Uitspraak
GERECHTSHOF AMSTERDAM
1.De zaak in het kort
2.Het geding in hoger beroep
3.Feiten
4.Eerste aanleg
5.Beoordeling
18 juni 2019 met een medewerkster van Eerdmans over de verzekering van zijn boot heeft gesproken. Over de datum waarop het bewuste telefoongesprek (waarin de verzekeringsdekking aan de orde zou zijn gekomen) heeft plaatsgevonden heeft [naam 2] immers onder ede alleen verklaard dat het gesprek in 2019 heeft plaatsgevonden en in zijn schriftelijke verklaring heeft [naam 2] over de datum van het telefoongesprek niets verklaard.
10 december en 16 december 2019 volgt veeleer dat [geïntimeerde] eind juli dan wel begin augustus 2019 een gesprek over de verzekering van de boot heeft gevoerd.
Ik heb in de week voorafgaande aan mijn boot op transport zetten[de boot is op 19 augustus 2019 op transport gegaan, hof]
uitvoerig met uw kantoor gesproken over de te volgen route betreft verzekering van mijn boot”. En op 16 december 2019 schrijft [geïntimeerde] : “
Ik heb een aantal weken voorafgaand aan mijn schipbreuk[op 10 september 2019, hof]
mijn 3e open hart operatie ondergaan en mijn idee was eigenlijk om de boot naar las Palmas te laten brengen, tot maart in de Canarische eilanden te blijven om wat te vissen, tot rust te komen, mijn zoon en dochter te bezoeken die allebei in [plaats 1] wonen en dan vanaf maart langzaam terug richting Nederland te varen via Middellandse zee en binnendoor via Frankrijk, terug naar [plaats 2] , waar mijn boot al 3 jaar thuishaven heeft. In Augustus zou ik dan weer terug zijn in Nederland. Omdat ik 12 dagen in het ziekenhuis heb verbracht had ik meer dan tijd genoeg om de polis door te lezen van jullie maar die bracht mij geen duidelijkheid over de polis voorwaarden inzake verzekering. vandaar dat ik met jullie gebeld heb om uitleg en een plan van aanpak.”
“Uiteindelijk was het plan op mijn advies om de boot naar de Canarische eilanden te laten brengen en dan weer omhoog varen. (…) Er nam een vrouwelijke stem de telefoon op. Er werd eerst nog wat gesproken over iets met betaling daarna stelde [geïntimeerde] de vraag aan deze mevrouw dat hij zijn boot op transport naar de Canarische eilanden wilde zetten en dan in een aantal maanden langs de kust van Marokko, Spanje en Frankrijk binnendoor weer naar huis wilde varen, hoe dat verzekeringstechnisch geregeld was omdat hij er niet uitkwam.”
“Wij kwamen niet uit de polis, daarom hebben wij Eerdmans gebeld. We waren er op dat moment nog niet over uit of de heer [geïntimeerde] de boot moest laten verschepen. Ik heb in een later gesprek met de heer [geïntimeerde] aangegeven dat het behoorlijk link was om over Golf van Biskaje te varen. (…). Er zijn drie verschillende opties door ons besproken. De boot zou verscheept kunnen worden of er zouden twee vaarroutes kunnen zijn (…). Wat dat zou worden was nog niet bekend, maar de hamvraag in het gesprek was als de boot bij Gran Canaria is, is die dan verzekerd.
Ik heb dus voorgelegd dat ik van plan was om mijn boot naar de Canarische Eilanden te laten verschepen om daar een paar maanden rond te hangen, om daarna via de Middellandse Zee weer terug te varen naar Nederland over de binnenwateren.”
“Ik heb in de week voorafgaande aan mijn boot op transport zetten uitvoerig met uw kantoor gesproken over de te volgen route betreft verzekering van mijn boot. Precies uitgelegd wat ik wilde gaan doen en daarop is mij het advies gegeven om de boot op transport te plaatsen. Daar de boot te verzekeren voor transport. (…).”
