ECLI:NL:GHAMS:2023:1355

Gerechtshof Amsterdam

Datum uitspraak
31 mei 2023
Publicatiedatum
13 juni 2023
Zaaknummer
23-002633-22
Instantie
Gerechtshof Amsterdam
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Strafrecht
Procedures
  • Hoger beroep
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Hoger beroep tegen vonnis van de politierechter inzake opzettelijk valse merken in de verkoop

In deze zaak heeft het gerechtshof Amsterdam op 31 mei 2023 uitspraak gedaan in hoger beroep tegen een vonnis van de politierechter in de rechtbank Amsterdam. De verdachte is beschuldigd van het opzettelijk aanbieden en in voorraad hebben van valse, vervalste of wederrechtelijk vervaardigde merken, specifiek valse Apple- en Samsung-producten, in twee telefoniewinkels in Amsterdam. De tenlastelegging omvatte meerdere feiten, waaronder het verkopen van valse adapters, kabels en andere accessoires. De verdachte heeft hoger beroep ingesteld tegen het vonnis van de politierechter, die hem eerder had veroordeeld tot een geldboete en een voorwaardelijke gevangenisstraf. Tijdens de zitting in hoger beroep heeft de verdediging vrijspraak bepleit, stellende dat de verdachte niet op de hoogte was van de valsheid van de producten. Het hof heeft echter vastgesteld dat de aangetroffen producten duidelijk vals waren, en dat de verdachte niet kon ontkennen dat hij deze producten in zijn winkels had. Het hof heeft het vonnis van de politierechter vernietigd en de verdachte opnieuw veroordeeld tot een geldboete van € 2.000,- en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken, met een proeftijd van twee jaar. Het hof heeft daarbij de ernst van de feiten en de gevolgen voor de merkhouders en consumenten in overweging genomen.

Uitspraak

afdeling strafrecht
parketnummer: 23-002633-22
datum uitspraak: 31 mei 2023
TEGENSPRAAK
Verkort arrest van het gerechtshof Amsterdam gewezen op het hoger beroep, ingesteld tegen het vonnis van de politierechter in de rechtbank Amsterdam van 29 september 2022 in de gevoegde strafzaken onder de parketnummers 13-062525-22 en 13-164944-22 tegen
[verdachte01],
geboren te [geboorteplaats01] ( [geboorteland01] ) op [geboortedatum01] 1966,
adres: [adres01] .

Onderzoek van de zaak

Dit arrest is gewezen naar aanleiding van het onderzoek ter terechtzitting in hoger beroep van 17 mei 2023 en, overeenkomstig het bepaalde bij artikel 422, tweede lid, van het Wetboek van Strafvordering, naar aanleiding van het onderzoek ter terechtzitting in eerste aanleg.
Namens de verdachte is hoger beroep ingesteld tegen voormeld vonnis.
Het hof heeft kennisgenomen van de vordering van de advocaat-generaal en van hetgeen de verdachte en de raadsman naar voren hebben gebracht.

