ECLI:NL:GHAMS:2023:1949

Gerechtshof Amsterdam

Datum uitspraak
24 juli 2023
Publicatiedatum
14 augustus 2023
Zaaknummer
23-002835-20
Instantie
Gerechtshof Amsterdam
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Strafrecht
Procedures
  • Hoger beroep
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Hoger beroep inzake opzetheling en wapenbezit

In deze zaak heeft het gerechtshof Amsterdam op 24 juli 2023 uitspraak gedaan in hoger beroep tegen een vonnis van de rechtbank Amsterdam. De verdachte was eerder veroordeeld voor opzetheling en het voorhanden hebben van valse geschriften en wapens. Het hof heeft de zaak behandeld naar aanleiding van het hoger beroep dat door de verdachte was ingesteld tegen het vonnis van de rechtbank, dat op 30 november 2020 was gewezen. De tenlastelegging omvatte onder andere het verwerven en voorhanden hebben van gestolen goederen, waaronder een Audi A1 en Chromebooks, alsook het voorhanden hebben van valse kentekenplaten en wapens. Het hof heeft vastgesteld dat de verdachte op 15 november 2017 in Amsterdam een Audi A1 en 57 Chromebooks voorhanden heeft gehad, wetende dat deze goederen door misdrijf verkregen waren. Daarnaast heeft de verdachte op 24 april 2018 een boksbeugel en CS-gas voorhanden gehad. Het hof heeft de verdachte vrijgesproken van enkele ten laste gelegde feiten, maar heeft de bewezenverklaring van de opzetheling en het voorhanden hebben van valse geschriften en wapens gehandhaafd. De strafoplegging is aangepast, waarbij het hof een taakstraf van 200 uren en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden heeft opgelegd, rekening houdend met de overschrijding van de redelijke termijn van de procedure. Het hof heeft ook beslissingen genomen over de in beslag genomen voorwerpen, waaronder verbeurdverklaring en onttrekking aan het verkeer.

Uitspraak

afdeling strafrecht
parketnummer: 23-002835-20
datum uitspraak: 24 juli 2023
TEGENSPRAAK
Verkort arrest van het gerechtshof Amsterdam gewezen op het hoger beroep, ingesteld tegen het vonnis van de rechtbank Amsterdam van 30 november 2020 in de strafzaak onder parketnummer 13-997055-17 tegen
[verdachte],
geboren te [geboorteplaats] op [geboortedatum] 1997,
adres: [adres] .

Onderzoek van de zaak

Dit arrest is gewezen naar aanleiding van het onderzoek ter terechtzitting in hoger beroep van
10 juli 2023 en, overeenkomstig het bepaalde bij artikel 422, tweede lid, van het Wetboek van Strafvordering, naar aanleiding van het onderzoek ter terechtzitting in eerste aanleg.
De verdachte heeft hoger beroep ingesteld tegen voormeld vonnis.
Het hof heeft kennisgenomen van de vordering van de advocaat-generaal en van hetgeen de verdachte en de raadsman naar voren hebben gebracht.

