2.38.In een rapport van J. Spijkerboer van 20 december 2013 (dossiernumrner
[dossiernummer 2] - productie E38) wordt ten aanzien van de auto met [chassisnummer 1] en motornummer [nummer 1] voor zover van belang het volgende opgemerkt:
(...) Op 10-10-2013 hebben wijd e tot in delen gedemonteerde motor [nummer 1] gezien. Onze bevindingen zijn beschreven in het hoofdstuk ‘technisch onderzoek’. (...)
TECHNISCH ONDERZOEK MOTOR
Nokkenas:
De nokkenas is nieuw. Het is duidelijk een veel ‘wildere’ nokkenas dan origineel. De originele nokkenas was ook meegeleverd bij de losse onderdelen.
Deze nokkenas, met veel steilere en hogere nokken, zal zeker een toename in vermogen kunnen geven. De motor krijgt een veel sportiever karakter maar zal minder soepel en vloeiend draaien, De nokkenas lijkt juist gemaakt en is in goede staat maar de vertanding op de voorzijde voor de aandrijving van oliepomp en ontsteking heeft een andere hoek. Daarmee kan dit goed functioneren maar de tandbelasting wordt daardoor anders. Met name voor de aandrijving van de oliepomp kan dat een probleem geven omdat die in dit type motor al een zwak punt is.
Nokkenas-lagers:
De lagers van de nokkenas zaten nog in het motorblok. Deze lagers zijn niet nieuw en zijn er, voor zover te beoordelen, ook niet uit geweest. Er zat nog vuil achter deze lagers.
Het vervangen van de lagers staat ook nog niet op de facturen en het is niet bekend of de lagers nog vervangen zouden worden. Er staat wel op dat er al een ‘proefmontage’ is geweest van de nieuwe nokkenas.
Dat is dan in de oude lagers geweest.
De normale procedure zou zijn dat eerst de oude lagers worden gedemonteerd, daarna controle op lijnboring, dan reinigen en daarna nieuwe lager inpersen en in lijn ruimen, exact op maat van de nieuwe nokkenas.
(...)
In en uitlaatkleppen:
De kleppen, met alle toebehoren, waren nieuw en juist geplaatst. Het betreft inderdaad de lichtgewicht uitvoeringen zoals beschreven in de offerte en berekend in factuur [factuurnummer 3] van december 2009.
Er zijn nieuwe klepzittingen geplaatst in de cilinderkop. Bij één van de zittingen is er een ruimte tussen het aluminium en de zitting. Hier had men de cilinderkop beter moeten voorbewerken, lassen, afslijpen en daarna frezen en zitting inpersen.
Ook zijn er nieuwe klepgeleiders geplaatst maar bij enkele passingen is wat aluminium ‘opgestroopt’. Dat duidt erop dat de passing niet geheel juist was met mogelijk afdichtingsproblemen tot gevolg. Verder is de speling tussen klepsteel en geleider 0.03 mm bij de uitlaatkleppen en 0.04 mm bij de inlaatkleppen. Hier is geen exact voorschrift voor maat algemeen wordt bij dit soort ‘opgevoerde’ motoren 0.05 als minimum aangehouden. Er is nu kans op klemming bij wat zwaardere belasting.
Cilinderkoppen:
De cilinderkoppen zijn duidelijk intensief en uitvoerig bewerkt. Wij kunnen niet aangeven hoe de staat voordien is geweest maar ondanks de bewerkingen is de technische staat nog steeds niet afdoende. Met name de kwaliteit van uitgutsen, oplassen en uitslijpen van de verbrandingskamers is niet ‘glad’. Er zijn putjes zichtbaar waar zich kool in gaat verzamelen. Dit is niet wat van een goede revisie verwacht mag worden.
Naast bovenstaande bewerkte delen zijn er ook tanden van waterkanalen die helemaal niet bewerkt zijn en toch een sterke corrosie hebben.
De bougie schroefdraad is bij alle cilinders van een helicoil voorzien. Dat is een reparatie voor algemene verbindingen maar niet geschikt in een verbrandingsruimte. Het uiteinde van de stalen schroefdraadkrul zal niet aanliggen tegen het aluminium en gaan gloeien. Dat heeft kans op schade bij afbreken maar ook kans op een onjuiste ontsteking.
