Uitspraak
GERECHTSHOF AMSTERDAM
1.Het geding in hoger beroep
2.Feiten
“(…)De bedrijfsarts heeft geadviseerd dat het verstandig is dat je via Heliomare begeleidt zal worden. Het is een multidisciplinaire training waar bij je zowel op fysiek als op mentaal gebied training en begeleiding krijgt. Hierdoor worden jou kansen op de arbeidsmarkt vergroot. Jij hebt aangegeven dit te begrijpen maar je ziet dit nog steeds niet zitten. (…) Wij hebben aangegeven dat de kosten voor zo’n training/traject vergoed zullen worden door Tata Steel. Wij vinden het jammer dat je hier niet open voor staat. (…)”
Uit de recente stukken van de arbeidsdeskundige van UWV blijkt dat werknemer binnen 26 weken niet zal herstellen voor de bedongen arbeid. De arbeidsdeskundige van UWV is echter van mening dat er wel mogelijkheden zijn voor werknemer om terug te keren in een aangepaste dan wel andere passende functie. Daarbij merkt de arbeidsdeskundige op dat in redelijkheid van werkgever gevraagd kan worden een functie te creëren, nu werknemer door een ernstig bedrijfsongeval arbeidsongeschikt is geraakt en hij als sinds 1991 in dienst is bij u. (…)”
komt dus voor de 2e keer niet bij de arts. Zoals [bedrijfsarts][bedrijfsarts; hof]
aangeeft kan er dus niet waargenomen worden of hij benutbare mogelijkheden heeft. Ik denk dat zijn onvrede over het uitblijven van een vaste functie hieraan ten grondslag ligt. Dat neemt niet weg dat hij zich niet mag onttrekken aan de uitnodiging voor het spreekuur. Er zou nu een dringende brief naar zijn huisadres moeten waarbij wij aangeven dat hij zich moet houden aan etc. etc. en anders geen loon. Dat is de sanctie kant op….. de vraag is of jij dit wilt?”
“• [verweerder] heeft zich onvoldoende gehouden aan de aanvangs- en eindtijd van de gemaakte afspraak en/of werkzaamheden, welke waren overeengekomen met de arbodienst. (…)
“Afgelopen half jaar hebben we veel discussie gehad over werkdagen en VK’s[vakantiedagen; hof].
Deze discussies waren niet altijd prettig. We hebben afgesproken dat je eerder en mondeling zult communiceren als je iets dwars zit. (…) We sluiten dit onderwerp nu af en we zullen jouw VK dagen over afgelopen periode corrigeren. In de toekomst kun je iedere week een correctieformulier inleveren bij mij. (…) We hebben ook besproken dat we ons vasthouden aan doktersadvies in het kader van werkuren / thuiswerkdagen. Om te komen tot duurzame werkmogelijkheden zullen we een uitgebreide functionele mogelijkheden lijst opvragen via de bedrjfsarts bij Ergatis. Op basis van de beperkingen en mogelijkheden kunnen we vervolgstappen zetten op het gebied het zoeken naar een passende baan. We zullen ook ondersteuning van het Career Development Centre inschakelen. Om inhoudelijk je mogelijkheden te vergroten zul je starten met een Excel training. Aanvullende training via Peoplelink is ook mogelijk.”
“(…) Wij begrijpen dat de situatie voor u ingewikkeld is, maar wij proberen juist met u in gesprek te komen om tot oplossingen te komen waarbij wij u zoals gezegd een passende werkplek aan willen bieden. (…) Het kan dan niet zo zijn dat u een gesprek telkens afzegt want op die manier werkt u niet mee aan uw reintegratie en dan komen wij niet verder.. Daar komt bij dat u op grond van de wet verplicht bent om tijdens ziekte mee te werken aan uw reintegratiebij gebreke daarvan heeft u volgens de wet geen recht op loonbetaling. Wij willen u nogmaals en nu voor de 4e keer uitnodigen voor een gesprek (…) op woensdag 2 oktober om 11.00 uur. Indien u wederom niet op het gesprek verschijnt of geen voor ons aanvaardbare reden voor uw afwezigheid heeft, zullen wij helaas genoodzaakt zijn om de loonbetaling aan u stop te zetten vanaf 2 oktober voor de duur dat u in verzuim bent. (…).”