Tenlastelegging

Aan de verdachte is tenlastegelegd dat:
1. ZD5
hij op of omstreeks 15 november 2017 te Amsterdam, althans in Nederland, twee, althans één of meer personenauto('s) (een Audi A1 met kenteken [kenteken 1] en/of een Audi A1 met Duits kenteken [kenteken 2] ) en/of 57, althans één of meer laptop(s) (Chromebooks) heeft verworven en/of overgedragen en/of voorhanden heeft gehad, terwijl hij ten tijde van het verwerven en/of het voorhanden krijgen van die auto('s) en/of laptop(s) wist, dan wel redelijkerwijs moest vermoeden, dat het een door diefstal, in elk geval een door misdrijf verkregen goed betrof;
2. ZD5
hij op of omstreeks 15 november 2017 te Purmerend en/of Amsterdam, althans in Nederland, opzettelijk één of meer valselijk opgemaakt(e) en/of vervalst(e) geschrift(en) dat/die bestemd was/waren om tot bewijs van enig feit te dienen, te weten vier, althans één of meer kentekenplaten (met kenteken [kenteken 4] en/of kenteken [kenteken 5] ) heeft afgeleverd en/of voorhanden heeft gehad, terwijl hij, verdachte, wist of redelijkerwijs moest vermoeden dat dit/die geschrift(en) bestemd was/waren om gebruik van te maken als ware het echt en onvervalst en bestaande die valsheid/vervalsing hierin dat die kentekenplaten valselijk wederrechtelijk, althans zonder toestemming (van de kentekenhouder) was/waren vervaardigd en/of die kentekenplaten valselijk was/waren voorzien van lamineercode [nummer 1] en/of [nummer 2] en/of niet was/waren voorzien van een keurmerkcode;
3. ZD12 primair
hij in de periode van 14 maart 2018 tot en met 15 maart 2018 te Amsterdam tezamen en in vereniging met een ander of anderen, althans alleen, met het oogmerk van wederrechtelijke toe-eigening heeft weggenomen een personenauto (een Mini Cooper met kenteken [kenteken 6] en/of voertuigidentificatienummer [nummer 3] ), in elk geval enig goed toebehorende aan R.A.N. Guldemond, in elk geval aan een ander of anderen dan aan verdachte en/of zijn mededader(s), waarbij verdachte en/of zijn mededader(s) zich de toegang tot de plaats van het misdrijf heeft/hebben verschaft en/of die weg te nemen auto onder zijn/hun bereik heeft/hebben gebracht door middel van braak en/of verbreking en/of inklimming en/of een valse sleutel;
3. ZD12 subsidiair
hij op een of meer tijdstippen in of omstreeks de periode van 14 maart 2018 tot en met 24 april 2018 te Amsterdam, althans in Nederland een personenauto (een Mini Cooper met kenteken [kenteken 6] en/of voertuigidentificatienummer [nummer 3] ) heeft verworven en/of overgedragen en/of voorhanden heeft gehad, terwijl hij ten tijde van het verwerven en/of het voorhanden krijgen van die auto wist, dan wel redelijkerwijs moest vermoeden, dat het een door diefstal, in elk geval een door misdrijf verkregen goed betrof;
4. ZD13
hij op 24 april 2018 te Amsterdam, althans in Nederland, een wapen van categorie I, te weten een boksbeugel, voorhanden heeft gehad;
5. ZD13
hij op 24 april 2018 te Amsterdam, althans in Nederland, een of meer wapens van categorie II , te weten drie busjes met CS-gas, en/of munitie van categorie III, te weten twee hagelpatronen (kaliber 16) en/of een kogelpatroon (kaliber .380 auto), voorhanden heeft gehad.
Voor zover in de tenlastelegging taal- en/of schrijffouten voorkomen, zal het hof deze verbeterd lezen. De verdachte wordt daardoor niet in de verdediging geschaad.

Vonnis waarvan beroep

Het vonnis waarvan beroep zal worden vernietigd, omdat het hof tot een andere bewezenverklaring komt dan de rechtbank.