Tenlasteleggingen

Aan de verdachte is ten laste gelegd dat:
Zaak met parketnummer in eerste aanleg 13-062525-22 (hierna: Zaak A):
hij in of omstreeks de periode van 18 juni 2021 t/m 24 juni 2021 te Amsterdam, in elk geval in Nederland, opzettelijk
a. valse, vervalste of wederrechtelijk vervaardigde merken, en/of
b. waren, die zelf of op hun verpakking valselijk waren voorzien van de handelsnaam van een ander of van het merk waarop een ander recht had, en/of
c. waren, die ter aanduiding van herkomst, valselijk van de naam van een bepaalde plaats, met bijvoeging van een verdichte handelsnaam, waren voorzien, en/of
d. waren, waarop of op de verpakking waarvan een handelsnaam van een ander of een merk waarop een ander recht had, zij het dan ook met een geringe afwijking, was nagebootst, en/of
e. waren of onderdelen daarvan die valselijk hetzelfde uiterlijk vertoonden als een tekening of model waarop een ander recht had, dan wel daarmede slechts ondergeschikte verschillen vertoonden,
te weten een (groot) aantal (valse/namaak) Apple producten, o.a. adapters, kabels, (andere) accessoires, headsets, AirPods (pro) en/of EarPods, in (een) pand(en) aan de [adres02] , heeft ingevoerd, doorgevoerd, uitgevoerd, verkocht, te koop heeft aangeboden, afgeleverd, uitgedeeld en/of in voorraad gehad, terwijl verdachte van het plegen van dit misdrijf zijn beroep heeft gemaakt en/of het plegen van dit misdrijf als bedrijf heeft uitgeoefend.
Zaak met parketnummer in eerste aanleg 13-164944-22 (hierna: Zaak B):
hij op of omstreeks 14 september 2021 te Amsterdam, in elk geval in Nederland, tezamen en in vereniging met een of meer anderen, althans alleen, opzettelijk
a. valse, vervalste of wederrechtelijk vervaardigde merken, en/of
b. waren, die zelf of op hun verpakking valselijk waren voorzien van de handelsnaam van een ander of van het merk waarop een ander recht had, en/of
c. waren, die ter aanduiding van herkomst, valselijk van de naam van een bepaalde plaats, met bijvoeging van een verdichte handelsnaam, waren voorzien, en/of
d. waren, waarop of op de verpakking waarvan een handelsnaam van een ander of een merk waarop een ander recht had, zij het dan ook met een geringe afwijking, was nagebootst, en/of
e. waren of onderdelen daarvan die valselijk hetzelfde uiterlijk vertoonden als een tekening of model waarop een ander recht had, dan wel daarmede slechts ondergeschikte verschillen vertoonden,
te weten een (groot) aantal (valse/namaak) Apple en/of Samsung producten, o.a. Airpods, Earpods, covers, adapters en lightning cables, in (een) pand(en) aan de [adres03] , heeft ingevoerd, doorgevoerd, uitgevoerd, verkocht, te koop heeft aangeboden, afgeleverd, uitgedeeld en/of in voorraad gehad, terwijl verdachte van het plegen van dit misdrijf zijn beroep heeft gemaakt en/of het plegen van dit misdrijf als bedrijf heeft uitgeoefend.
Voor zover in de tenlastelegging taal- en/of schrijffouten voorkomen, zal het hof deze verbeterd lezen. De verdachte wordt daardoor niet in de verdediging geschaad.

Vonnis waarvan beroep

Het vonnis waarvan beroep zal worden vernietigd, omdat het hof tot een andere bewezenverklaring komt dan de politierechter.