“Er werd eerst nog wat gesproken over iets met de betaling daarna stelde [geïntimeerde] de vraag aan deze mevrouw dat hij zijn boot op transport naar de Canarische eilanden wilde zetten en dan in een aantal maanden langs de kusten van Marokko, Spanje en Frankrijk binnendoor weer naar huis wilde varen, hoe dat verzekeringstechnisch geregeld was omdat hij er niet uitkwam. (…) De vrouw antwoordde: als je binnen 20 mijl uit de kust van een europees land blijft dan ben je verzekerd, zo gauw je daar buiten komt ben je niet meer verzekerd. [geïntimeerde] zei toen, Canarische eilanden behoren tot Spanje. De vrouw: Ja, zolang je binnen die 20 mijls zone blijft ben u verzekerd.”
Daarna heeft de heer [geïntimeerde] gevraagd of zijn boot verzekerd zou zijn als die zich binnen twintig mijl voor de kust van Gran Canaria bevond. Dat werd bevestigd als hij binnen twintig mijl uit de kust zou blijven. Het was een heel helder antwoord. Het was een bevredigend antwoord met het idee: ik ben goed verzekerd. (…) Ik begreep uit het telefoongesprek dat de Canarische Eilanden tot Europa behoorden. De Canarische Eilanden behoren immers tot de Europese Unie, Spanje. De medewerkster van Eerdmans heeft gezegd dat de verzekering van de heer [geïntimeerde] in orde was. Hij zou verzekerd zijn tot twintig mijl voor de kust van de Canarische Eilanden.”
“De toenmalige dame aan de lijn vertelde me dat alle europese wateren waren verzekerd. Maar als ik daarbuiten zou gaan ik contact moest opnemen met jullie.”In zijn e-mail van 10 december 2019 schrijft [geïntimeerde] hierover:
“Na aankomst is de boot binnen Europese wateren tenzij ik buiten de 12 mijl zone kom. Afgesproken was dat ik zou bellen op het moment dat mijn boot in las palmas zou liggen. Alles is precies zo uitgevoerd als met uw medewerker is besproken en geadviseerd.”Op 16 december 2019 bericht [geïntimeerde] aan Eerdmans:
“Ik heb alleen met jullie gesproken, uw medewerker heeft mij expliciet verteld dat ik zolang ik binnen de Europese wateren blijf, ook hier wederom specifiek gevraagd aangaande Canarische eilanden, oversteek las Palmas naar [plaats 1] is buiten Europese wateren, [plaats 1] naar Lanzarote blijft binnen de Europese wateren. Lanzarote naar Gibraltar is buiten Europese wateren. Mij werd geadviseerd om eerst alles te regelen met het transport en zo gauw ik in Las Palmas was met de boot, terug te bellen en alles te regelen. Ook hier specifiek gevraagd wat ik moest doen, het antwoord luidde, als je me belt of een mail stuurt zet ik hier de zaak in werking. (…).”
“Wat betreft Canarische eilanden zijn er geen problemen zolang u binnen de (12 of 20 mijl) zone blijft. Zo gauw u daarbuiten gaat moet u vooraf contact met ons opnemen.”Onder ede heeft [geïntimeerde] hierover verklaard:
“Ik heb dus voorgelegd dat ik van plan was om mijn boot naar de Canarische Eilanden te laten verschepen om daar een paar maanden rond te hangen, om daarna via de Middellandse Zee weer terug te varen naar Nederland over de binnenwateren. De medewerkster van Eerdmans vertelde mij dat zo lang ik binnen de Europese wateren zou blijven (ik dacht dat het 12 mijl was, maar het was 20 mijl) dat ik verzekerd zou zijn en dat ik niet verzekerd zou zijn als ik verder dan die afstand van de kust zou varen. (…) Ik heb de Canarische Eilanden specifiek benoemd.”