Vrijspraken

Ten aanzien van het onder 1 (impliciet cumulatief) ten laste gelegde (Audi met het originele kenteken [kenteken 2] )
De advocaat-generaal heeft gerekwireerd tot bewezenverklaring van de onder 1 (impliciet cumulatief) ten laste gelegde opzetheling van de op de openbare weg geparkeerde Audi (met origineel kenteken [kenteken 2] ).
De raadsman heeft zich op de terechtzitting in hoger beroep op het standpunt gesteld dat de verdachte moet worden vrijgesproken van de onder 1 (impliciet cumulatief) ten laste gelegde opzetheling van deze op de openbare weg geparkeerde Audi omdat niet bewezen kan worden dat de verdachte de beschikkingsmacht heeft gehad over deze auto.
Het hof overweegt als volgt.
Alhoewel het hof constateert dat de mal waarmee de op deze auto aangebrachte valse kentekenplaten zijn gemaakt in de garagebox van de verdachte is aangetroffen, bevat het dossier daarnaast onvoldoende aanknopingspunten die de conclusie kunnen rechtvaardigen dat de verdachte de beschikkingsmacht heeft gehad over deze Audi, hetgeen nodig is voor een bewezenverklaring van het verwerven, overdragen of het voorhanden hebben in de zin van het ten laste gelegde. De verdachte zal dan ook worden vrijgesproken van de onder 1 (impliciet cumulatief) ten laste gelegde opzetheling van de Audi met het originele kenteken [kenteken 2] .
Ten aanzien van het onder 3 primair ten laste gelegde
Naar het oordeel van het hof is, zoals ook gevorderd door de advocaat-generaal en bepleit door de verdediging, niet wettig en overtuigend bewezen hetgeen de verdachte onder 3 primair is ten laste gelegd, zodat de verdachte hiervan moet worden vrijgesproken.

Bewijsoverweging ten aanzien van feit 1

De raadsman heeft vrijspraak bepleit van de onder 1 ten laste gelegde heling van een auto (Audi A1) met het (originele) kenteken [kenteken 1] en daartoe aangevoerd dat de verdachte over die auto geen beschikkingsmacht had; het enkel laten maken van valse kentekenplaten die op die auto zijn aangebracht is daarvoor onvoldoende. Onduidelijk is daarnaast waarop de herkenning van de verdachte bij de garagebox waarin deze auto is aangetroffen is gebaseerd.
Het hof stelt de volgende feiten vast.
Tussen 12 en 13 november 2017 is in Amsterdam een Audi A1 met het kenteken [kenteken 1] gestolen.
Tussen 3 en 4 november 2017 zijn bij een inbraak een school in Purmerend 66 Chromebooks gestolen.
De verdachte bezocht op 15 november 2017 [bedrijf] in Purmerend. Tijdens dat bezoek vervaardigde de daar werkzame [medeverdachte] mallen voor kentekenplaten met (onder andere) het kenteken [kenteken 4] . Omstreeks 12.52 uur verliet de verdachte de kentekenplatenfabriek met een op een kentekenplaat gelijkend voorwerp in zijn handen en reed weg in een witte Volkswagen Transporter. Deze Volkswagen Transporter werd om 14.17 uur geparkeerd op de [straat 1] in Amsterdam. De verdachte is herkend als de bestuurder. Om 14.30 uur stapte de verdachte weer in en reed weg. Om 14.40 uur bleek de Volkswagen Transporter te zijn geparkeerd ter hoogte van garagebox 120 aan de [straat 2] te Amsterdam. De verdachte was de gebruiker van deze garagebox. Omstreeks 15.25 uur werd een Audi, type A1, de garagebox ingereden. Omstreeks 17.30 uur is door de politie in de garagebox binnengetreden. Naast 57 uit voornoemde school gestolen laptops (Chromebooks) is daar de voornoemde gestolen Audi A1 aangetroffen, voorzien van het valse kenteken [kenteken 4] . Tevens zijn in de garagebox twee mallen van kentekenplaten [kenteken 5] en [kenteken 4] aangetroffen.
Het hof leidt uit het voorgaande af dat de verdachte de beschikking had over valse kentekenplaten en dat deze kentekenplaten kort na het vervaardigen ervan zijn geplaatst op de gestolen Audi die was geparkeerd in de door de verdachte gebruikte garagebox. Daaruit blijkt dat de verdachte die Audi voorhanden had. Dat bij hem niet de sleutels van de Audi zijn aangetroffen doet daaraan niet af. Er is voorts geen twijfel dat het de verdachte is geweest die de Volkswagen Transporter bestuurde en daarmee naar de garagebox is gereden. Het beschikking hebben over valse kentekenplaten is redengevend voor het bewijs dat de verdachte ten tijde van het voorhanden krijgen van de Audi wetenschap had van een criminele herkomst ervan. Het hof kent daarbij betekenis toe aan het feit dat de verdachte geen het bewijs ontzenuwende verklaring heeft afgelegd. De verdachte heeft geen inzicht willen geven in zijn handelen en de aanwezigheid van de gestolen Audi en de gestolen Chromebooks in de door hem gebruikte garagebox.
Het hof acht daarom de opzetheling van zowel de Chromebooks als de Audi met het (originele) kenteken [kenteken 1] bewezen.

