Uitspraak
GERECHTSHOF AMSTERDAM
1.Het geding in hoger beroep
2.Feiten
“(…)Product descriptionDried leaves of Majorana hortensisProcess descripionMarjoram is harvested and leaves are sundried. After sun drying,leaves are collected and separated. Leaves are sieved, cut, graded andpacked.(…)Hazard; standard and toleranceCategory Critical contaminant Tolerance(…)Physical
Veterinärwesen und Lebensmittelüberwachung’ van de Kreis Gütersloh, zijnde de plaatselijke autoriteit op het gebied van voedselveiligheid. Werner heeft [X] voor deze schade aansprakelijk gesteld.
“
Erstens gibt es kein endgültiges Beweis dass der Stück Metall aus der Majoram kam. Zweitens verweisen wir nach unsere Verkaufs- und Lieferbedingungen: wir lehnen jeder Haftbarkeit NACH Bearbeitung bei den Kunden ab. Auch lehnen wir Kosten von Lagerung ab.”
3.Beoordeling
vermin, insects”) vermeld en wordt de chemische en microbiologische kwaliteit gespecificeerd (o.m. specificaties voor E-coli en salmonella). Uit de stellingen van Werner volgt dat zij haar verwachtingen omtrent de kwaliteit van de majoraan voor de hier aan de orde zijnde bestelling ook op die specificatie heeft gebaseerd. Werner heeft bij pleidooi in hoger beroep gepreciseerd dat de eigenschappen van de te leveren majoraan uit de productspecificatie wel deel van de overeenkomst tussen partijen zijn gaan uitmaken, maar de bewuste clausule niet. Zij heeft daartoe aangevoerd dat Werner slechts om een productspecificatie had gevraagd en zij het ontvangen document ook slechts als zodanig heeft beschouwd. Met [X] ziet het hof echter een nauwe samenhang tussen de eigenschappen als vermeld in de productspecificatie, die tezamen de kwaliteit bepalen die Werner mocht verwachten, en de bepaling dat de kwaliteit als aanvaard geldt na be- of verwerking van de goederen of na doorlevering aan derden. Die bepaling vormt een belangrijke beperking op de garantie ten aanzien van de kwaliteit als vermeld en gespecificeerd in de productspecificatie. De bepaling staat op dezelfde pagina als de producteigenschappen en Werner heeft bovendien onvoldoende gemotiveerd weersproken dat het een gebruikelijke bepaling betreft, althans een bepaling waarop Werner bedacht kon zijn. Bij dit laatste acht het hof van belang dat de Hygiëneverordening (EG) nr. 852/2004 Werner als levensmiddelenbedrijf (verwerker van de majoraan) verplicht tot het verrichten van een ingangscontrole op de majoraan. Bij naleving van die verplichting zullen gebreken in de kwaliteit van hetgeen [X] heeft geleverd bij Werner in het algemeen aan het licht komen voor be- of verwerking dan wel doorlevering daarvan, terwijl de kwaliteit door de be- of verwerking dan wel doorlevering in negatieve zin kan worden beïnvloed, althans mogelijkerwijs niet meer goed is vast te stellen. Werner heeft in het licht van een en ander redelijkerwijs moeten begrijpen dat zij, door het doen van bestellingen voor majoraan, steeds de productspecificatie accepteerde, inclusief de bewuste clausule en [X] mocht er op haar beurt op vertrouwen dat Werner dit zou begrijpen. De bewuste clausule maakt dus, beoordeeld naar artikel 8 van het Weens Koopverdrag, deel uit van de overeenkomst tussen partijen.
or any part thereof”) op de weg van Werner gelegen om te betogen zij op 10 maart 2017 in ieder geval nog het recht had om te klagen over de kwaliteit van de majoraan die nog niet aan Wiesenhof was doorgeleverd. Een betoog van die strekking ontbreekt echter.