In deze beschikking van het Gerechtshof Amsterdam, gegeven op 15 november 2021, wordt een aanwijzing gegeven aan de onderzoeker in het kader van een onderzoek naar de Stichting Omroep Limburg en aanverwante vennootschappen. De Ondernemingskamer had eerder een onderzoek bevolen naar het beleid en de gang van zaken van de betrokken stichtingen en vennootschappen over de periode vanaf 1 juli 2019. De raadsheer-commissaris, mr. M.M.M. Tillema, behandelt het verzoek van de onderzoeker om inzage te krijgen in de e-mailboxen van drie medewerkers van L1, zonder dat deze medewerkers hiervan op de hoogte zijn. Dit verzoek is gedaan in het kader van het onderzoek naar het lekken van bedrijfsgegevens en de rol van de ondernemingsraad en hoofdredactie van L1 in dit proces.
De raadsheer-commissaris overweegt dat de onderzoeker op grond van artikel 2:351 lid 1 BW recht heeft op inzage in de boeken en bescheiden van de rechtspersoon, mits dit noodzakelijk is voor de vervulling van zijn taak. Gezien de status van L1 als mediaonderneming, wordt er extra waarborging vereist bij het raadplegen van gegevens zonder medeweten van de betrokkenen. De raadsheer-commissaris geeft aan dat de onderzoeker voldoende zwaarwegende argumenten heeft aangevoerd om de inzage te rechtvaardigen, en dat het recht op bronbescherming van journalisten in acht moet worden genomen.
De beschikking bevat gedetailleerde instructies over hoe de inzage moet plaatsvinden, waarbij de e-mailboxen eerst digitaal gekopieerd worden door de ICT-afdeling van L1, zonder dat de onderzoeker direct inzage krijgt. De resultaten van de zoekopdracht in de e-mailboxen moeten vervolgens aan de betrokkenen worden voorgelegd, zodat zij bezwaar kunnen maken indien nodig. De raadsheer-commissaris besluit dat de beschikking niet openbaar gemaakt hoeft te worden tot het onderzoek is afgerond, maar dat de betrokkenen wel in de gelegenheid moeten worden gesteld om hun zienswijze te geven.