Bewezenverklaring

Het hof acht wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte het onder 1, 2, 3 subsidiair, 4 en 5 tenlastegelegde heeft begaan, met dien verstande dat:
1.
hij op 15 november 2017 te Amsterdam een personenauto (een Audi A1 met kenteken [kenteken 1] ) en
57 laptops (Chromebooks) voorhanden heeft gehad, terwijl hij ten tijde van het voorhanden krijgen van die auto en laptops wist dat het door diefstal, in elk geval door misdrijf verkregen goederen betrof;
2.
hij op 15 november 2017 te Amsterdam opzettelijk valselijk opgemaakte geschriften die bestemd waren om tot bewijs van enig feit te dienen, te weten kentekenplaten (met kenteken [kenteken 4] en kenteken
[kenteken 5] ) voorhanden heeft gehad, terwijl hij, verdachte, wist of redelijkerwijs moest vermoeden dat die geschriften bestemd waren om gebruik van te maken als waren ze echt en onvervalst en bestaande die valsheid hierin dat die kentekenplaten valselijk wederrechtelijk waren vervaardigd en die kentekenplaten valselijk waren voorzien van lamineercode [nummer 1] en [nummer 2] en niet waren voorzien van een keurmerkcode;
3. subsidiair
hij op 24 april 2018 te Amsterdam een personenauto, een Mini Cooper met kenteken [kenteken 6] en voertuigidentificatienummer [nummer 3] , voorhanden heeft gehad, terwijl hij ten tijde van het voorhanden krijgen van die auto wist dat het een door diefstal, in elk geval een door misdrijf verkregen goed betrof;
4.
hij op 24 april 2018 te Amsterdam een wapen van categorie I, te weten een boksbeugel, voorhanden heeft gehad;
5.
hij op 24 april 2018 te Amsterdam wapens van categorie II, te weten drie busjes met CS-gas, en munitie van categorie III, te weten twee hagelpatronen (kaliber 16) en een kogelpatroon (kaliber .380 auto), voorhanden heeft gehad.
Hetgeen onder 1, 2, 3 subsidiair, 4 en 5 meer of anders is tenlastegelegd, is niet bewezen. De verdachte moet hiervan worden vrijgesproken.
Het bewezenverklaarde is gegrond op de feiten en omstandigheden die in de bewijsmiddelen zijn vervat, zoals deze na het eventueel instellen van beroep in cassatie zullen worden opgenomen in de op te maken aanvulling op dit arrest.

Strafbaarheid van het bewezenverklaarde

Geen omstandigheid is aannemelijk geworden die de strafbaarheid van het onder 1, 2, 3 subsidiair, 4 en 5 bewezenverklaarde uitsluit, zodat dit strafbaar is.
Het onder 1 bewezenverklaarde levert op:
opzetheling, meermalen gepleegd.
Het onder 2 bewezenverklaarde levert op:
opzettelijk een geschrift, als bedoeld in artikel 225, eerste lid, van het Wetboek van Strafrecht, voorhanden hebben, terwijl hij weet of redelijkerwijs moet vermoeden dat dit geschrift bestemd is voor gebruik als ware het echt en onvervalst, meermalen gepleegd.
Het onder 3 subsidiair bewezenverklaarde levert op:
opzetheling.
Het onder 4 bewezenverklaarde levert op:
handelen in strijd met artikel 13, eerste lid, van de Wet wapens en munitie.
Het onder 5 bewezenverklaarde levert op:
handelen in strijd met artikel 26, eerste lid, van de Wet wapens en munitie, meermalen gepleegd.

