Uitspraak
1.De zaak in het kort
2.Het geding in hoger beroep
3.Feiten
(…) Zoals u weet heeft het perceel thans nog niet de bestemming welke door u verwacht wordt en waar u op speculeert. Veranderingen van gebruiksmogelijkheden zijn uiteraard alleen mogelijk na een bestemmingswijziging. Overigens moeten voor een ontwikkeling natuurlijk ook nog de vereiste vergunningen worden verleend.
Koper is bekend met het feit dat er door verkoper géén enkele garantie wordt gegeven dat het verkochte in aanmerking komt als eventuele toekomstige ontwikkelingsgrond ten behoeve van woon-, kantoor-, industrie- en bedrijfsdoeleinden cum annexis, of dat ten behoeve van deze ontwikkeling een omgevingsvergunning zal worden afgegeven of verleend, zodat deze overdracht een speculatief karakter heeft, welke geheel voor rekening en risico van koper komt.
(…) Ondergetekende is volledig op de hoogte van alle ins- en outs van de onderhavige aankoop, en is tot zijn tevredenheid door de notaris belehrt, en acht het niet nodig persoonlijk de akte op het notariskantoor te komen tekenen.”
4.Standpunt van klager
5.Beoordeling
Het ligt bij dergelijke transacties, en zeker die met een repeterend karakter, voor een evenwichtige behandeling van alle partijen op de weg van de notaris om zich een beeld te vormen bij de koper en zijn wilsbekwaamheid en beweegredenen om de transactie aan te gaan. Hij moet de koper gedegen voorlichten, onder meer over eventuele risico’s van de transacties, en moet zich ervan vergewissen dat de koper de inhoud en de gevolgen van de akte begrijpt en overziet. De notaris dient telkens rechtstreeks contact te hebben met de koper, zowel schriftelijk als mondeling. Bij voorkeur wordt de koper uitgenodigd voor een gesprek op kantoor. Dit is ook van belang in gevallen waarin de koper een volmacht afgeeft voor het passeren van meerdere leveringsaktes. De notaris dient dus de nodige moeite te doen om bij de koper te komen tot geïnformeerde en gewilde instemming met de transactie, zeker als er redenen zijn om daar vraagtekens bij te zetten, zoals bijvoorbeeld een (zeer) gevorderde leeftijd of kort op elkaar volgende transacties. Hij moet zich ervan hebben vergewist dat de koper zich het speculatieve karakter van de transactie terdege realiseert en de transactie desondanks wil. Bij gebreke van een overtuigende reactie zal de notaris vooralsnog geen gebruik van de volmacht kunnen maken. De notaris doet er goed aan al zijn contacten met zijn cliënt(en) schriftelijk vast te leggen in zijn dossier. (…)
een zaak (…), welke anders dan om niet wordt verkregen, bij welke verkrijging aan de verkrijger een rendement in geld in het vooruitzicht wordt gesteld en waarbij het beheer van de zaak hoofdzakelijk wordt uitgevoerd door een ander dan de verkrijger;” (artikel 1:1 Wft). Voor het aanbieden van beleggingsobjecten is, tenzij de aanbieder daarvan is vrijgesteld, een vergunning van de AFM nodig (artikel 2:55-2:59 Wft). Een overtreding van de vergunningsplicht is een economisch delict (artikel 1 onder 2° Wet op de economische delicten). De notaris die een akte van levering van een perceel landbouwgrond dat een beleggingsobject is in de zin van de Wft verlijdt zonder dat de verkoper over de vereiste vergunning beschikt, kan medepleger van dat delict zijn. De AFM heeft de notarissen daarom geadviseerd te onderzoeken of het gekochte een beleggingsobject is in de zin van de Wft, alvorens de akte van levering te verlijden. Daarbij hoort volgens de AFM ook een onderzoek naar de vraag of het perceel al dan niet overeenkomstig de akte van levering in gebruik is/blijft bij een ander dan de koper/verkrijger, zoals de verkoper of een pachter. De AFM heeft voorts geadviseerd dat de notaris onderzoekt of de aanbieder van het beleggingsobject (de verkoper van het perceel landbouwgrond) is vrijgesteld van de vergunningsplicht dan wel in de vergunningregisters controleert of deze een vergunning heeft.
Particuliere beleggers slepen notarissen voor de rechter vanwege rol in dubieuze grondhandel”) vragen gesteld, die door de regering zijn beantwoord (
Aanhangsel Handelingen II2020/21, nrs. 2041 en 2046). De regering heeft daarbij erop gewezen dat de onafhankelijkheid en onpartijdigheid van de notaris in het geding komen wanneer deze te veel leunt op opdrachten van een en dezelfde grondhandelaar en dat notarissen deze situatie moeten voorkomen. Ook is erop gewezen dat een notaris zijn dienst moet weigeren wanneer hij de redelijke overtuiging of het vermoeden heeft dat misbruik wordt gemaakt van juridische onkunde of feitelijk overwicht van een partij (artikel 6 lid 1 Vbg). De notaris zal erop moeten toezien dat de andere partij daardoor niet wordt benadeeld. Notarissen die betrokken zijn bij speculatieve grondtransacties hebben een professionele zorgplicht ten opzichte van de consumenten die percelen grond aanschaffen. Ten slotte heeft de regering geconstateerd dat actieve wilscontrole, kritische beoordeling van de onderliggende transacties, doorvragen, onafhankelijke advisering en alertheid op onverklaarbare prijsstijgingen hierbij van belang zijn en verder verwezen naar de notariële zorgplicht (artikel 17 Wna) en in het bijzonder de notariële informatieplicht (artikel 43 Wna), die inhoudt dat notarissen de koper gedegen moeten voorlichten, onder meer over eventuele risico’s van de transacties.
WPNR2022/7357 hebben [A] en [B] geschreven over de rol van de notaris bij (vermeende) grondspeculatie. In hun bijdrage staan de informatieplicht, de ministerieplicht en de mogelijkheid van dienstweigering centraal. Zij concluderen dat de notaris onderzoek moet doen naar (de geldigheid van) de koopovereenkomst en de totstandkoming daarvan en naar de kennis en kunde van partijen. In dat kader moet de notaris hen uitdrukkelijk voorlichten over de transactie en de risico’s daarvan en zijn onderzoek en de voorlichting die hij heeft gegeven schriftelijk vastleggen in zijn dossier.