011, waarbij [D] metingen heeft uitgevoerd en een rapport omtrent zijn bevindingen heeft opgesteld, gedateerd
29 april 2011. De conclusie en aanbevelingen daarvan luiden:
"De gemeten geluidniveau's in de accommodatie geven bij maximaal toerental (2215 rpm) een waarde te zien van tegen de 70 dB(A). (eigenaarshut en salon)
In de motorkamer met een enkele voortstuwingsunit blijft het niveau volaan onder de 110dB(A).
Opvallend is dat zelfs al bij de lagere toerentallen de schroef dominant in het geluidspectrum aanwezig is.
De gemeten trillingsniveau's op de voorstuwingsinstallatie zijn bij de lagere toerentallen hoog.
Opvallend aspekt is de aanwezigheid van de schroefas frequentie vanaf ca. 1000 rpm op de voortstuwingsinstallatie. Uitlijning ?
Deze rotatie frequentie wordt ook dominant in de accommodatie teruggevonden.
Op het vlak boven de schroef wordt de 1ͤͤ harmonische van de schroefbladfrequentie gemeten met diverse meerdere harmonische. Dit duidt op cavitatie.
- Montage van een nieuwe (bij voorkeur) 5 bladige schroef met een blad ontwerp toegespitst op comfort en minder op rendement en voortstuwing. Onderwaterprofiel (hak) bepaald mede de voorkeur voor een 5 blad schroef.
- Gezien de gemeten frequentie (schroefas) op de motor en in de accommodatie dient de uitlijning opnieuw gecontroleerd te worden.
- Gezien het schroefas koppel van 3.7 kNm is de gekozen koppeling type TFDA 250 met de aquadrive HOL 680 en de asdiameter van 3" wellicht aan de kleine kant ? (zie bijlage) Samen met de max. op te nemen stuwdruk lijkt een verhoging van de temperatuur van het stuwdruklager hierdoor een verklaring."
2.1.9[appellant] heeft diezelfde dag nog het motorjacht afgenomen en de overeenkomen koopprijs - verminderd met een in depot blijvend bedrag van € 5.950,= - aan Mari-Team voldaan.
2.1.10Nadat [appellant] in de daaropvolgende maanden met het motorjacht heeft gevaren, heeft hij met Mari-Team althans [B] gecorrespondeerd over daaraan nog klevende gebreken. Die correspondentie heeft geleid tot een bespreking van een door [appellant] opgestelde lijst met gebreken aan boord van het motoracht op 26 augustus 2011. Op
30 augustus 2011 is het motoracht in Hoorn ten doop gehouden, waarna partijen hun correspondentie over door [appellant] gestelde gebreken hebben hervat.
2.1.11Op 5 oktober 2011 heeft in het bijzijn van [D] een inspectie plaatsgevonden naar aanleiding van de aanhoudende klachten van [appellant] over cavitatie, waarbij sprake zou zijn van bovenmatig lawaai en trillingen van de schroef. Ook toen heeft [D] weer metingen uitgevoerd en zijn diens bevindingen neergelegd in een rapport van de genoemde datum. De conclusie en aanbevelingen daarvan luiden:
"
De conclusies uit de eerdere rapportage blijft nog steeds van kracht. Cavitatie treedt reeds op vanaf lagere toerentallen. Opvallend is zelfs al bij de lagere toerentallen de schroef dominant in het geluidsspectrum aanwezig is.
De gemeten trillingsniveau's op de specifieke locaties geven over het gehele toerenbereik de schroef als dominante plek in het spectrum. Ook de schroefas frequentie is vanaf ca. 1700 rpm duidelijk zichtbaar in het gemeten spectrum, (tafel salon).
(...)
Aanbevelingen:
- Montage van een nieuwe (bij voorkeur) 5 bladige schroef met een blad ontwerp toegespitst op comfort en minder op rendement en voortstuwing. Onderwaterprofiel (hak) bepaald mede de voorkeur voor een 5 blad schroef.
- Gezien de gemeten frequentie (schroefas) op de motor en in de accommodatie dient de uitlijning opnieuw gecontroleerd te worden."
2.1.12In een brief van 14 oktober 2011 heeft de advocaat van [appellant] een lijst met gebreken aan Mari-Team gestuurd (de tussen partijen op 26 augustus al besproken lijst) met sommatie deze gebreken te verhelpen. Mai-Team heeft aan die sommatie niet voldaan. Zij heeft zich in een e-mail van 17 oktober 2011 op het standpunt gesteld dat eerst overeenstemming diende te worden bereikt over welke punten onder garantie konden worden verholpen en welke niet. In een brief van dezelfde datum heeft [appellant] zijn sommatie herhaald.
2.1.13Op 19 oktober 2011 heeft vervolgens een bespreking plaatsgevonden tussen [appellant] en [B] in Leeuwarden, waarbij de op de bij brief van 14 oktober 2011 toegezonden en op 26 augustus ook al besproken lijst bij een deel van de opgesomde gebreken vinkjes zijn geplaatst.
2.1.14[appellant] heeft diverse van deze gebreken laten herstellen door Motorjachtservice Friesland B.V., die hem daarvoor uiteindelijk het in deze procedure gevorderde bedrag in rekening heeft gebracht.