Strafbaarheid van de verdachte

De verdachte is strafbaar, omdat geen omstandigheid aannemelijk is geworden die de strafbaarheid ten aanzien van het onder 1, 2, 3 subsidiair, 4 en 5 bewezenverklaarde uitsluit.

Oplegging van straffen

De rechtbank heeft de verdachte voor het in eerste aanleg bewezenverklaarde veroordeeld tot een taakstraf voor de duur van 240 uren subsidiair 120 dagen vervangende hechtenis met aftrek van voorarrest en een voorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van drie maanden met een proeftijd van twee jaren.
De advocaat-generaal heeft gevorderd dat de verdachte voor het onder 1, 2, 3 subsidiair, 4 en 5 tenlastegelegde zal worden veroordeeld tot een taakstraf voor de duur van 100 uren subsidiair 50 dagen vervangende hechtenis en een voorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van drie maanden met een proeftijd van twee jaren.
De raadsman heeft het hof verzocht om bij de strafoplegging rekening te houden met de ouderdom van de feiten en de positieve ontwikkelingen in de persoonlijke omstandigheden van de verdachte.
Het hof heeft in hoger beroep de op te leggen straffen bepaald op grond van de ernst van de feiten en de omstandigheden waaronder deze zijn begaan en gelet op de persoon van de verdachte. Het hof heeft daarbij in het bijzonder het volgende in beschouwing genomen.
De verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan de opzetheling van twee auto’s en een grote hoeveelheid Chromebooks en het voorhanden hebben van valse kentekenplaten. Door heling wordt het circuit van diefstallen in stand gehouden, hetgeen niet alleen financiële schade meebrengt, maar ook overlast voor de eigenaren van de gestolen en vervolgens geheelde goederen veroorzaakt. Daarnaast hangt het gebruik van valse kentekenplaten vaak samen met het afdekken van (andere) criminele feiten en werkt het gebruik maken van valse kentekenplaten ontwrichtend voor identificatie van voertuigen in het verkeer.
Ook heeft de verdachte zich schuldig gemaakt aan het voorhanden hebben van een boksbeugel, busjes traangas en munitie. Het voorhanden hebben van wapens en munitie brengt een onaanvaardbaar risico voor de veiligheid van personen met zich en maakt een ernstige inbreuk op de rechtsorde. Tot slot bergt het ongecontroleerde bezit van (busjes) traangas het risico op het gebruik daarvan in zich, met alle – mogelijk ingrijpende – gevolgen van dien.
Uit een uittreksel uit de Justitiële Documentatie van 15 juni 2023 blijkt dat de verdachte eerder onherroepelijk is veroordeeld voor vermogensdelicten, hetgeen in zijn nadeel weegt. Mede gelet daarop en op straffen die in soortgelijke gevallen aan recidivisten plegen te worden opgelegd is de in eerste aanleg opgelegde taakstraf van 240 uren passend, hoewel het hof tot een iets andere bewezenverklaring komt dan de rechtbank.
Het hof stelt evenwel vast dat de redelijke termijn als bedoeld in artikel 6, eerste lid, van het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden (EVRM) in zowel eerste aanleg als in hoger beroep is overschreden. De verdachte is immers op 24 april 2018 in verzekering gesteld terwijl de rechtbank op 20 november 2020 vonnis heeft gewezen. Daarnaast heeft de verdachte op 11 december 2020 hoger beroep ingesteld, terwijl het hof pas nu – ruim tweeënhalf jaar later – arrest wijst. In een en ander ziet het hof aanleiding om in plaats van evengenoemde straf, een taakstraf voor de duur van 200 uren subsidiair 100 dagen vervangende hechtenis, op te leggen.
Het hof is daarnaast – net als de rechtbank en de advocaat-generaal – van oordeel dat het alleen al vanwege de hoeveelheid en de ernst van de feiten nodig is een voorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van drie maanden op te leggen. Daarmee wil het hof de verdachte inprenten dat hij zich in de toekomst verre moet houden van het plegen van strafbare feiten en hem stimuleren om op de ingeslagen goede weg te blijven. Mocht de verdachte zich gedurende de proeftijd toch wederom schuldig maken aan enig strafbaar feit, dan kan de voorwaardelijk opgelegde gevangenisstraf alsnog ten uitvoer worden gelegd.