Bewijsmotivering

Standpunt van de verdediging
Ter terechtzitting in hoger beroep heeft de verdediging in beide zaken vrijspraak van het aan de verdachte tenlastegelegde bepleit. Daartoe is primair aangevoerd dat uit het dossier niet duidelijk wordt welke aangetroffen en in beslag genomen producten vals zijn en, bovendien dat bij de verdachte het vereiste opzet ontbreekt, omdat hij niet wist dat de voornoemde producten vals waren.
Oordeel van het hof ten aanzien van zaak A en B
Op grond van de aangifte van [aangever01], het proces-verbaal van bevindingen p. 18 en de beoordeling van de aangetroffen producten door experts van Apple op pagina 95 e.v. van het dossier (zaak A) en op grond van de aangifte van [aangever01] en het proces-verbaal van bevindingen p. 15 (zaak B), komt het hof tot het oordeel dat de in de bewezenverklaringen vermelde producten vals zijn.
Het is een feit van algemene bekendheid dat de producten van Apple en Samsung vaak worden nagemaakt en er veel valse Apple- en Samsung-producten in de omloop zijn. Uit de aangifte van [aangever01] blijkt dat de van echte producten afwijkende kenmerken niet moeilijk waren waar te nemen. [aangever01] verklaart hier immers over dat de coderingen (o.a. serienummers) ontbraken of foutief waren weergegeven, de kwaliteit van de gebruikte materialen ver beneden de kwaliteit van de originele producten was, de afwerking van de producten slecht was, geen enkel product in een originele verpakking zat en de manier van verpakken niet gelijk was aan de kenmerkende manier waarop de merkhouder haar producten verpakt. Bovendien geldt met betrekking tot de valse Apple-producten dat deze niet zijn ingekocht bij een [winkel01] of bij een ander officieel Apple-verkooppunt. De bedrijven [bedrijf01] en [bedrijf02] , waar verdachte en zijn medeverdachten naar eigen zeggen het merendeel van hun winkelvoorraad hebben ingekocht, zijn in ieder geval geen officiële verkooppunten. Onder deze omstandigheden acht het hof de verklaring van de verdachte dat hij niet wist dat er valse producten in de telefoonwinkel te koop werden aangeboden ongeloofwaardig.
Voor zover de verdediging zich op het standpunt heeft gesteld dat sommige, zo niet alle, op de tenlasteleggingen vermelde producten bij [winkel02] zijn ingekocht, overweegt het hof dat dit op geen enkele wijze is gebleken, zodat het hof hier aan voorbij zal gaan.
Gelet op het hiervoor overwogene komt het hof tot het oordeel dat het ten laste gelegde opzet – in de zin van in voorraad hebben en te koop aanbieden – van valse merken bewezen verklaard kan worden.

Bewezenverklaring

Het hof acht wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte het in zaak A en zaak B tenlastegelegde heeft begaan, met dien verstande dat:
Zaak A:hij op 24 juni 2021 te Amsterdam opzettelijk valse merken, te weten een aantal valse Apple producten: adapters, kabels en EarPods, in een pand aan de [adres02] , te koop heeft aangeboden en in voorraad heeft gehad, terwijl verdachte het plegen van dit misdrijf als bedrijf heeft uitgeoefend.
Zaak B:hij op 14 september 2021 te Amsterdam tezamen en in vereniging met een ander, opzettelijk valse merken, te weten een aantal valse Apple en Samsung producten: Airpods, Earpods, covers, adapters, in een pand aan de [adres03] te koop heeft aangeboden en in voorraad heeft gehad, terwijl verdachte het plegen van dit misdrijf als bedrijf heeft uitgeoefend.
Hetgeen in de zaken A en B meer of anders is ten laste gelegd, is niet bewezen. De verdachte moet hiervan worden vrijgesproken.
Het bewezenverklaarde is gegrond op de feiten en omstandigheden die in hiervoor aangeduide bewijsmiddelen zijn vervat, die na het eventueel instellen van beroep in cassatie zullen worden opgenomen in de op te maken aanvulling op dit arrest.

Strafbaarheid van het bewezenverklaarde

Geen omstandigheid is aannemelijk geworden die de strafbaarheid van het in de zaken A en B bewezenverklaarde uitsluit, zodat dit strafbaar is.
Het in zaak A bewezenverklaarde levert op:
opzettelijk valse, vervalste of wederrechtelijk vervaardigde merken te koop aanbieden en in voorraad hebben, terwijl de schuldige het plegen van dit misdrijf als bedrijf uitoefent.
Het in zaak B bewezenverklaarde levert op:
medeplegen van opzettelijk valse, vervalste of wederrechtelijk vervaardigde merken te koop aanbieden en in voorraad hebben, terwijl de schuldige het plegen van dit misdrijf als bedrijf uitoefent.

Strafbaarheid van de verdachte

De verdachte is strafbaar, omdat geen omstandigheid aannemelijk is geworden die de strafbaarheid ten aanzien van het in de zaken A en B bewezenverklaarde uitsluit.

