Uitspraak
mr. C.R. Huiskes,kantoorhoudende te Utrecht,
mr. W.A.A.J. Fick-Noleten
mr. S.M.M. van Dooren, beiden kantoorhoudende te ’s-Hertogenbosch,
2 [A] ,
mr. E.H.W van Nijnatten, kantoorhoudende te Eindhoven,
[B],
mr. S.E. Johansen, kantoorhoudende te Nuenen,
[C],
1.Het verloop van het geding
- verzoekster en verweerster met Erfboom;
- belanghebbende 1 met EBM Beheer;
- belanghebbende 2 met [A] ;
- belanghebbende 3 met [B] ;
- belanghebbende 4 met [C] ;
- [D] met [D] ;
- [E] met [E] ;
- [F] met [F] ;
- [G] met [G] ;
- [H] met [H] ;
- Stichting Administratiekantoor EBM Beheer met STAK EBM Beheer;
- [P] met [I] ;
- De Groene Boom B.V. met De Groene Boom;
- [J] met [J] ;
- Beheersmaatschappij Lariks B.V. met Lariks;
- Beheersmaatschappij LLT B.V. met LLT;
- Driesboom Beheer B.V. met Driesboom.
2.De feiten
governancebinnen het familiebedrijf [I] , De Groene Boom en hun groepsmaatschappijen (hierna: [P] ) en tussen (een deel van) de in 1.1 genoemde (rechts)personen. Deze afspraken zijn vastgelegd in verschillende overeenkomsten (verder: de transactiedocumentatie), waaronder een vaststellingsovereenkomst (verder: de vaststellingsovereenkomst), een certificaat- en aandeelhoudersovereenkomst (verder: de certificaat- en aandeelhoudersovereenkomst) en een vaststellingsovereenkomst/familieconvenant [P] (hierna: het familieconvenant). Daarbij heeft ook een herverdeling van de certificaten van aandelen in [I] plaatsgevonden.
en van de Groene Boom Beheer, maar ook in de opdracht van de (leden van de) Erfboom-tak aan [C] als bestuurder van Erfboom Beheer, respectievelijk van de (leden van de) LLT/Driesboom-tak aan [F] als bestuurder van LLT, als bestuurder van Lariks en als bestuurder van Driesboom Beheer, om als woord- en penvoerder voor de Erfboom-tak respectievelijk de LLT/Driesboom-tak op te treden en deze naar [J] , de Vennootschap, de Groene Boom Beheer en naar de andere familietak te vertegenwoordigen, in het bijzonder door het zoveel mogelijk formuleren van een familiestandpunt voor de respectievelijke familietakken. Dus [C] voor de Erfboom-tak en [F] voor de LLT/Driesboom-tak. Die opdracht en de aanvaarding daarvan - in aansluiting op de door de wet en statuten gegeven opdracht aan [C] als bestuurder van Erfboom Beheer en aan [F] als bestuurder van LLT, bestuurder van Lariks en als bestuurder van Dries Boom Beheer - wordt door zowel opdrachtgevers als -nemers door ondertekening dezes bevestigd."
tag along’) (artikel 5), een meeverkoopplicht (‘
drag along’) (artikel 6), een
change of control(artikel 7), de looptijd en beëindiging van de certificaat- en aandeelhoudersovereenkomst (artikel 9), non-concurrentie en andere verplichtingen (artikel 10) en geheimhouding (artikel 11).
6.1 Onverminderd het bepaalde in artikel 4 en artikel 5 komen Erfboom Beheer en LLT als certificaathouders in [J] , respectievelijk Erfboom Beheer en Driesboom Beheer, LLT en Lariks als aandeelhouders in De Groene Boom Beheer hierbij overeen, dat indien enige derde na 20 augustus 2019 (met in achtneming van hetgeen daarover is artikel 4 is bepaald) aanbiedt om alle aandelen/certificaten in De Groene Boom Beheer of [J] over te nemen (het 'Aanbod') en dit Aanbod acceptabel is voor Erfboom Beheer en deze besluit de door haar gehouden aandelen/certificaten over te dragen aan die Derde (de 'Verkoop'), dat in dat geval:
, [J] of De Groene Boom Beheer op ernstig verwijtbare wijze niet, niet tijdig of niet behoorlijk nakomt, en/of anderszins ernstig verwijtbaar in strijd handelt met de bepalingen in deze Overeenkomst of de Transactiedocumentatie dan wel hieruit voortvloeiende overeenkomsten en niet binnen tien (10) dagen nadat zij schriftelijk in gebreke is gesteld, alsnog voor een juiste nakoming en/of naleving van deze Aandeelhoudersovereenkomst dan wel hieruit voortvloeiende overeenkomsten en bestuurlijke verplichtingen zorg draagt. Indien niet binnen deze termijn alsnog voor een juiste nakoming en/of naleving van deze aandeelhouders-/certificaathoudersovereenkomst, de Transactiedocumentatie dan wel hieruit voortvloeiende overeenkomsten en bestuurlijke verplichtingen wordt zorg gedragen, levert dat op zichzelf het weerlegbare vermoeden op dat van ernstige verwijtbaarheid sprake is.”
- is [C] enig bestuurder van Erfboom;
- is [F] enig bestuurder van Driesboom;
- is Erfboom houder van 75% van de certificaten van aandelen in [I] en houder van 50% van de aandelen in De Groene Boom;
- worden de overige 25% van de certificaten van aandelen in [I] gehouden door Lariks (18,75%) en LLT (6,25%);
- worden alle aandelen in het kapitaal van [I] gehouden door [J] en worden de andere 50% van de aandelen in De Groene Boom gehouden door Lariks (27%), LLT (9%) en Driesboom (14%);
- zijn [C] en [F] bestuurders van [I] en [J] ;
- bestaat de RvA voor [J] , [I] en De Groene Boom uit [N] (hierna: [N] ), [O] en Prinsen .