Beslag

Onder de verdachte zijn, blijkens een beslaglijst van 16 september 2020, de volgende voorwerpen in beslag genomen en nog niet teruggegeven:
  • (2) 1.00 STK Kentekenplaat VALSE 'MAL' VI120.001 valse kentekenplaat mal [kenteken 4]
  • (3) 1.00 STK Kentekenplaat HOUDER CARHUNTR VI120.006 kentekenplaathouder carhunters nl bv
  • (4) 1.00 STK Box Kl: doorzicht OPBERGBOX op wielen VI120.007 opbergbox op wielen met laptops
  • (6) 1.00 STK Munitie HAGELPATRONEN NOOR130.02.01.007 HAGELPATRONEN
  • (7) 1.00 STK Munitie KOGELPATROON NOOR130.02.01.008 KOGELPATROON
  • (8) 1.00 STK Wapen [wapennummer]
  • (9) 3.00 STK Traangas BUSJES NOOR130.03.01.002 BUSJES TRAANGAS
  • (10) 1.00 STK Niet te definiëren goederen AIRBAG NOOR130.02.01.004 AIRBAG
  • (11) 1.00 STK Niet te definiëren goederen STUURWIEL NOOR130.02.01.005 STUURWIEL
  • (12) 1.00 STK Niet te definiëren goederen ONTGREND.MECHAN NOOR130.02.03.005 ONTGRENDELING MECHANISME
  • (13) 1.00 ZAK Sleutel SLEUTELS NOOR130.02.04.003 ZAKJE SLEUTELS
  • (14) 2.00 STK Sleutel SLEUTELS IN ZAK NOOR130.02.04.004 ZAK MET 2 SLEUTELS
  • (15) 1.00 STK Niet te definiëren goederen KEY READER NOOR130.02.04.005 KEY READER
  • (16) 1.00 STK Niet te definiëren goederen STUK METAAL NOOR130.02.04.006 STUK METAAL MET CHASSINR
  • (17) 1.00 STK Sleutel ZWART DOOSJE NOOR130.03.01.001 ZWART DOOSJE MET SLEUTELS
  • (18) 1.00 STK Kentekenplaat VOORZIJDE AUDI VI120.001.001 KENTEKENPLAAT VOORZIJDE AUDI
  • (19) 1.00 STK Kentekenplaat ACHTERZIJDE AUD VI120.001.002 KENTEKENPLAAT ACHTERZIJDE AUDI
  • (20) 1.00 STK Kentekenplaat MAL [kenteken 5] VALS VI120.002 KENTEKENPLAAT MAL VALS [kenteken 5]
  • (21) 1.00 STK Kentekenplaat SPOREN VI120.002.001 KENTEKENPLAAT SPOREN
  • (22) 1.00 STK Kentekenplaat DACTY VI120.002.002 KENTEKENPL.DACTY [kenteken 5]
  • (23) 1.00 STK Kentekenplaat DUITSE BESCHAD. VI120.003 BESCHADIGDE DUITSE KENTEKENPLAAT
  • (24) 1.00 STK Kentekenplaat DUITSE BESCHAD. VI120.004 BESCHADIGDE DUITSE KENTEKENPLAAT
  • (25) 2.00 STK Kentekenplaat PAKKET MET VI120.005 PAK MET 2 KENTEKENPLATEN
De advocaat-generaal heeft gevorderd de voorwerpen met de nummers 4, 10 tot en met 14, 21 en 22 verbeurd te verklaren, om de voorwerpen met de nummers 2, 6 tot en met 9, 15, 18 tot en met 20 en 23 tot en met 25 te onttrekken aan het verkeer, om de voorwerpen met de nummers 16 en 17 te bewaren voor de rechthebbende en om het voorwerp met nummer 3 aan de verdachte terug te geven.
De raadsman heeft geen opmerkingen gemaakt over het beslag.
Verbeurdverklaring
Nu de voorwerpen 21 en 22 van de beslaglijst tot het begaan van het bewezenverklaarde onder 1, 2 en/of 3 zijn bestemd of vervaardigd, zal het hof deze goederen verbeurd verklaren.
Onttrekking aan het verkeer
Het hof is van oordeel dat in voldoende mate kan worden vastgesteld dat met behulp van de in beslag genomen voorwerpen – vermeld onder de nummers 2, 6 tot en met 9, 15, 18 tot en met 20 en 23 tot en met 25 – de bewezenverklaarde feiten zijn gepleegd en/of deze voorwerpen tot het begaan van die feiten zijn bestemd. Het hof zal bepalen dat deze worden onttrokken aan het verkeer aangezien het ongecontroleerde bezit daarvan in strijd is met de wet of met het algemeen belang.
Bewaring ten behoeve van de rechthebbende
Nu de in beslag genomen voorwerpen onder de nummers 4, 10 tot en met 14, 16 en 17 niet aan de verdachte toebehoren, zal het hof de bewaring ten behoeve van de rechthebbende van deze in beslag genomen voorwerpen gelasten.
Teruggave aan de verdachte
Het hof gelast de teruggave van het onder de verdachte in beslag genomen en niet teruggegeven voorwerp, zoals vermeld onder nummer 3. Een relatie met de door de verdachte gepleegde strafbare feiten kan niet worden vastgesteld.

