Uitspraak
snitches”. Het was de verbalisant ambtshalve bekend dat “
snitches” straattaal is voor verraders. De verbalisant zag dat de verdachte de personen die door [medeverdachte] werden aangeroepen met opgeheven telefoon aan het filmen was. Dat de verdachte daadwerkelijk aan het filmen was, bleek uit het feit dat de verbalisant omstanders op het scherm (het hof begrijpt: van de telefoon die de verdachte vast had) kon zien. De verdachte hield daarbij de telefoon zo zichtbaar mogelijk naar de omstanders. De omstanders liepen daarop weg. Een onbekend gebleven oudere vrouw, die de verbalisant eerder had aangesproken, omdat ze wilde laten zien waar iets door een vluchtende jongen was weggegooid, wilde niet meer verklaren wat ze had gezien. Dit was nadat [medeverdachte] en de verdachte recht op deze vrouw af waren gereden en vlak voor haar keerden.
snitches” en het duidelijk zichtbaar filmen van de omstanders terwijl deze woorden de omstanders op luide en intimiderende toon werden toegevoegd – naar hun uiterlijke verschijningsvorm moeten worden aangemerkt als uitingen die kennelijk bedoeld waren om de verklaringsvrijheid van de omstanders te beïnvloeden. Er stonden immers op dat moment nog diverse bewoners op het trottoir die aanwijzingen gaven aan de verbalisanten waar zij de vluchtende jongeren zagen rennen en waar deze spullen hadden weggegooid. Het hof betrekt daarbij voorts dat uit het proces-verbaal van de verbalisanten [verbalisant 2] en [verbalisant 3] blijkt dat er op de Oostelijke Eilanden in de periode voorafgaand aan het tenlastegelegde feit een tweetal schietincidenten hebben plaatsgevonden, waarbij bewoners uit de buurt waren betrokken. Bovendien is er in de buurt overlast van zogenoemde hangjeugd. Er is daardoor sprake van een groot gevoel van onveiligheid onder de bewoners van deze wijk. De verdachte was daarvan op de hoogte, zoals hij ook ter terechtzitting van het hof heeft verklaard.
social mediate delen, acht het hof evenmin geloofwaardig. Integendeel, het hof stelt op grond van eerder genoemde bevindingen van verbalisant [verbalisant 1] vast dat de verdachte de omstanders duidelijk zichtbaar van nabij heeft gefilmd met de kennelijke bedoeling deze (negatief) in hun verklaringsvrijheid te beïnvloeden. Aldus heeft de verdachte de mondelinge uitingen van [medeverdachte] doelbewust kracht bijgezet. Dat sprake is geweest van een situatie waarbij de verdachte zich niet aan de uitingen van [medeverdachte] heeft kunnen onttrekken, omdat hij achterop de rijdende scooter zat, zoals door de raadsvrouw is betoogd, acht het hof niet aannemelijk geworden. Te minder, nu uit het proces-verbaal van bevindingen van verbalisant [verbalisant 1] blijkt dat de scooter op momenten dusdanig vaart heeft geminderd dat het voor de verdachte mogelijk moet zijn geweest af te stappen dan wel zich anderszins van de gedragingen van [medeverdachte] te distantiëren.
De verklaring van de verdachte, afgelegd ter terechtzitting in hoger beroep van 21 juli 2020.
2.Een proces-verbaal van bevindingen met nummer PL1300-2018183893-2 van
snitches”. Ik zag dat [verdachte] hierbij de personen die door [medeverdachte] werden aangeroepen met zijn telefoon filmde. Ik zag dat [verdachte] daadwerkelijk filmde omdat ik op zijn scherm kon kijken en de omstanders erop kon zien. Ik zag dat [verdachte] zijn telefoon hierbij zo zichtbaar mogelijk naar de omstanders hield.
3.Een proces-verbaal van bevindingen met nummer PL1300-2018210134-25 van
Een proces-verbaal met nummer PL1300-2018210134-7 van 16 oktober 2018, in de wettelijke vorm opgemaakt door de bevoegde opsporingsambtenaren [verbalisant 4] en [verbalisant 5] (p. 49-55, in het bijzonder p. 53).
taakstrafvoor de duur van
60 (zestig) uren, indien niet naar behoren verricht te vervangen door
30 (dertig) dagen hechtenis.