Uitspraak
GERECHTSHOF ARNHEM-LEEUWARDEN
1.de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid[A] B.V.en2. de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid[A2] B.V.,
1.de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid[B],gevestigd te [vestigingsplaats] en2. de commanditaire vennootschap[B2] C.V.,
1.Het verdere verloop van het geding na verwijzing
2.De vaststaande feiten
- Hoe is de toegankelijkheid van het gebouw voor mindervaliden.
- De kantoren zijn door de (weinige) en kleine ramen en toepassing van zonwerend glas erg donker.
- Het uitzicht aan de stadionzijde van het gebouw is weinig enerverend (uitzicht onder dan wel op tribunes).
- Er is inkijk hinder te verwachten vanaf de tribunes in de kantoren.
- De liften zijn aangebracht in een nis aan de achtergevel terwijl het de hoofdontsluiting voor verschillende gebruikers is.
meldt dat [H]([H], van [A])
verhinderd is en introduceert de heer [K].
bestaat er een verschil van opvatting binnen [A] (ontwikkeling/[N]) over het afwerkingniveau van de kantoren. [J]([J], van [A])
stelt dat [A] de kantoren in het [D] complex niet geweldig vindt met bijv. een stramienmaat van 175 cm 1.p.v. 180 cm. De entrees op de begane grond moeten dit compenseren. Ook de liftdeuren en liftinterieurs moeten uitstraling hebben. Mogelijk wil men nog wijzigingen in materialen e.d..[A] zal e.e.a. verwoorden in een nota en deze naar [B2] zenden. [B2] begrijpt dit niet. In de afgelopen periode is uitvoerig alles met [H] en [E] doorgesproken en zijn er over plattegronden, materialisering etc. tot op detailniveau afspraken gemaakt en in goedgekeurde verslagen vastgelegd. De realisatie vordert gestaag, wat niet veel ruimte laat voor additionele wijzigingen.”
meldt dat hij morgen een definitieve afspraak zal maken met de bouwcombinatie over de prijs voor de wijzigingen in de kantoren zoals die in overleg met [A] zijn vastgelegd. Als er dus nog additionele wensen zijn dient [B2] dit vandaag te weten. [K] stelt dat de [N] volgende week zal reageren richting [A].”
“in overleg zijn over de aankoop door [A2]”.Voorts is door [B2] in voornoemde brief kenbaar gemaakt dat over
“vormgeving en uitvoering”nog geen definitieve overeenstemming is bereikt en zij stelt zich op het standpunt dat de meerkosten ten aanzien van de verstrekkende suggesties van [A] op het gebied van vormgeving en uitvoering gedragen dienen te worden door [A]. [B2] heeft de kosten van meerwerk begroot op € 1,93 miljoen.
“Voor zover u zich op het standpunt stelt dat partijen reeds overeenstemming bereikt hebben geldt dat [B2] BV ernstig tekort schiet in de nakoming van de op haar rustende verplichtingen nu zij niet bereid is om het kantoorpand tegen de overeengekomen koopprijs van (...) 9,7mln (...) op het vereiste opleveringsniveau op te leveren.
3.De motivering van de beslissing na verwijzing
€ 3.904.607,70 vermeerderd met rente en kosten. Daarnaast heeft [B2] c.s. veroordeling van [A] gevorderd voor zover [A2] niet aan de vordering zou kunnen voldoen. De aansprakelijkheid van [A2] heeft [B2] c.s. gevestigd op ongegronde buitengerechtelijke ontbinding van de overeenkomst en de aansprakelijkheid van [A] op bestuurdersaansprakelijkheid. [A] c.s. heeft verweer gevoerd.
4.De beslissing
20 augustus 2013voor het onder 3.17 omschreven doel;