beschikking
___________________________________________________________________
GERECHTSHOF AMSTERDAM
ONDERNEMINGSKAMER
zaaknummer: 200.216.631/01 OK
beschikking van de Ondernemingskamer van 28 september 2017
de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid
HALVE BOOG BEHEER B.V.,
gevestigd te Amsterdam,
VERZOEKSTER,
advocaten:
mr. E.A. Braten
mr. P.T.P. Hendriks, kantoorhoudende te Amsterdam,
1. de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid
READEN RETAIL B.V.,
gevestigd te Kortenhoef, gemeente Wijdemeren,
2. de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid
NECKERMANN.COM WEBSHOP B.V.,
gevestigd te Amsterdam,
3. de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid
D5AVENUE.COM B.V.,
gevestigd te Naarden, gemeente Gooise Meren,
advocaat:
mr. A.A.E. Ferdinandusse, kantoorhoudende te Naarden,
4.
mr. S.D.W Gratamain zijn hoedanigheid van curator in het faillissement van de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid
NECKERMANN.COM RETAIL B.V.,
kantoorhoudende te Almere,
in genoemde hoedanigheid in persoon verschenen,
VERWEERSTERS,
1. de vennootschap naar het recht van Nevada, USA,
READEN HOLDING CORPORATION INC.,
gevestigd te Nevada, USA,
verschenen bij haar gevolmachtigde [A] ,
2. de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid
[B],
gevestigd te [....] ,
verschenen in de persoon van haar bestuurder [C] ,
BELANGHEBBENDEN.
1.
Het verloop van het geding
1.1 In het vervolg zullen partijen, belanghebbenden en andere (rechts)personen (ook) als volgt worden aangeduid:
- verzoekster met HBB;
- verweerster sub 1 met Readen Retail;
- verweerster sub 2 met Neckermann.com Webshop;
- verweerster sub 3 met D5Avenue.com;
- verweerster sub 4 met Neckermann.com Retail;
- verweersters gezamenlijk met: Readen Retail c.s.;
- verweersters sub 2, 3 en 4 met de dochtervennootschappen;
- belanghebbende sub 1 met RHCO;
- belanghebbende sub 2 met [B] ;
- Axivate Capital Partners B.V. met Axivate Capital Partners;
- AC Management II B.V. met AC Management;
- Nemo Financial Services B.V. met Nemo Financial Services;
- Nepar B.V. met Nepar;
- Readen B.V. met Readen;
- Otto GmbH met Otto;
- [C] met [C] ;
- [A] met [A] ;
- [D] met [D] ;
- [E] met [E] ;
- [F] met [F] ;
- [G] met [G] ;
- [H] met [H] .
1.2 HBB heeft bij op 29 mei 2017 ter griffie van de Ondernemingskamer ingekomen verzoekschrift met producties de Ondernemingskamer verzocht, bij beschikking uitvoerbaar bij voorraad, een onderzoek te bevelen naar het beleid en de gang van zaken van Readen Retail, Neckermann.com Webshop, D5Avenue.com en Neckermann.com Retail over de periode vanaf de oprichting van Readen Retail c.s tot 29 mei 2017, in het bijzonder naar het optreden en functioneren van RHCO, en de onderzoeker te machtigen tot het raadplegen van de boeken, bescheiden en andere gegevensdragers van Readen Retail en al haar (buitenlandse) dochtervennootschappen in de zin van artikel 2:351 BW. Zij heeft tevens verzocht – zakelijk weergegeven – bij wijze van onmiddellijke voorzieningen voor de duur van het geding
primair
i. RHCO te schorsen als bestuurder van Readen Retail;
ii. een derde persoon te benoemen tot bestuurder van Readen Retail, die het in ieder geval tot zijn taak mag rekenen:
a) een registeraccountant aan te stellen die als opdracht zal krijgen om zo spoedig mogelijk de financiële administratie op orde te stellen en om zo spoedig mogelijk de jaarrekening over 2015/2016 op te stellen;
b) aanvullende financiering voor Readen Retail c.s. aan te trekken;
iii. de door RHCO in het kapitaal van Readen Retail gehouden aandelen over te dragen aan een door de Ondernemingskamer te benoemen beheerder;
subsidiair
een andere voorziening te treffen die de Ondernemingskamer juist acht;
alsmede te bepalen dat de kosten van het onderzoek, de bestuurder en de beheerder ten laste komen van RHCO dan wel Readen Retail, waarvoor zekerheid dient te worden gesteld door middel van een onvoorwaardelijke bankgarantie, en om RHCO dan wel Readen Retail te veroordelen in de kosten van het geding.
