Uitspraak
1.[A] ,
[B],
[C], tevens bij volmacht handelend voor
[D],
mr. D.S. Teitler, kantoorhoudende te Nijmegen,
STICHTING ADMINISTRATIEKANTOOR HOTEL PAAL ACHT,
mr. W. Mollema, kantoorhoudende te Leeuwarden.
- verzoekers ieder afzonderlijk als [A] , [B] en [C] en gezamenlijk als [A] c.s.;
- verweersters sub 1 en 2 als HPA OG respectievelijk HPA en gezamenlijk als HPA OG c.s.;
- verweerster sub 3 als STAK;
- verweersters sub 4 en 5 als VvE Hotelsuites respectievelijk VvE Paal Acht en gezamenlijk als VvE’s;
- [E] als [E] ;
- [F] als [F] ;
- Buro Landelijk Wonen Groningen B.V. als BLWG;
- [G] als [G] ;
- [H] als [H] ;
- [I] als [I] ;
- [J] als [J] ;
- [K] .
1.Het verloop van het geding
2.Inleiding en feiten
voor de duur van tien jaar, derhalve eindigend op 30 maart 2016(…)” het zogenoemde “uitgebreide privilege”, te weten een eigen gebruik van 28 dagen per jaar.
9. Zorgelijke financiële situatie Paal 8, toelichting ter vergadering ook van de ongelijke toekomstige scenario’s hoe hiermee om te gaan en uit te komen”. Als bijlagen bij de agenda zijn de jaarrekeningen van HPA OG c.s. en de VvE’s van 2015 en 2016 , het vergaderverslag en de liquiditeitsprognose meegestuurd. In de vergadering is meegedeeld dat vanwege liquiditeitsnood in 2017 niet aan de aflosverplichting jegens Paal Acht C.V. kon worden voldaan en dat er inmiddels een dagvaarding van Paal Acht C.V. en van Sandton was ontvangen. Uit de notulen van de vergadering volgt dat agendapunt 9 door [K] is toegelicht aan de hand van sheets, die met de notulen werden meegezonden. Daarin is onder meer vermeld dat de B.V. technisch gezien failliet is en wordt geanalyseerd waar het is misgegaan. De actuele schuldpositie (waaronder de claim van Sandton van circa € 300.000 en de vordering van Paal Acht C.V. van in hoofdsom € 115.000) wordt ook toegelicht door [K] . Zijn conclusie is dat de schuldenpositie onhoudbaar is en de cashflow onvoldoende is om tot afbouw van de schulden te komen. Hij meldt ook nog dat als er geen geld komt in het eerste kwartaal, de onderneming vast loopt en betalingen aan crediteurs en leveranciers uitblijven. Overleven is alleen mogelijk met een krachtige financiële impuls door eigenaren of een externe financier. Als onderdeel van de oplossingsrichting noemt hij de verkoop van het Algemene Deel aan geïnteresseerde partijen, in welk verband een taxatie nodig is. Ter vergadering zijn de mogelijkheid van surseance en het faillissement van HPA met een doorstart besproken.
er zijn op dit moment weinig sterke ondernemers in de markt voor horecaobjecten.”
het liquiditeitsprobleem van de werkmaatschappij op korte termijn op te lossen ter betaling van de salarissen van het personeel voor de maand januari 2018”.
“namens de diverse besturen”laten weten dat hun niet scherp voor ogen stond dat het uitgebreide privilege volgens de huur- en verhuurovereenkomst was verstrekt voor tien jaar, eindigend op 30 maart 2016, en dus al jaren was beëindigd. In de brief gaven zij aan met dit privilege per 1 januari 2022 echt te willen stoppen. Ook met het standaardprivilege wilden zij stoppen. Vervolgens is in de gecombineerde vergadering van 18 november 2021 besloten het standaardprivilege te handhaven. Tevens is, op voorspraak van de vergadering, besloten om de leden voor wie het uitgebreide privilege inmiddels is geëindigd, voor het jaar 2022 het standaardprivilege aan te bieden. Voor het jaar 2023 is dit aanbod eveneens gedaan.
3.De gronden van de beslissing
voor de duur van tien jaar, derhalve eindigend op 30 maart 2016” (zie 2.9). Opmerking verdient daarbij dat de certificaathouders die voor dit privilege hadden gekozen uit coulanceoverwegingen voor de jaren 2022 en 2023 het standaardprivilege is aangeboden, zodat ook HPA zich kennelijk nog heeft ingespannen die certificaathouders tegemoet te komen. Ook in dit een en ander ziet de Ondernemingskamer geen aanleiding te twijfelen aan een juist beleid of een juiste gang van zaken bij HPA OG c.s.