2 De benoemde deskundige heeft op 31 oktober 2011 rapport uitgebracht.
De beantwoording van de deskundige van de aan haar voorgelegde vragen luidt als volgt:
“7 ARGUMENTATIE EN BEANTWOORDING VAN DE GESTELDE VRAGEN
1. Welke werkzaamheden binnen het gehele bedrijf van [geïntimeerde] kunnen als passende werkzaamheden voor [appellant] worden beschouwd in de periode vanaf 24 september 2003 tot
1 december 2010, in welke periode [appellant] nog in dienst was van [geïntimeerde]?
In deze zaak zijn oordelen gegeven door diverse instanties/personen over de passendheid van de werkzaamheden in het bedrijf van [geïntimeerde]. Opvallend is daarbij dat verschillende, soms tegengestelde conclusies worden getrokken. Dat heeft ook te maken met het standpunt van waaruit men kijkt: de volwaardige functie met taken en belastingaspecten of de verzameling van diverse taken/activiteiten die thuishoren bij diverse functies en die in het kader van de verplichtingen van de werkgever en werknemer een geheel vormen waarmee een totaal pakket van passende arbeid is gecrëerd in het bedrijf. Daarbij is het ook nog eens zo dat standpunten in de tijd wijzigen.
(…)
Indien naar de diverse functies in het bedrijf van [geïntimeerde] wordt gekeken en de daarbij behorende belastingkenmerken (zie de omschrijving door [arbeidsdeskundige] in haar rapport en in rubriek 6.6 en de beschrijving in rubriek 6.7) dan kan van iedere functie gesteld worden dat ze te zwaar belastende elementen inhoudt, in vergelijking met de gestelde beperkingen van bedrijfsarts [bedrijfsarts] (FML 29-06-2009), waardoor de functie ongeschikt is. Dat geldt zowel voor de functie van kraanmachinist, als deze van monteur onderhoud machines, als deze van (opperman) stratenmaker, als deze van rioleerder/rioolbuizenlegger. Wat dat betreft heeft de arbeidsdeskundige [naam] een juiste analyse verricht. Echter, zoals blijkt uit de gebeurtenissen in dit dossier – en die ik in dit rapport heb neergezet – is gebleken tijdens het ziektewetjaar van [appellant] dat hij wel degelijk aan de slag kan zijn in het bedrijf van [geïntimeerde] in een afwisseling van taken / werkzaamheden, waarbij hij een dynamische belasting had en waarbij hij een overschrijding van de gestelde beperkingen door de verzekeringsarts [naam] kon voorkomen. Met andere woorden, geen enkele functie op zich is passend maar in iedere functie zijn passende taken en werkzaamheden voor [appellant].
Daarbij is enerzijds van belang dat van de kant van [geïntimeerde] voldoende werkzaamheden uit diverse taakgebieden/werkzaamheden worden aangeboden (niet alleen in kraanwerkzaamheden en reparaties, maar ook bij het opnemen van werk, het maken van een planning, het meewerken in de organisatie en de administratie, het meewerken als voorman), zoals hij dat ook van plan was (zie de diverse uitspraken in het ziektewetjaar) en anderzijds dat [appellant] zelf de verantwoordelijkheid houdt om zich niet te overbelasten. Dat kan hij door de juiste tiltechniek het te gebruiken, zoveel als mogelijk tilhulpmiddelen in te zetten en zo nodig enige hulp te vragen aan collega’s. Dat deze beide voorwaarden te verwezenlijken zijn, acht ik evident, maar dat kan alleen indien zowel [geïntimeerde] als [appellant] zich maximaal inzetten en samenwerken om dit te verwezenlijken, zoals ze dat ook getoond hebben tijdens het ziektejaar.
Indien uitgegaan wordt van de destijds genoemde ruime mogelijkheden voor passend werk (zie de verslagen van de bedrijfsarts, UWV), ook door [geïntimeerde], dan zijn er voldoende passende taken en werkzaamheden voor [appellant] in het bedrijf aanwezig geweest in de periode vanaf 24 september tot
1 december 2010.