Uitspraak
GERECHTSHOF AMSTERDAM
1.De zaak in het kort
2.Het geding in hoger beroep
3.Feiten
Ik maak het verschil, jij toch ook?en een afbeelding van een verbodsbord met een mobiele telefoon op verschillende manieren het (aangescherpte) verbod op het gebruik van de mobiele telefoon onder de aandacht gebracht. Op 20 september 2021 heeft GVB op haar intranet in een bericht met als kop ‘
Externe controles telefoongebruik’onder meer het volgende geschreven:
‘Veiligheid op 1: aankondiging externe controles op telefoongebruik’heeft GVB aan haar personeel onder meer geschreven
‘Als zij(hof: de controleurs)
telefoongebruik door een bestuurder constateren dan melden zij dit en krijg je niet zoals eerst een waarschuwing,
maar kan direct ontslag volgen’.Bij de brief is een kaartje gevoegd waarop staat dat de personenvervoerder in geval van nood 24/7 te bereiken is via het Communicatiecentrum Vervoer (hierna: ‘CCV’) met daarbij een telefoonnummer. In hoger beroep heeft GVB een pagina overgelegd uit een zogenoemde ‘mailmerge lijst’, waarop - onzichtbaar - de namen staan van de medewerkers aan wie de brief van 20 september 2021 is gestuurd. [geïntimeerde] staat - zichtbaar - op deze lijst.
‘Veiligheid en veiligheidsbewustzijn moeten daarom altijd centraal staan. Daarom mag een bestuurder zich niet laten afleiden door bijvoorbeeld een mobiele telefoon’(augustus 2021);
‘Start externe controles telefoongebruik
‘Update externe controles
Externe controles telefoongebruik: we zijn goed op weg(…)
.
‘Ik heb m’n telefoon op stil en uit het zicht opgeborgen’.
Geen telefoongebruik in het voortuig tijdens je dienst’waarin voor zover van belang het volgende staat:
‘Let op: het sanctiebeleid dat per 20 september 2021 is verscherpt geldt nog steeds. Bij gebruik van je mobiele telefoon moet je rekening houden met ontslag (op staande voet).Een ander bericht met als kop
‘Telefoongebruik op de tram in vele opzichten een groot risico’vermeldt onder meer ‘
Afgelopen periode hebben we als GVB helaas afscheid moeten nemen van enkele collega trambestuurders. Doodzonde en des te pijnlijker omdat we deze collega’s hebben moeten ontslaan omdat ze een groot en cruciaal risico hebben genomen, namelijk actief telefoongebruik op de tram’.
‘Het feit dat u tijdens uw dienst uw mobiele telefoon tussen uw benen had liggen daar vaak secondenlang naar keek en deze herhaaldelijk oppakte, afwisselend met uw rechter- en linkerhand, maakt duidelijk dat u uw telefoon dus niet zoals het hoort stil en opgeborgen hield tijdens het rijden. U heeft op 21 augustus 2023 uw mobiele telefoon gebruikt om regelmatig te checken op berichten of telefoontjes. Dit vormt een risico voor de verkeersveiligheid en voor de veiligheid van de reizigers. Daarmee heeft u zich niet gehouden aan de regels die gesteld zijn ten behoeve van de veiligheid. Zowel in de gedragscode als in het telefoonbeleid staat duidelijk wat de regels zijn. U heeft zich niet aan deze regels gehouden. GVB hecht veel waarde aan veiligheid van haar reizigers, haar medewerkers en haar materieel, en heeft daarom strikte regels over telefoongebruik. GVB heeft er geen vertrouwen in dat u in de toekomst uw mobiele telefoon niet meer zou gebruiken tijdens het rijden.