Toepasselijke wettelijke voorschriften

De op te leggen straffen en maatregel zijn gegrond op de artikelen 9, 14a, 14b, 14c, 22c, 22d, 33, 33a, 36b, 36c, 36d, 57, 63, 225 en 416 van het Wetboek van Strafrecht en de artikelen 13, 26 en 55 van de Wet wapens en munitie.

BESLISSING

Het hof:
Vernietigt het vonnis waarvan beroep en doet opnieuw recht:
Verklaart niet bewezen dat de verdachte het onder 3 primair tenlastegelegde heeft begaan en spreekt de verdachte daarvan vrij.
Verklaart zoals hiervoor overwogen bewezen dat de verdachte het onder 1, 2, 3 subsidiair, 4 en 5 tenlastegelegde heeft begaan.
Verklaart niet bewezen hetgeen de verdachte meer of anders is tenlastegelegd dan hierboven is bewezenverklaard en spreekt de verdachte daarvan vrij.
Verklaart het onder 1, 2, 3 subsidiair, 4 en 5 bewezenverklaarde strafbaar, kwalificeert dit als hiervoor vermeld en verklaart de verdachte strafbaar.
Veroordeelt de verdachte tot een
gevangenisstrafvoor de duur van
3 (drie) maanden.
Bepaalt dat de gevangenisstraf niet ten uitvoer zal worden gelegd, tenzij de rechter later anders mocht gelasten omdat de verdachte zich voor het einde van een proeftijd van
2 (twee) jarenaan een strafbaar feit heeft schuldig gemaakt.
Veroordeelt de verdachte tot een
taakstrafvoor de duur van
200 (tweehonderd) uren, indien niet naar behoren verricht te vervangen door
100 (honderd) dagen hechtenis.
Beveelt dat de tijd die door de verdachte vóór de tenuitvoerlegging van deze uitspraak in enige in artikel 27, eerste lid, van het Wetboek van Strafrecht bedoelde vorm van voorarrest is doorgebracht, bij de uitvoering van de opgelegde taakstraf in mindering zal worden gebracht, volgens de maatstaf van twee uren taakstraf per in voorarrest doorgebrachte dag, voor zover die tijd niet reeds op een andere straf in mindering is gebracht.
Verklaart verbeurdde in beslag genomen, nog niet teruggegeven voorwerpen, te weten:
- (21) 1.00 STK Kentekenplaat SPOREN VI120.002.001 KENTEKENPLAAT SPOREN
- (22) 1.00 STK Kentekenplaat DACTY VI120.002.002 KENTEKENPL.DACTY [kenteken 5] .
Beveelt de
onttrekking aan het verkeervan de in beslag genomen, nog niet teruggegeven voorwerpen, te weten:
- (2) 1.00 STK Kentekenplaat VALSE 'MAL' VI120.001 valse kentekenplaat mal [kenteken 4]
