Vaststaande feiten
3.1 De rechtbank heeft in rechtsoverweging 2 (2.1 tot en met 2.5) van het vonnis van
1 juni 2011 de feiten vastgesteld. Tegen deze vaststelling zijn geen grieven gericht en ook anderszins is niet van bezwaren gebleken. In hoger beroep kan dan ook van de door de rechtbank vastgestelde feiten worden uitgegaan. Die komen, aangevuld met wat verder over de feiten vaststaat, op het volgende neer.
3.1.1 [geïntimeerde] exploiteert een speciaalzaak op het gebied van tuinonderhoud.
3.1.2 Op 22 maart 2004 heeft [appellant] een verticuteermachine van [geïntimeerde] gehuurd. [medewerker], een medewerker van [geïntimeerde], heeft [appellant] instructies gegeven over het gebruik van de machine.
3.1.3 In de (Duitstalige) gebruiksaanwijzing bij de verticuteermachine is onder meer vermeld:
"4.5 Beim Arbeiten - zu Ihrer Sicherheit
- Achtung Gefahr! Schneidwerkzeug läuft nach!
- Halten Sie den durch die Führungsholme gegebenen Sicherheitsabstand ein.
- Schalten Sie den Motor nur ein, wenn ihre Füße in sicheren Abstand von den
Schneidwerkzeugen sind."
[appellant] heeft deze gebruiksaanwijzing niet meegekregen.
3.1.4 Dezelfde dag is [appellant] tijdens het bewerken van zijn gazon met deze machine ernstig gewond geraakt aan zijn linkerbeen. Het linkerbeen was op drie plaatsen gebroken: twee breuken in het scheenbeen en één breuk in het kuitbeen. [appellant] is per ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis en is daar geopereerd.
3.1.5 [appellant] heeft [geïntimeerde] in een brief van 22 juni 2004 aansprakelijk gesteld voor de gevolgen van het voorval. [geïntimeerde] heeft de aansprakelijkheidsstelling doorgeleid naar zijn aansprakelijkheidsverzekeraar ABN AMRO Assuradeuren, hierna
ABN AMRO.
3.1.6 ABN AMRO heeft [expertisebureau] opdracht gegeven onderzoek te doen naar de toedracht van het voorval en naar de omvang van de schade. [expertisebureau] heeft op 1 december 2004 een rapport uitgebracht. In dat rapport is onder meer het verslag van een door [appellant] afgelegde verklaring opgenomen. Volgens dit verslag heeft [appellant] over de toedracht van het voorval het volgende verklaard:
"De machine moest handmatig over het gazon worden voortbewogen. De machine stond op het moment van het ongeval stil, terwijl de motor nog op vol vermogen stond. Ik wilde de motor stop zetten. Vlak achter de machine zag ik nog een vrij dikke "knoedel" van vochtig en nat tuinmateriaal (mos en gras met tuinaarde). De bovenlaag van het gazon was droog omdat het een paar dagen droog was geweest. Met mijn linkerbeen wilde ik die knoedel opzijschuiven om op die plek van gazon enig overzicht te krijgen van het resultaat van het werk. Diezelfde handeling had ik meermalen tijdens de werkzaamheden uitgevoerd, waarbij de machine werd voortgeduwd. Op het moment dat ik die knoedel met mijn linkerbeen wegschoof, voelde ik een soort explosie in mijn linkerbeen. Ik had mijn handen daarbij vast aan de beugels van de verticuteermachine. Ik liet mij daarna bewust achterover vallen en zag mijn omhooggeheven linkerbeen heen en weer wiebelen. Op dat moment wist ik dat mijn been was gebroken (ik ben arts).
(…)
Mijn voeten zijn niet in aanraking geweest met de verticuteermachine. Mijn schoenen en kleding zijn niet beschadigd geraakt en er was geen sprake van uitwendige verwondingen.
Doordat ik de werking van de machine niet ken, moet ik gissen naar een verklaring wat er precies is gebeurd. Ik vermoed dat de verticuteermachine die op vol vermogen draait, en waarbij de messen plotseling gaan hakken, een trilling overbrengt op het tuinmateriaal in de buurt. Aangezien zich aan de achterzijde van de verticuteermachine een klepje bevindt waardoor het geverticuteerde gras en mos de machine achterwaarts kan verlaten, kan deze trilling bij een stilstaande machine zich gemakkelijk tot buiten het apparaat voortplanten. Mogelijk is dat laatste niet het geval, wanneer de machine in beweging is en steeds in een ander stukje grond hakt. Wellicht staat dit gebruikers-risico vermeld in de gebruiksaanwijzing. En dan nog kan men zich afvragen of een dergelijke machine aan de geldende veiligheidseisen voldoet."
[expertisebureau] concludeert in het rapport dat niet bekend is wat de exacte toedracht van het voorval is geweest.
3.1.7 Naar aanleiding van de melding van het ongeval door [appellant] bij de Voedsel en waren Autoriteit (hierna VWA) heeft de VWA onderzoek gedaan naar het voorval. In een brief van 29 mei 2006 aan [appellant] heeft de VWA onder meer het volgende geschreven:
"Een controleur heeft van u vernomen dat u bij de huur van de machine geen gebruiksaanwijzing van de verhuurder heeft gekregen. De controleur heeft het bedrijf waar de machine van afkomstig was een bezoek gebracht. Daar bleek dat er geen Nederlandse gebruiksaanwijzingen bij de verhuur van dergelijke machines worden meegeleverd en dat deze gebruiksaanwijzingen ook niet in het bedrijf aanwezig waren. Het bedrijf is op deze wettelijke tekortkomingen aangesproken. de controleur heeft tevens getracht de oorzaak van uw letsel te achterhalen. Uit het onderzoek kon echter geen relatie tussen het letsel en de door u aangegeven oorzaak vastgesteld worden. Ook via een theoretische benadering kon geen relatie worden gelegd of hypothese worden opgesteld. Daarnaast konden aan de machine geen tekortkomingen worden geconstateerd, zodat het onderzoek geen aanknopingspunten voor de oorzaak van het letsel heeft opgeleverd."
3.1.8 In een brief van 24 november 2008 aan [appellant] heeft TüV Nederland verslag gedaan van een aantal testen met een Stella SV 45 profi verticuteermachine. In de brief is onder meer het volgende vermeld:
“Naar aanleiding van mijn beoordeling van een aantal simulatietesten (zie 1, 2, 3) met de bovengenoemde verticuteermachine, zijn er geen mogelijke oorzaken geconstateerd waarbij er krachten worden gegenereerd die een beenbreuk kunnen veroorzaken.
(1) Machine over opgehoopt gras en grond gereden.> geen effect
(2) Machine over opgehoopt gras met houten plank gereden. .> geen effect
(3) Machine over opgehoopt gras en kluiten (grond) gereden met plank waarbij het de bedoeling was om de motor vast te laten lopen en een mogelijke kracht te genereren. Daarbij is het fantoom geplaatst op de plank achter de machine. .> geen effect”