“Je ontvangt nog steeds het minimumloon voor de uren die je werkt. Zoals we besproken hebben willen wij graag samen met jou op zoek naar een passende, vaste functie met loonwaarde. Daarvoor hebben wij eerst een inzetbaarheidsprofiel nodig.”
“Ik heb u vorige week op woensdag30-11-2019rond 11.00 in de ochtend middels een persoonlijk gesprek wel degelijk op de hoogte gesteld m.b.t. de afspraak tot herkeuring/ opstellen FML bij het UWV. Dit ontbrekende gegeven doet dan ook afbreuk aan de volledigheid van dit officiële schrijven en u stelt me hier dan ook in teleur. Daar u de meermaals eerder opgelegde sancties vanuit UWV en hieruit voortvloeiende verplichtingen, nu al zeer geruime tijd blijft ontwijken/ niet nakomt en hiermee tevens de inmiddels honderden adviezen over de afgelopen 19 jaar van zowel de bedrijfsarts als vele eerdere opgestelde FML adviezen, vanuit zowel meerdere bedrijfsartsen als het UWV negeert, mis ik ditbelangrijke gegevenin u schrijven waardoor dit document niet strookt met de werkelijkheid. (…)”
“Gezien uw aanhoudende weigerachtige opstelling maakt u reintegratie onmogelijk en kunnen wij niet meer met u verder. U rechtvaardigt deze weigerachtige opstelling telkenmale met voorbeelden uit het verleden, maar verliest daarbij uit het oog dat uw werkgever al ruim vier jaar (sinds september 2015) sterk verbeterde inspanningen levert om u passende reintegratiemogelijkheden te bieden. Desondanks blijft u weigeren om mee te werken aan uw re-integratie. Om die reden achten wij ons genoodzaakt om te komen tot een beëindiging van uw dienstverband. Wij willen dat doen door indiening van een ontbindingsverzoek bij de kantonrechter. Maar voor het geval u daarvoor open zou staan zijn wij ook bereid om te bezien of we in onderling overleg een beëindiging kunnen regelen.”[verweerder] is bij deze brief vrijgesteld van werkzaamheden.
3.Beoordeling
grief Veerst te behandelen. Met grief V bestrijdt Tata Steel het oordeel van de kantonrechter dat Tata Steel aan de g-grond dezelfde feiten en omstandigheden ten grondslag heeft gelegd als aan de e-grond en dat geen sprake is van een onherstelbaar verstoorde relatie tussen partijen. Tata Steel stelt dat [verweerder] met talloze medewerkers van Tata Steel ruzie heeft gemaakt, dat hij in de periode vanaf augustus 2019 tot en met begin november 2019 bovendien met name grote conflicten met zijn direct leidinggevende [A] heeft gehad, dat zij [verweerder] al meerdere keren een verbetertraject heeft aangeboden, dat [verweerder] sinds november 2019 op non-actief stond en hij daar nooit tegenop is gekomen en dat zijn lange afwezigheid vanwege die non-actief stelling al grond is om van een onherstelbaar verstoorde arbeidsrelatie te spreken. Volgens Tata Steel wijzen ook de opmerkingen van [verweerder] ter zitting in eerste aanleg op een ernstige en duurzame verstoring van de arbeidsrelatie, te weten dat Tata Steel misbruik van hem maakt, hem heeft vernederd en in een hoek heeft gedreven, alsmede dat hij geen enkele door Tata Steel ingeschakelde instantie vertrouwt. [verweerder] is na het ongeval in 2000 verbitterd geraakt, heeft geen enkel vertrouwen meer in Tata Steel en verwijt haar heel veel. Dit zijn argumenten die naast de gronden voor ontbinding op de e-grond in eerste aanleg door Tata Steel zijn aangevoerd. Daar komt bij dat partijen al in 2012 en eind 2019 hebben onderhandeld over het vertrek van [verweerder] bij Tata Steel, aldus nog steeds Tata Steel.
grief Vslaagt. Datzelfde geldt voor
grief VI, gericht tegen de afwijzing van de ontbinding door de kantonrechter. Doordat de grieven V en VI slagen, heeft Tata Steel geen belang meer bij een behandeling van de
grieven I tot en met III. Zoals volgt uit hetgeen hierna zal worden overwogen ten aanzien van de transitievergoeding, betekent dit dat Tata Steel ook geen belang heeft bij bespreking van
grief IV, die is gericht tegen de afwijzing van het ontbindingsverzoek op grond van verwijtbaar handelen.
grief VIIslaagt.