1.3 Readen Retail, Neckermann.com Webshop en D5Avenue.com hebben bij op 11 augustus 2017 ter griffie van de Ondernemingskamer ingekomen verweerschrift met producties de Ondernemingskamer verzocht HBB niet-ontvankelijk te verklaren in haar verzoek, dan wel haar verzoek af te wijzen. Voor zover de Ondernemingskamer een onderzoek zou bevelen naar het beleid en de gang van zaken van Readen Retail c.s., verzoeken zij – zakelijk weergegeven – te bepalen dat dit mede betrekking zal hebben op het functioneren en handelen van [E] , [F] en [G] in hun hoedanigheid van voormalig feitelijk bestuurder/medebestuurder van Readen Retail. Tot slot hebben zij verzocht HBB te veroordelen in de kosten van het geding.
1.4 De curator in het faillissement van Neckermann.com Retail heeft bij op 23 augustus 2017 ter griffie van de Ondernemingskamer ingekomen brief medegedeeld geen bezwaar te hebben tegen toewijzing van het verzoek, op voorwaarde dat dit voor de failliete boedel niet tot extra kosten leidt. Hij heeft zich overigens gerefereerd aan het oordeel van de Ondernemingskamer.
1.5 Het verzoek is behandeld ter openbare terechtzitting van de Ondernemingskamer van 24 augustus 2017. Bij die gelegenheid hebben de advocaten de standpunten van de onderscheiden partijen toegelicht aan de hand van – aan de Ondernemingskamer en de wederpartijen overgelegde – aantekeningen en onder overlegging van op voorhand aan de Ondernemingskamer en de wederpartijen gezonden nadere producties. [A] heeft een volmacht overgelegd, volgens welke hij ter zitting optreedt als (proces)gemachtigde van zijn broer [D] in diens hoedanigheid van bestuurder van RHCO en indirect bestuurder van Readen Retail en de dochtervennootschappen. HBB heeft haar verzoek in die zin gewijzigd dat zij de Ondernemingskamer verzoekt een bestuurder met doorslaggevende stem van Readen Retail te benoemen. Verweersters hebben de Ondernemingskamer verzocht de behandeling van de zaak aan te houden. Partijen, hun advocaten, de curator, [A] en [C] hebben vragen van de Ondernemingskamer beantwoord en inlichtingen verstrekt.
2 De feiten
De Ondernemingskamer gaat uit van de volgende feiten:
2.1Medio 2012 is het Duitse postorderbedrijf Neckermann failliet gegaan. Begin 2013 heeft Axivate Capital Partners de niet gefailleerde dochteronderneming Neckermann B.V. overgenomen.
2.2AC Management, Axivate Capital Partners, Nepar, HBB en Nemo Financial Services maken deel uit van het Axivate concern, een groep vennootschappen die zich kort gezegd richt op deelnemingen in Nederlandse en Europese ondernemingen op het gebied van digitale media, e-commerce, internet en travel. Indirect bestuurders en aandeelhouders van Axivate Capital Partners zijn [E] , [F] en [G] . AC Management (waarvan Axivate Capital Partners bestuurder is), is bestuurder van HBB. AC Management is tevens bestuurder van Nepar. Bestuurder van Nemo Financial Services is [E] . Nemo Financial Services beschikt over een AFM-vergunning voor het verstrekken van consumentenkredieten.
2.3Otto, rechthebbende op de URL www.neckermann.com, heeft met Nepar op 16 augustus 2013 een overeenkomst gesloten (aangevuld op 31 januari 2014) over het exclusieve gebruiksrecht (licentie) op de domeinnaam Neckermann.com (hierna ook: de IP-rechten). Deze overeenkomst wordt in de stukken ook wel aangeduid met “
co-existence agreement”.
2.4Neckermann B.V. is in 2014 failliet gegaan. Axivate Capital Partners heeft toen met een deel van de activa, te weten de webshop, een doorstart gemaakt in Neckermann.com Webshop.
2.5Readen Retail is op 3 juli 2014 opgericht. [D] is vanaf de oprichting tot 23 december 2015 bestuurder geweest van Readen Retail. RHCO is sinds 22 december 2015 bestuurder van Readen Retail (zie over de samenstelling van het bestuur ook hierna).
2.6RHCO is enig aandeelhouder en bestuurder van Readen.
2.7Op 16 december 2015 hebben HBB, Neckermann.com Webshop, Nemo Financial Services, Nepar, Readen, [B] , [D] en Readen Retail een
Investment and Shareholders Agreementgesloten met het oog op een samenwerking ten aanzien van commerciële webshop- en (fysieke) winkelactiviteiten met de mogelijkheid tot het verstrekken van consumentenkrediet. Op 15 januari 2016 zijn deze partijen een
Addendumop deze overeenkomst overeengekomen waarin kortweg is opgenomen dat RHCO partij is bij de
Investment and Shareholders Agreementals enig aandeelhouder van Readen Retail, in plaats van Readen. De
Investment and Shareholders Agreementen het
Addendumworden hierna tezamen aangeduid met de SHA.
