Uitspraak
GERECHTSHOF AMSTERDAM
1.[appellant sub 1] ,
[appellante sub 2],
1.Het geding in hoger beroep
de wachtmuur” op genoemd adres door deze muur geheel vochtvrij te maken en te isoleren.
2.Feiten
wachtende muur [BBV] verantwoordelijk totdat er naast gebouwd (…) evt gevolgschade van buitenaf”. BBV heeft vervolgens tegen de zijgevel een folie aangebracht.
wachtende muur”, (ii) BBV op eigen kosten en ter bescherming van de zijgevel een voorziening heeft getroffen in het kader van vochtdoorslag, zoals beschreven in het proces verbaal van oplevering van 17 oktober 2018, (iii) de gemeente er bij het verlenen van de bouwvergunning van de woning van uit is gegaan dat dat er tijdig naast de woning zou worden gebouwd, (iv) de gemeente de betreffende verplichting om binnen een bepaalde termijn te bouwen dient te handhaven. BBV heeft voorts geschreven dit alles graag nog een keer mondeling te willen toelichten.
3.Beoordeling
wachtmuur”(in de stukken ook wel aangeduid met “
wachtende muur” of
“wachtgevel”), overweegt het hof het volgende. Een dergelijke muur voorziet, blijkens de door partijen gegeven toelichtingen, in een tijdelijke, erfgrens overschrijdende, gevelafwerking met isolatie en is bedoeld voor de periode tot het moment waarop de buurwoning wordt gebouwd. De wachtmuur wordt dan verwijderd opdat een gezamenlijke bouwmuur kan worden gerealiseerd. [appellanten] hebben gesteld dat de overeenkomst mede zag op de bouw van een wachtmuur. Het hof ziet voor die stelling onvoldoende aanknopingspunten. Blijkens de bij aannemingsovereenkomst horende tekeningen zag de afspraak met BBV op de bouw van een tussenwoning waarbij alleen de buitenmuren (dus aan de voor- en achterzijde) waren voorzien van metselwerk met isolatie. In de betreffende tekeningen is dat onderscheid duidelijk weergegeven met een enkele, respectievelijk een dubbele gearceerde balk. Dat de overeenkomst zich met betrekking tot de zijgevel beperkte tot een enkelzijdige muur, stemt overeen met de verwachting die ten tijde van het sluiten van deze overeenkomst bij beide partijen bestond over de aanstaande bouw van de buurwoning. Vanuit de verwachting dat die bouw binnen afzienbare tijd zou starten, zou meer dan een enkelzijdige muur niet nodig en met het oog op de overschrijding van de erfgrens ook niet wenselijk zijn. Informatie van de gemeente, zoals neergelegd in de brochure “
Spelregels bij geschakeld bouwen”, waarnaar [appellant sub 1] .c.s. hebben verwezen, heeft naar het oordeel van het hof geen relevantie voor de vraag of BBV zich jegens [appellanten] had verplicht tot het bouwen van een in de brochure genoemde wachtmuur omdat die brochure geen onderdeel uitmaakte van de tussen partijen gesloten aannemingsovereenkomst. Evenmin is van belang dat, zoals [appellant sub 1] .c.s. hebben gesteld, elders in de straat of in de wijk huizen zijn gebouwd met een wachtmuur nu die omstandigheid afhangt van de inhoud van de overeenkomst die met de betreffende aannemer is gesloten. De overeenkomst met BBV staat hier buiten.
wij maken het in orde”, of “
wij lossen het op” zijn in dat verband onvoldoende om de gerechtvaardigde verwachting te kunnen wekken dat verdergaande maatregelen getroffen hadden moeten worden. Het is al met al onvoldoende aannemelijk dat BBV zich aanvullend tot meer heeft verplicht dan tot het aanbrengen van de folie als tijdelijke bekleding van de zijgevel in afwachting van de bouw van de buurwoning.
De linker zijmuur van uw woning is tijdens de bouw voorzien van een tijdelijke foliobekleding, dit in afwachting van de bouw van de aangrenzende woning. Deze woning is tot op heden niet gebouwd waardoor er sprake is van een geïsoleerde zijgevel. De afgelopen periode is er schimmelvorming aan de binnenzijde van deze muur opgetreden en zijn er vochtplekken gevormd. (…) De vochtplekken worden veroorzaakt doordat de tijdelijke bekleding van de zijgevel op meerdere plaatsen kapot is, waardoor het regenwater achter deze folie kan stromen en in de halfsteensmuur wordt opgezogen. Daarnaast is de dakbedekking ter plaatse van de dakrand los van de ondergrond waardoor het regenwater ook hier achter de tijdelijke foliebekleding kan stromen en de muur verzadigd raakt met water. De aangebrachte folie is als tijdelijke voorziening aangebracht met de verwachting dat de bouw van de aangrenzende woning op korte termijn zou aanvangen, dit is echter nog steeds niet gebeurd waardoor de muur als gevolg van de langdurige vochtbelasting verzadigd is geraakt. (…) Samenvattend kan worden gesteld dat de vocht- en schimmelplekken het gevolg zijn van de ondeugdelijke zijgevel en dakrandafwerking waardoor lekkage is opgetreden (…). Bij een spoedige aanvang van de bouw van de belendende woning kunnen deze oorzaken en gebreken geheel worden verholpen. Indien dit niet het geval is dient de zijgevel geheel te worden afgewerkt als waterdichte en geïsoleerde buitenschil/gevel welke bouwfysisch gelijkwaardig is aan de overige buitengevels van uw woning.”
Het verwijderen van de tijdelijke folie waarna de gehele zijgevel dient te worden geïsoleerd en het nieuwe regelwerk wordt bekleed met een deugdelijke waterkerende folie waarbij opgemerkt wordt dat ook de nieuwe folie van tijdelijke aard is.”