Uitspraak
GERECHTSHOF AMSTERDAM
NETJETS MANAGEMENT LTD,
1.Het geding in hoger beroep
2.Feiten
6.Gateway Airport
Operations Manualvan Netjets staan als definities:
‘Crew Member Duty’van [piloot] staat als
Home Base‘EHAM’ vermeld. Dat is de internationale vliegveldcode van Schiphol.
statutory redundancy payen een
payment in lieu of outstanding noticeter hoogte van drie maandsalarissen.
3.Beoordeling
gateway airporten daarmee de thuisbasis van [piloot] . Op grond van Verordening (EEG) nr. 3922/91 van de Raad van 16 december 1991 inzake de harmonisatie van technische voorschriften en administratieve procedures op het gebied van burgerluchtvaart (hierna: Verordening 3922/91) moet een thuisbasis aangewezen worden. De vliegtuigen van Netjets zijn niet op één specifieke plaats gestationeerd, maar om te bepalen waar de arbeidsinstrumenten zich bevinden kan ook worden gekeken naar bijvoorbeeld de trainingsfaciliteiten, aldus nog steeds [piloot] . Netjets heeft – samengevat weergegeven – aangevoerd dat de Nederlandse rechter onbevoegd is en zich het recht voorbehouden nader (inhoudelijk) verweer te voeren. Volgens Netjets heeft [piloot] geen vaste werkplek of vaste plaats van waaruit hij werkte, zodat bevoegd is de rechter van de plaats waar zich de vestiging bevindt die [piloot] in dienst heeft genomen, te weten Londen.
gateway airporten is door [piloot] bepaald. De plaats waar [piloot] instructies voor opdrachten ontving en zijn werk organiseerde is volgens de kantonrechter niet eenduidig vast te stellen. De vliegtuigen van Netjets waarmee [piloot] de transportopdrachten uitvoert bevinden zich niet op een vaste plek en zijn ook niet op een vaste plek gestationeerd. De kantonrechter heeft geconcludeerd dat de plaats van waaruit [piloot] gewoonlijk werkte niet kan worden vastgesteld, zodat ex artikel 21 lid 1 sub b onderdeel ii Brussel I-bis Verordening voor de bevoegdheid van de rechter de vestiging van indienstneming bepalend is, zijnde Londen. De kantonrechter heeft zich daarom onbevoegd verklaard om van de verzoeken van [piloot] kennis te nemen.
Withdrawal Agreementgesloten. In deze overeenkomst is afgesproken dat er een overgangsperiode is van 31 januari 2020 tot 1 januari 2021. Artikel 67 van de
Withdrawal Agreementbepaalt, kort gezegd, dat voor zover het gaat om procedures die gestart zijn vóór 1 januari 2021, de Brussel I-bis Verordening toegepast zal worden. Nu deze procedure is gestart voor 1 januari 2021 is daarop de Brussel I-bis Verordening van toepassing.
Koelzschen ECLI:EU:C:2011:842
Voogsgeerd). Hierbij dient tevens in aanmerking worden genomen op welke plaats de luchtvaartuigen aan boord waarvan het werk gewoonlijk wordt verricht gestationeerd zijn (ECLI:EU:C:2017:688
Ryanair). Het begrip ‘thuisbasis’ in de zin van Verordening 3922/91 vormt een factor die een belangrijke rol kan spelen bij de bepaling van voornoemde aanwijzingen. In bijlage III bij Verordening 3922/91 wordt thuisbasis omschreven als ‘de locatie die door de exploitant aan het bemanningslid is aangewezen en waar het bemanningslid in de regel een dienstperiode of een reeks dienstperioden aanvangt en beëindigt, en waar, onder normale omstandigheden, de exploitant niet verantwoordelijk is voor de accommodatie van het bemanningslid in kwestie’. Slechts als vorderingen nauwere aanknopingspunten hebben met een andere plaats dan die van de thuisbasis zou deze laatste voor de bepaling van de plaats waar de werknemer gewoonlijk werkt irrelevant zijn.
home basein de
Operations Manualvan Netjets vrijwel gelijkluidend is aan de definitie van thuisbasis in Verordening 3922/91. [piloot] begint en eindigt in de regel een tour vanaf Schiphol.
home basede zorg voor vervoer en accommodatie over en betaalt de daarmee gemoeide kosten. De thuisbasis van [piloot] is derhalve Schiphol, waarbij niet van belang is dat deze (in theorie) op verzoek van de werknemer kan worden gewijzigd. Nu de verzoeken van [piloot] geen nauwere aanknopingspunten hebben met een andere plaats dan die van de thuisbasis dient de plaats ‘van waaruit’ [piloot] het belangrijkste deel van zijn verplichtingen jegens Netjets vervulde te worden vastgesteld op Schiphol, zodat de Nederlandse rechter bevoegd is. Nu het hof een prejudiciële beslissing van het Hof van Justitie EU niet noodzakelijk acht voor het wijzen van deze beschikking wordt de suggestie van Netjets daartoe gepasseerd. De grieven in principaal appel slagen.