4.Eerste aanleg
5.Beoordeling
gronden 1 tot en met 5, 7 en 8zijn gericht tegen het oordeel van de kantonrechter dat het ontslag op staande voet niet rechtsgeldig is gegeven en de daarmee samenhangende vernietiging van het ontslag op staande voet. Met
grond 9komt GVB op tegen de afwijzing van het voorwaardelijke ontbindingsverzoek. In hoger beroep heeft GVB - ten aanzien van het vernietigingsverzoek van [geïntimeerde] - verzocht voor zover mogelijk uitvoerbaar bij voorraad:
gronden 1 tot en met 5, 7 en 8richt GVB zich tegen de vernietiging van het ontslag op staande voet door de kantonrechter. Deze gronden, die zich lenen voor een gezamenlijke behandeling, zijn vergeefs voorgesteld. Naar het oordeel van het hof is het ontslag op staande voet niet rechtsgeldig gegeven, omdat, samengevat en zakelijk weergegeven, het voor [geïntimeerde] onvoldoende kenbaar was dat GVB de hem verweten gedraging zou sanctioneren met de zwaarste sanctie in het arbeidsrecht, te weten ontslag op staande voet. Het hof licht dit oordeel hieronder toe.
telefoon op stil en uit het zicht’. [geïntimeerde] heeft ook erkend dat hij met dat uitgangspunt bekend is en ook dat hij een foute beslissing heeft genomen door zich niet hieraan te houden. GVB heeft in de ontslagbrief verder gesteld dat in gepubliceerde kennisgevingen onder meer staat dat als actief telefoongebruik geconstateerd wordt er ontslag (op staande voet) kan volgen. Zij heeft vervolgens geduid wat onder actief telefoongebruik verstaan moet worden.
‘appen en bellen’komt het hof dan ook niet aannemelijk voor.
op staande voetzou volgen, overweegt het hof dat uit geen enkel stuk waarmee GVB haar aangescherpte beleid heeft uitgedragen, met uitzondering van de berichten op intranet van 20 september 2021 en 23 juni 2023, waarop het hof hieronder terugkomt, blijkt dat ontslag op staande voet de sanctie is bij actief telefoongebruik.
telefoongebruikzonder onderscheid te maken tussen passief en actief telefoongebruik. In deze brief staat dat het beleid wordt aangescherpt in de zin dat bij telefoongebruik niet eerst een waarschuwing volgt maar direct ontslag kan volgen. Ook in deze brief komen de woorden ‘op staande voet’ niet voor. Naar het oordeel van het hof moet het woord ‘direct’ worden begrepen als ‘zonder dat eerst wordt gewaarschuwd’ zoals in de situatie voor de aanscherping, en ziet het woord ‘direct’ niet op de onmiddellijkheid van het ontslag, zoals GVB tijdens de zitting -naar het hof heeft begrepen - heeft betoogd.
‘disciplinaire maatregelen bij een aantal collega’s die zich niet aan de regels hielden’ maar welke disciplinaire maatregelen zijn genomen op welke overtreding wordt uit dit bericht niet duidelijk. Ook de door GVB als productie 18 overgelegde uitspraken van de kantonrechter te Amsterdam leiden niet tot een ander oordeel. Allereerst zijn de feiten in de zaken die tot de bedoelde uitspraken hebben geleid, anders dan die in de onderhavige zaak. Daarbij komt dat in de voorliggende zaak vast staat dat de controleurs de telefoon niet hebben zien oplichten en [geïntimeerde] geen handelingen hebben zien verrichten op de telefoon. Bovendien is één van deze uitspraken van ná de datum van het ontslag op staande voet van [geïntimeerde] en is overigens niet gebleken dat GVB deze zaken breed heeft uitgedragen in haar organisatie.
Wat gebeurt er als een bestuurder betrapt wordt op telefoongebruik?niet dat bij actief telefoongebruik ontslag op staande voet kan volgen, nu daar immers staat: ‘
Als het actieve gebruik bewezen is, kan er direct ontslag voor de medewerker volgen. (…) De medewerker krijgt na actief telefoongebruik niet zoals eerst een schriftelijke waarschuwing meer. Dit is een groot verschil met eerdere constateringen. (..)’Voor wat betreft de uitleg van het woord ‘direct’ verwijst het hof naar hetgeen hiervoor onder 5.11 is overwogen.
grond 9komt GVB op tegen de afwijzing van het verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst op de e- respectievelijk g-grond. Deze grond is terecht voorgesteld. Het hof komt tot het oordeel dat de kantonrechter het ontbindingsverzoek ten onrechte heeft afgewezen op de e-grond. Ter toelichting dient het volgende.