2.8Ten gevolge van uitvoering van de SHA is op 22 januari 2016 de volgende situatie ontstaan.
- RHCO houdt 72,25% van de aandelen in Readen Retail.
- HBB houdt 22,75% van de aandelen in Readen Retail, in ruil voor de inbreng van alle aandelen in Neckermann.com Webshop.
- [B] , waarvan [C] enig aandeelhouder en bestuurder is, houdt 5% van de aandelen in Readen Retail.
- Readen Retail houdt alle aandelen in en is bestuurder van de dochtervennootschappen, waaronder Neckermann.com Webshop, waarin een webwinkel wordt geëxploiteerd, en Neckermann.com Retail, waarin (tot het faillissement op 27 december 2016) fysieke winkels onder de naam Neckermann werden geëxploiteerd.
- Axivate Capital Partners en [H] , medewerker van RHCO, zijn toegetreden tot het bestuur van Readen Retail.
2.9De SHA houdt voorts onder meer het volgende in.
- RHCO heeft de verplichting om (fysieke) winkels over te dragen aan Neckermann.com Retail.
- RHCO verplicht zich (artikel 28) onder meer tot het doen van een agiostorting van € 1.5 miljoen op haar aandelen in Readen Retail.
- In artikel 5 is voor Nepar de volgende verplichting opgenomen: Nepar “
hereby grants[Readen Retail]
the exclusive rights to use the URL Neckermann.com free of costs and for a period of 50 years, further to the coexistence agreement (…) which[Readen Retail]
hereby accepts. Nepar will aim for a transfer of the coexistence agreement to[Readen Retail]
as soon as possible (…).”
- Artikel 4 houdt in dat de aandelen in het kapitaal van Nemo Financial Services, na toestemming van de AFM, zullen worden overgedragen aan Readen Retail.
- In artikel 20 is een informatieverplichting van het bestuur van Readen Retail aan de aandeelhouders opgenomen, welke inhoudt dat op regelmatige basis financiële en operationele gegevens worden verschaft. Het artikel voorziet erin dat het bestuur maandcijfers, kwartaalrapporten en gecontroleerde jaarrekeningen verstrekt.
2.1Over de uitvoering van de SHA is tussen de betrokken partijen een conflict ontstaan.
2.11Bij e-mail van 10 maart 2016 heeft [E] jegens [D] en [A] en [H] klachten geuit onder meer over niet-nakoming door RHCO van haar financieringsverplichting en het gebrek aan inzicht dat Axivate Capital Partners heeft in de financiële organisatie van Readen Retail als gevolg waarvan zij haar rol van CFO van Readen Retail niet kan vervullen. Bij brief van 16 mei 2016 heeft HBB aan RHCO, Readen Retail en Readen onder meer geschreven dat RHCO te kort schiet in de nakoming van haar financiële- en investeringsverplichtingen uit de SHA en dat als gevolg hiervan Readen Retail en haar dochtervennootschappen liquiditeitsproblemen hebben gekregen. Voorts staat in de brief dat uit de bankadministratie van Readen Retail en haar dochtervennootschappen blijkt dat er betalingen aan Readen worden gedaan, terwijl andere crediteuren onbetaald worden gelaten.
2.12Tijdens een buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders van 17 juni 2016 is de bovengenoemde brief van 16 mei 2016 van HBB aan de orde gesteld. In de notulen van die vergadering staat dat [E] opmerkt dat HBB de inbreng van de IP-rechten heeft opgeschort omdat Readen ook niet volledig haar verplichtingen nakomt, dat hij bezorgd is over de liquiditeitspositie van Readen Retail, dat er te weinig wordt teruggekoppeld onder andere met betrekking tot het ontslag van [I] (die verantwoordelijk was voor de fysieke winkels van Neckermann.com Retail) dat er geen deugdelijke rapportages zijn geweest, – hetgeen [A] als voorzitter van de vergadering beaamt – en dat er betalingsachterstanden zijn.
2.13Bij brief van 13 juli 2016 heeft RHCO een sommatie/ingebrekestelling gestuurd aan HBB, onder meer ten aanzien van het niet nakomen van de verplichting uit de SHA om de IP-rechten over te dragen. “
Doordat de feitelijke naam (Neckermann.com) en het logo (nog) niet deugdelijk in eigendom zijn overgedragen aan Readen Retail BV, kan[RHCO]
zijn financieringsverplichting op dit moment niet volstorten.”
