Uitspraak
GERECHTSHOF AMSTERDAM
1.Het geding in hoger beroep
2. Feiten
grief 1bezwaar gemaakt tegen de feitenvaststelling door de kantonrechter. Het hof zal met dit bezwaar rekening houden bij de feitenvaststelling. Samengevat komen de feiten neer op het volgende.
Omschrijving: Total refit in 2013 afgerond. Klassieke Bakdekker in concours staat – Dit is een uniek exemplaar. De boot is bij jachtwerf [X] volledig gerefit. Zowel van binnen als van buiten. Een plaatje om te zien. (…)Het schip is in 2012 van buiten volledig kaal gehaald en in de epoxy gezet. Daarna is het schip opnieuw geschilderd met Awlgrip 2 componenten. (…).”
“Artikel 3.1Het vaartuig wordt bedrijfs- en vaarklaar in Alkmaar geleverd, in de zichtbare toestand waarin het vaartuig bevonden is bij inspectie door de koper, verricht op 27 juli 2013 te Alkmaar. Er zijn geen scheepspapieren die worden meegeleverd. Het vaartuig wordt, voor kosten van de verkoper, gestald binnen in de stalling (winterstalling) van Nautisch Centrum [X] tot mei 2014.(…)
3.Beoordeling
grief 2, inhoudende dat een deel van een akte en een productie van [appellant] niet bij de beoordeling door de kantonrechter zijn meegenomen.
grieven 3 tot en met 8lenen zich voor gezamenlijke behandeling. In de kern komt [appellant] met deze grieven op tegen het oordeel van de kantonrechter dat [appellant] geen beroep op vervangende schadevergoeding wegens non-conformiteit toekomt. [appellant] voert daartoe – samengevat weergegeven – aan dat de concrete mededelingen en toezeggingen van [X] in de verkoopbrochure dat het schip in 2012 van buiten volledig kaal is gehaald, in de epoxy is gezet en daarna opnieuw is geschilderd met Awlgrip 2 componenten, betrokken moeten worden bij de beantwoording van de vraag welke eigenschappen [appellant] op grond van de overeenkomst mocht verwachten. Als de boot daadwerkelijk volledig was kaalgehaald, in de epoxy gezet en met Awlgrip 2-componentenlak was behandeld, had de boot niet op de romp en de dek-rompverbinding mogen roesten, zoals bevestigd in het deskundigenrapport van Marina G-Force en door de verklaring van [A] , eigenaar van een vergelijkbare boot. De in de verkoopbrochure gegeven kwalificaties (total refit, klassieke bakdekker in concoursstaat) zijn niet van algemene aard, noch een aanprijzing. Het enkele feit dat [appellant] geen deskundige heeft ingeschakeld ten tijde van de koop van de boot kan er niet toe leiden dat [appellant] dienaangaande automatisch zijn onderzoeksplicht zou hebben geschonden. [appellant] had bovendien geen onderzoeksplicht ten aanzien van de concreet door [X] gedane mededelingen betreffende de boot. [X] heeft mededelingen gedaan betreffende de toestand van de boot die achteraf beschouwd niet blijken te kloppen, hetgeen voor rekening en risico van [X] hoort te blijven, zeker nu [X] een professionele partij is. Ten slotte had een deskundige bij een aankoopkeuring deze roestvorming niet kunnen ontdekken, hetgeen blijkt uit het deskundigenrapport van Marina G-Force, aldus nog steeds [appellant] . [X] heeft verweer gevoerd.
Omschrijving: Total refit in 2013 afgerond. Klassieke Bakdekker in concours staat – Dit is een uniek exemplaar. De boot is bij jachtwerf Nicolaas [X] volledig gerefit. Zowel van binnen als van buiten. Een plaatje om te zien. (…)Het schip is in 2012 van buiten volledig kaal gehaald en in de epoxy gezet. Daarna is het schip opnieuw geschilderd met Awlgrip 2 componenten. (…).”
dinsdag 11 januari 2022voor het nemen van een akte aan de zijde van beide partijen tot het hiervoor onder 3.14 omschreven doel;