Afspraken en vervolg inzake geschil [P]” staat onder meer:
vervolg inzake geschil [P]” staat onder meer dat personeelsleden van [P] hun zorgen over de continuïteit van en de spanningen binnen het bedrijf richting Prinsen hebben geuit. Aanleiding voor de personeelsleden om zich met zorgen tot Prinsen te wenden is volgens de notitie een bezoek van [D] en [B] op 27 augustus 2019 aan de vestiging van [I] te [....] , zonder dat [C] , [F] en de RvA hierover tevoren waren geïnformeerd, waarbij [B] aan enkele personeelsleden zou hebben verteld dat “
[D] bezig is met de verkoop van het bedrijf aan een rijke vriend, dat [F] er dan uit zou vliegen en dat [B] het dan voor het zeggen zou krijgen”.
“eisen dat [C] met [B] samenwerkt en dat [B] mede-bestuurder wordt” en dat zij “
bijna geen middelen[lijken, OK]
te schuwen om dat doel te bereiken”. Op pagina 3 staat onder meer:
reactie op verzoek om arbitraal oordeel (…)” van 27 november 2019 heeft Prinsen op pagina 81 onder meer geschreven:
niet meer met [N] in een RvA kan functioneren”.
voor uiterste geheimhouding”.
-overeenkomst. (…)
vindt het belangrijk dat er, op het moment van het opheffen van het bewind, overeenstemming is tussen de kinderen over de wijze waarop invulling wordt gegeven aan het certificaathouderschap. Zoals aangegeven zou cliënt het liefst zijn belang in het familiebedrijf verzilveren, mits realiseerbaar tegen de juiste condities. Het door alle betrokkenen instellen van een afkoelingsperiode acht cliënt zinvol (…)”
in geen geval zal meewerken aan het optuigen van een 'waarde vaststellingstraject' van de aandelen in Erfboom Beheer"en
" - gelet op de situatie die thans door toedoen van uw cliënten is ontstaan - niet (langer) kan en zal ingaan op tussentijdse verzoeken om concept (jaar)cijfers en/of andere financiële dan wel commerciële informatie betreffende de onderneming van de [V] . Cliënte zal deze informatie voortaan niet meer tussentijds, buiten algemene vergaderingen om, aan de certificaathouders/aandeelhouders verstrekken. Voor zover dit in het verleden wel gebeurde, is er de laatste tijd een situatie ontstaan die naar de mening van het bestuur van cliënte meebrengt dat informatieverzoeken enkel en alleen nog op algemene vergaderingen kunnen worden gedaan. Echter, ook in die gevallen behoudt cliënte zich het recht voor om de verstrekking van verzochte informatie te weigeren wegens zwaarwegende belangen (…)”
overeenkomst beoordeelt en welke stappen het bestuur beoogt te nemen om de aanspraken van de cliënten van mr. Linssen te weerspreken en te bestrijden. Immers is niet goed voorstelbaar dat het bestuur van Erfboom Beheer zich er bij neerlegt dat de certificaten van aandelen moeten worden overgedragen aan de LLT/Driesboomtak, laat staan dat dit dient te geschieden tegen 60% van de waarde."
van 16 juli 2015, en die schending zou dan deus ex machina toegerekend kunnen/moeten worden aan Erfboom Beheer B.V. zodat Erfboom Beheer B.V. vervolgens als wanpresterende aandeelhouder kan worden geduid in de zin van de Certificaat- en Aandeelhoudersovereenkomst. Bij herhaling heb ik u gevraagd uit te leggen hoe die toerekening in juridische zin uitwerkt omdat de heer [D] ten aanzien van Erfboom Beheer B.V. geen enkele vertegenwoordigingsbevoegdheid heeft of anderszins een orgaan is van deze vennootschap, terwijl hij in privé geen partij is bij de Certificaat-en Aandeelhoudersovereenkomst. Dat was dus de reden waarom ik zo nadrukkelijk heb gevraagd of in de opzegging werd volhard. Met uw brief van 31 juli is volkomen duidelijk dat dit zo is. (…)
een direct vennootschappelijk belang (…) bij het door de directie van Erfboom Beheer B.V. in te nemen standpunt ten aanzien van de opzegging van de Certificaat- en Aandeelhoudersovereenkomst (CAO) zijdens Driesboom Beheer B.V., LLT B.V. en Lariks B.V. (hierna gezamenlijk te noemen: de [G] -tak). Immers is niet (goed) voorstelbaar dat de directie van Erfboom Beheer B.V. zich niet verzet tegen de aanspraken van de [G] -tak (…). Geen enkele weldenkende bestuurder zou zo'n aanspraak onbeantwoord en onweersproken laten. (…)
3.De gronden van de beslissing
governancevan het familiebedrijf is vastgelegd, waaraan Erfboom gebonden is. De gedragingen van [D] en [B] hebben ertoe geleid dat Driesboom, Lariks en LLT aan Erfboom een arbitraal geding in het vooruitzicht hebben gesteld en inmiddels, daarop vooruitlopend, een voorlopig getuigenverhoor zijn gestart. De inzet van deze procedure is dat Erfboom zal worden verplicht tot aanbieding en overdracht van alle door haar gehouden certificaten van aandelen in [I] en alle door haar gehouden aandelen in Groene Boom tegen 60% van de waarde, waardoor Erfboom enorme schade lijdt.
waarde vaststellingstraject’ (zie 2.36) waarbij mogelijk bedrijfsgevoelige informatie gedeeld zal worden (zie 2.52). [D] en [B] zijn in dat kader echter niet bereid gebleken de voorgestelde een geheimhoudingsverklaring te tekenen.