2.14Per 1 augustus 2016 maakt Axivate Capital Partners geen deel meer uit van het bestuur van Readen Retail; zij heeft zich teruggetrokken als bestuurder van Readen Retail.
2.15Otto heeft bij brief van 2 november 2016 aan de curator van Neckermann B.V. en aan Nepar, de
coexistence agreementvan 16 augustus 2013 (zie hierboven onder 2.3) met onmiddellijke ingang opgezegd, op gronden, ontleend aan artikel 12.2 van die overeenkomst, te weten het faillissement van Neckermann B.V. en het gegeven dat in Nepar geen activiteiten plaatsvinden en dat die activiteiten door RHCO zijn overgenomen:
“[Otto]
got recently aware that Neckermann B.V. has become insolvent and that its activities have been suspended. (…) there is no more commercial and/or business activity of Nepar B.V. (…). In addition,[RHCO]
has taken over the whole business of Nepar B.V. as this company is inter alia the new operator of the Dutch part of the neckermann.com webshop.”
2.16Per 24 november 2016 maakt [H] geen deel meer uit van het bestuur van Readen Retail. RHCO is vanaf dat moment enig bestuurder van Readen Retail.
2.17HBB heeft bij brief van 6 december 2016 aan RHCO, Readen Retail, Readen en [H] geschreven dat Otto de overeenkomst van 16 augustus 2013 heeft opgezegd “
op basis van of naar aanleiding van gezocht contact door RHCO met[Otto]
. (…) Afgezien van de oorzaak van opzegging van[Otto]
is het in het belang van alle partijen om de opzegging (…) aan te vechten.”Voorts heeft HBB onder meer geschreven: “
HBB is van mening dat RHCO tot dusver niet aan haar investerings-/financieringsverplichtingen heeft voldaan ad in totaliteit EUR 4 miljoen (…). Graag verzoeken wij RHCO inzake Readen Retail nogmaals om aan haar rapportageverplichtingen te voldoen richting HBB. HBB is tot op heden niet tot nauwelijks gekend in het financiële reilen en zeilen van de onderneming. HBB verwacht derhalve minimaal een winst-/verliesrekening, balans en kasstroomoverzichten op maandbasis over 2016 tot en met (op zijn minst) de maand oktober 2016. (…) Op basis van bovenstaande ontwikkelingen maken wij ons onverminderd zorgen over de gang van zaken en het gevoerde beleid van Readen Retail (…).”
2.18Bij unaniem aandeelhoudersbesluit van 23 december 2016 van Neckermann.com Retail is besloten om het faillissement van die vennootschap aan te vragen.
2.19Neckermann.com Retail is op 27 december 2016 failliet verklaard en daarmee is een einde gekomen aan de exploitatie van de fysieke winkels onder de naam Neckermann. In het verslag van de curator van 24 januari 2017 staat onder meer dat er volgens opgave van de indirect bestuurder [D] ongeveer 16 procedures lopen die grotendeels zien op betalingsvorderingen die door derden tegen Neckermann.com Retail zijn ingesteld. Voorts staat in het verslag dat de bestuurder de curator heeft geattendeerd op pandrechten van twee Readen-vennootschappen, gevestigd te Hong Kong en Dubai. De curator heeft de geldigheid van deze pandrechten nog in onderzoek, aldus het verslag.
2.2Readen is op 27 december 2016 failliet verklaard.
2.21HBB heeft bij brief van 21 februari 2017 aan RHCO, Readen Retail, [A] , [D] en [H] verzocht om een antwoord te geven op vragen uit eerdere brieven en om haar van informatie te voorzien. Zij heeft voorts onder meer geschreven dat (i) RHCO haar verplichtingen uit de SHA niet nakomt onder andere ten aanzien van het inbrengen van fysieke winkels in Neckerman.com Retail, (ii) het de schuld is van Readen Retail/RHCO dat de relatie met Otto onder druk is komen te staan omdat zij “
op eigen houtje” contact heeft op opgenomen met Otto “
met als gevolg dat de co-existence overeenkomst is opgezegd”en dat die opzegging op geen enkele wijze toe te rekenen is aan HBB of Nepar, en (iii) HBB onlangs heeft moeten vernemen dat de activa van Readen Retail zijn verpand aan RHCO en/of aan haar gelieerde vennootschappen.
2.22Bij dagvaarding van 12 mei 2017 heeft Readen Retail schadevergoeding gevorderd van (onder meer) Nepar op de grond dat Nepar haar verplichtingen uit de SHA niet is nagekomen.
2.23In 2017 heeft [A] namens RHCO overleg gevoerd met Otto over het gebruik van de IP-rechten. Naar aanleiding hiervan is tussen Otto en RHCO een concept “
Vereinbarung” opgesteld.