- (6) 1.00 STK Munitie HAGELPATRONEN NOOR130.02.01.007 HAGELPATRONEN
- (7) 1.00 STK Munitie KOGELPATROON NOOR130.02.01.008 KOGELPATROON
- (8) 1.00 STK Wapen Kl: ZILVERKL. BOKSBEUGEL NOOR130.02.04.002 ZILVERKLEURIGE BOKSBEUGEL
- (9) 3.00 STK Traangas BUSJES NOOR130.03.01.002 BUSJES TRAANGAS
- (15) 1.00 STK Niet te definiëren goederen KEY READER NOOR130.02.04.005 KEY READER
- (18) 1.00 STK Kentekenplaat VOORZIJDE AUDI VI120.001.001 KENTEKENPLAAT VOORZIJDE AUDI
- (19) 1.00 STK Kentekenplaat ACHTERZIJDE AUD VI120.001.002 KENTEKENPLAAT ACHTERZIJDE AUDI
- (20) 1.00 STK Kentekenplaat MAL [kenteken 5] VALS VI120.002 KENTEKENPLAAT MAL VALS [kenteken 5]
- (23) 1.00 STK Kentekenplaat DUITSE BESCHAD. VI120.003 BESCHADIGDE DUITSE KENTEKENPLAAT
- (24) 1.00 STK Kentekenplaat DUITSE BESCHAD. VI120.004 BESCHADIGDE DUITSE KENTEKENPLAAT
- (25) 2.00 STK Kentekenplaat PAKKET MET VI120.005 PAK MET 2 KENTEKENPLATEN.
Gelast de
teruggaveaan de verdachte van het in beslag genomen, nog niet teruggegeven voorwerp, te weten:
- (3) 1.00 STK Kentekenplaat HOUDER CARHUNTR VI120.006 kentekenplaathouder carhunters nl bv.
Gelast de bewaring ten behoeve van de rechthebbendevan de in beslag genomen, nog niet teruggegeven voorwerpen, te weten:
- (4) 1.00 STK Box Kl: doorzicht OPBERGBOX op wielen VI120.007 opbergbox op wielen met laptops - (10) 1.00 STK Niet te definiëren goederen AIRBAG NOOR130.02.01.004 AIRBAG
- (11) 1.00 STK Niet te definiëren goederen STUURWIEL NOOR130.02.01.005 STUURWIEL
- (12) 1.00 STK Niet te definiëren goederen ONTGREND.MECHAN NOOR130.02.03.005 ONTGRENDELING MECHANISME
- (13) 1.00 ZAK Sleutel SLEUTELS NOOR130.02.04.003 ZAKJE SLEUTELS
- (14) 2.00 STK Sleutel SLEUTELS IN ZAK NOOR130.02.04.004 ZAK MET 2 SLEUTELS
- (16) 1.00 STK Niet te definiëren goederen STUK METAAL NOOR130.02.04.006 STUK METAAL MET CHASSINR
- (17) 1.00 STK Sleutel ZWART DOOSJE NOOR130.03.01.001 ZWART DOOSJE MET SLEUTELS.
Dit arrest is gewezen door de meervoudige strafkamer van het gerechtshof Amsterdam, waarin zitting hadden mr. M.L.M. van der Voet, mr. N.E. Kwak en mr. D.A.C. Koster, in tegenwoordigheid van
mr. S. Bonset, griffier, en is uitgesproken op de openbare terechtzitting van dit gerechtshof van
24 juli 2023.