Uitspraak
GERECHTSHOF AMSTERDAM
1.FOKKER AIRCRAFT SERVICES B.V.
1.Het geding in hoger beroep
2.Feiten
3.Beoordeling
waarbij Airbus vliegtuigen worden gechecked op corrosie aan de vleugels en waar nodig (worden) gerepareerd” en dat Fokker “
behoefte heeft aan hoog gekwalificeerde plaatwerkers”. [appellant] mocht er op grond van die zinnen in de considerans gelezen in samenhang met de bepaling in de overeenkomst “
opdrachtnemer verplicht zich jegens Opdrachtgever voor de duur van deze overeenkomst plaatwerkreparaties uit te voeren op alle Airbus vliegtuigen” derhalve niet van uitgaan dat hij (ook) voor andere werkzaamheden zou worden ingeschakeld dan gespecialiseerde plaatwerkzaamheden in het kader van het repareren van Airbus-vleugels volgens de “termination action”-methode. Fokker c.s. hebben onweersproken gesteld dat er nog een andere reparatie-methode voor die vleugels was, te weten “non-destructive testing”, die toegepast kon worden in het geval van niet zeer ernstige schade aan de vleugels, maar dat [appellant] bij die methode niet inzetbaar was omdat daarbij geen plaatwerkzaamheden werden verricht. Dat de overeenkomst in beginsel niet op andere dan de hiervoor bedoelde werkzaamheden zag, strookt ook met het feit dat overeengekomen is dat [appellant] “
desgevraagd” ook “
op andere type vliegtuigen op locatie Opdrachtgever” plaatwerkreparaties zou uitvoeren. Dat het, anders dan [appellant] betoogt, niet de bedoeling van partijen was dat Fokker [appellant] vrijwel permanent werkzaamheden zou laten verrichten, volgt ook uit het feit dat in de overeenkomst uitdrukkelijk is voorzien in de omstandigheid dat Fokker gedurende de looptijd van de overeenkomst geen werk voor [appellant] (meer) zou hebben, in welk geval Fokker gerechtigd zou zijn “
deze overeenkomst tijdelijk te onderbreken”, waarbij er op Fokker slechts een inspanningsverplichting (“
verklaart er redelijkerwijs alles aan te zullen doen”)rustte om de onderbrekingen zo kort mogelijk te laten zijn. Daarbij komt dat eveneens uitdrukkelijk is overeengekomen dat [appellant] gerechtigd was “
diensten ten behoeve van derden”te verrichten, hetgeen er niet op duidt dat partijen de bedoeling hadden dat [appellant] vrijwel uitsluitend voor Fokker werkzaam zou zijn. Het vorenoverwogene wordt, anders dan [appellant] nog heeft betoogd, niet anders door de in de overeenkomst opgenomen zin
“Alleen dan indien blijkt dat door onvoorziene omstandigheden het project “Airbus” geen doorgang meer kan vinden en aantoonbaar kan worden gemaakt dat er ook op andere type vliegtuigen de hoeveelheid uit te voeren werkzaamheden dusdanig is waardoor redelijkerwijs geen gebruik meer gemaakt kan worden van diensten geleverd door opdrachtnemer, wordt opdrachtgever gevrijwaard van enig soort claim of vergoeding van welke aard ook.”Deze zin in de door [appellant] , die niet juridisch is geschoold, opgestelde overeenkomst van opdracht kan niet zo worden uitgelegd dat daaruit een verplichting voor Fokker voortvloeide [appellant] (steeds) een minimale hoeveelheid werk te verschaffen. De omstandigheid dat [appellant] in de periode tussen de aanvang van de overeenkomst en 7 maart 2013 veel door Fokker is ingeschakeld en ook andere werkzaamheden heeft verricht dan plaatwerkzaamheden aan vleugels van Airbus-toestellen, brengt ook niet mee dat de overeenkomst zo moet worden uitgelegd als [appellant] betoogt. Niet in geschil is dat beide partijen bij het aangaan van de overeenkomst verwachtten dat er aanzienlijk meer Airbus-vliegtuigen met corrosieproblemen aan de vleugels ter reparatie volgens de “termination action”-methode aan Fokker zouden worden aangeboden dan feitelijk het geval bleek te zijn. Anders dan de rechtbank, is het hof op grond van het vooroverwogene van oordeel dat de overeenkomst van opdracht zo moet worden uitgelegd dat op Fokker de verplichting rustte [appellant] in te schakelen indien er plaatwerkzaamheden moesten worden verricht in het kader van herstel aan vliegtuigvleugels van Airbus-toestellen volgens de “termination action”-methode, maar dat zij [appellant] niet behoefde in te schakelen indien en zolang de desbetreffende werkzaamheden niet voorhanden waren.