Oplegging van straffen

De politierechter in de rechtbank Amsterdam heeft de verdachte voor het in eerste aanleg bewezenverklaarde veroordeeld tot een geldboete van € 2.000,- subsidiair veertig dagen hechtenis en een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken met een proeftijd van twee jaar.
De advocaat-generaal heeft gevorderd dat het hof het vonnis waarvan beroep zal bevestigen.
Het hof heeft in hoger beroep de op te leggen straffen bepaald op grond van de ernst van de feiten en de omstandigheden waaronder deze zijn begaan en gelet op de persoon van de verdachte. Het hof heeft daarbij in het bijzonder het volgende in beschouwing genomen.
De verdachte heeft in twee telefoniewinkels valse Apple- en Samsung-producten in voorraad gehad en te koop aangeboden en aldus niet voldaan aan de voorwaarden die de merkhouders stellen om bepaalde producten te mogen verkopen. Dit leidt tot concurrentievervalsing, hetgeen officiële verkooppunten benadeelt. Verder heeft het feit tot gevolg dat de consument wordt voorgespiegeld dat zij producten koopt van een bepaalde, met het merk Apple of Samsung geassocieerde hoogwaardige kwaliteit, terwijl die kwaliteit in werkelijkheid niet werd geleverd, althans niet door het merk Apple of Samsung werd gegarandeerd. De verkoop van namaakproducten kan daarnaast leiden tot imagoschade voor het nagemaakte merk.
Het hof neemt de verdachte kwalijk dat hij met zijn handelen een bijdrage heeft geleverd aan de hiervoor beschreven schadelijke gevolgen.
Anders dan de verdediging is het hof van oordeel dat niet volstaan kan worden met oplegging van een enkele geldboete, en dat een voorwaardelijke gevangenisstraf ter voorkoming van het opnieuw plegen van strafbare feiten op zijn plaats is.
Het hof acht, alles afwegende, een geldboete in combinatie met een voorwaardelijke gevangenisstraf van na te melden hoogte en duur passend en geboden.

Toepasselijke wettelijke voorschriften

De op te leggen straffen zijn gegrond op de artikelen 14a, 14b, 14c, 23, 24, 24c, 47, 57 en 337 van het Wetboek van Strafrecht.

BESLISSING

Het hof:
Vernietigt het vonnis waarvan beroep en doet opnieuw recht:
Verklaart zoals hiervoor overwogen bewezen dat de verdachte het in de zaken A en B tenlastegelegde heeft begaan.
Verklaart niet bewezen hetgeen de verdachte meer of anders is ten laste gelegd dan hierboven is bewezen verklaard en spreekt de verdachte daarvan vrij.
Verklaart het in de zaken A en B bewezenverklaarde strafbaar, kwalificeert dit als hiervoor vermeld en verklaart de verdachte strafbaar.
Veroordeelt de verdachte tot een
gevangenisstrafvoor de duur van
2 (twee) weken.
Bepaalt dat de gevangenisstraf niet ten uitvoer zal worden gelegd, tenzij de rechter later anders mocht gelasten omdat de verdachte zich voor het einde van een proeftijd van
2 (twee) jarenaan een strafbaar feit heeft schuldig gemaakt.
Veroordeelt de verdachte tot een
geldboetevan
€ 2.000,00 (tweeduizend euro), bij gebreke van betaling en verhaal te vervangen door
30 (dertig) dagen hechtenis.
Dit arrest is gewezen door de meervoudige strafkamer van het gerechtshof Amsterdam, waarin zitting hadden mr. A.D.R.M. Boumans, mr. M. Lolkema en mr. N.E. Kwak, in tegenwoordigheid van
mr. M.E. van Rijn, griffier, en is uitgesproken op de openbare terechtzitting van dit gerechtshof van
31 mei 2023.
Mr. A.D.R.M. Boumans is buiten staat dit arrest mede te ondertekenen.
=========================================================================
[…]