3.2De grieven van M&M zullen gezamenlijk worden behandeld. Deze komen in de kern hierop neer dat tussen partijen geen huurovereenkomst van kracht was, maar een financieringsconstructie teneinde M&M uiteindelijk alsnog het pand te laten verwerven. M&M betaalde dan ook geen huur aan [geïntimeerde] , maar aflossingen op de koopsom. Volgens M&M hebben partijen in dit verband op 17 december 2014, dus kort na het tekenen van de huurovereenkomst op 1 december 2014, een tweede vaststellingsovereenkomst gesloten. Partijen hebben daarbij nadere afspraken gemaakt en een aantal zaken willen verduidelijken. De afspraken uit de eerste vaststellingsovereenkomst en uit de huurovereenkomst zijn hiermee in een ander licht komen te staan dan wel komen te vervallen. Dit blijkt ook uit de tekst van de tweede vaststellingsovereenkomst, waarin onder meer staat vermeld:
- A. [geïntimeerde] koopt of is aan het kopen en zal door levering binnenkort eigenaar zijn van (…)het pand, hof)
, hierna het bedrijfspand.
- A. [geïntimeerde] heeft het bedrijfspand op 01 december 2014 verhuurd aan [X] , ingaande 01 januari 2015, voor een duur va vijf (5) plus vijf (5) jaar.
- A. [X] heeft [geïntimeerde] opdracht gegeven om het bedrijfspand te renoveren dan wel geschikt te maken voor de exploitatie als partijcentrum.
- De nota’s van [geïntimeerde] voor de verrichte werkzaamheden in het bedrijfspand zijn volledig voldaan door [X] aan [geïntimeerde] .
- Alle schriftelijke overeenkomsten en schuldbekentenissen tussen partijen zijn tevens uitgevoerd en voldaan, zodat partijen daaraan geen rechten meer kunnen ontlenen.
- Tussen partijen is overeengekomen dat [geïntimeerde] het bedrijfspand in de toekomst aan [X] zal verkopen en in eigendom aan [X] zal overdragen.
- Partijen wensen de voorwaarden waaronder deze koop en overdracht zullen plaatsvinden, als volgt vast te leggen:
(…)
1. [geïntimeerde] verleent aan [X] het eerste recht van koop van het erfpachtsrecht met betrekking tot (…)het pand, hof)
tegen de koopprijs van € 1.200.000,00 (…) k.k.
2. De koopsom zal door [geïntimeerde] aan [X] te leen worden verstrekt tegen een rente van 3,25%, ingaande de dag waarop deze overeenkomst is ondertekend.
3. [X] verplicht zich genoemd bedrag met rente binnen tien (10) jaar aan [geïntimeerde] te voldoen in door [X] te bepalen variabele termijnen.
4. [X] heeft het recht de lening versneld of ineens af te lossen.
5. [geïntimeerde] verplicht zich om het bedrijfspand aan [X] te leveren binnen drie maanden nadat [X] het volledige bedrag van de lening met rente heeft voldaan (…)
6. [X] en [geïntimeerde] verklaren dat de tussen hen bestaande notariële vaststellingsovereenkomst d.d. 04 april 2014 bij de ondertekening van deze vaststellingsovereenkomst zal komen te vervallen zodat partijen daar aan geen rechten meer kunnen ontlenen.
7. Partijen verklaren hierbij dat de tussen partijen bestaande huurovereenkomst voor het bedrijfspand ingaande 01 januari 2015 is uitsluitend opgemaakt voor vergunningen, financiële, administratieve en fiscale doeleinden zodat partijen over en weer aan deze huurovereenkomst geen rechten kunnen ontlenen.
8. Alle vanaf 01 januari 2015 door [X] aan [geïntimeerde] te betalen huurbedragen worden door partijen aangemerkt als aflossingen inclusief rente op voormelde lening.
(…)
10. In geval van overlijden van [geïntimeerde] voordat de lening is afgelost, zal de lening geacht worden volledig te zijn afgelost, waardoor [X] jegens de erfgenamen van [geïntimeerde] aanspraak kan maken op levering zoals in artikel 5 is omschreven.
11. (…) Partijen verplichten zich hierbij onherroepelijk en onvoorwaardelijk strikte geheimhouding te zullen betrachten omtrent de inhoud van deze vaststellingsovereenkomst en alle informatie en afspraken die partijen in het kader van deze totstandkoming van deze vaststellingsovereenkomst aan elkaar hebben verstrekt.
M&M heeft erop gewezen dat zowel [Y] , boekhouder en opsteller van de tweede vaststellingsovereenkomst, als de zoon van [X] via hun overgelegde schriftelijke verklaring de door M&M gestelde gang van zaken bevestigen. M&M meent verder dat uit het feit dat [geïntimeerde] slechts tweemaal gesommeerd heeft tot betaling van de huur erop duidt dat andere afspraken waren gemaakt. Voor het laten oplopen van een huurachterstand tot bijna € 700.000,00 is geen verklaring gegeven, aldus nog steeds M&M.