Dit is niet wat van een goede revisie verwacht mag worden. Er zijn namelijk simpele verloopbusjes verkrijgbaar die hier speciaal voor ontwikkeld zijn. (Midlock)
Als laatste zat er in de cilinderkoppen nog een deel van de stalen waterpijp. Die is bedoeld voor de interieur verwarming. De pijp is origineel met uitloopstukjes tussen de cilinders verbonden. Omdat hier de cilinderboring groter is door de inhoud van 2.300 cc passen deze uitloopstukjes niet meer. Dat is op zich geen (groot) probleem.
De waterpijp was echter ernstig geroest en het revisiebedrijf had deze roestige buizen uit de cilinderkoppen moeten wegnemen en vervangen. De roest zal de koelvloeistof vervuilen en het systeem kunnen verstoppen.
Cilinderkoppakking:
De cilinderkoppakking was nieuw gemaakt maar lag niet exact passend op de cilinders. De maatvoering van de koppakking was niet exact juist. Er stak een randje in de verbrandingsruimte. Dit is vastgesteld bij één cilinderbank, de andere cilinderkop was niet gemonteerd.
Motorblok:
Het motorblok is duidelijk op meerdere plaatsen bewerkt. Er was een reparatie gedaan op een plaats waar een tapeind in het blok is geschroefd. Dit was intact maar zag er niet heel ‘sterk’ uit. Hier had men ook meer materiaal kunnen oplassen. Bij de motor was een stalen versterking aanwezig die is bedoeld het motorblok meer stijfheid te geven. Op zich juist en noodzakelijk, zeker bij een motor waar het vermogen van is toegenomen maar het monteren van een stalen brug tussen het aluminium motorblok en carter geeft een groot risico op lekkage vanwege het verschil in uitzetten bij warmte. Bij iets minder vermogens toename, zoals deskundigen adviseren, kan een aluminium brug worden toegepast en is de kans op lekkage veel kleiner. Zoals eerder beschreven bij ‘nokkenaslagers’ was het motorblok niet schoon van binnen.
(...)
Krukas-hoofdlagers:
De krukas is bij deze motor slechts 3 maal gelagerd. Het axiaal lager is geplaatst bij het eerste hoofdlager direct achter de distributie.
Er zijn bij de revisie nieuwe aluminium hoofdlagerkappen gemaakt. De kappen passen op zich goed en de krukas is goed draaibaar. Daaruit blijkt dat de lijnboring wel in orde is. De kappen zijn origineel bevestigd op twee tapeinden en een stalen plaat onder het lager die met moeren op spanning wordt gezet. Naast de geleiding op de tapeinden zijn er origineel ook 2 paspennen in de lagerkap. In de uitsparing in het motorblok is dat nog zichtbaar. Deze paspennen waren niet aanwezig en er was ook geen uitsparing voor gemaakt in de lagerkap. Daardoor wordt het lager alleen gefixeerd op de tapeinden en klemverbinding en dat is naar onze mening onvoldoende.
Het revisiebedrijf heeft gekozen voor een afwijkende lagerplaatsing. Normaal is een hoofdlager een wat bredere stalen schaal uit één stuk met daarin een groef voor olieaanvoer. In die groef zitten dan gaten waar de olie vanuit het motorblok in het lager kan komen. In dit geval is er een dubbele schaal gebruikt. De schalen liggen niet tegen elkaar aan en de tussenruimte wordt gebruikt voor de olietoevoer. Door de oliedruk kunnen de lagerschalen nu naar buiten gedrukt worden en komen onder spanning. Daarnaast heeft men, zoals in factuur [factuurnummer 4] ook beschreven, slotjes gemaakt in de nieuw gemaakte hoofdlagerkappen. Hier zijn ten eerste fouten mee gemaakt, er zitten 3 slotjes in een kap terwijl er in deze toepassing maar 2 nodig zijn en bij originele lagers uit één stuk maar 1. Daarnaast, of daardoor zijn deze slotuitsparingen ook te breed gemaakt. Met name daardoor kan de lagerschaal naar buitengedrukt worden en er is een onvoldoende fixatie tussen de lagerschalen en het blok en de kappen. Naar onze mening een slecht gekozen methode die ook nog eens slecht is uitgevoerd.
Wij zien ook geen reden voor deze keuze. Er zijn lagerschalen verkrijgbaar in deze breedte en de krukas had daarop op maat geslepen kunnen worden.
(...)
Smeersysteem specifiek
(...)
Motor [nummer 1] die wij hebben gezien had nog niet gedraaid. Op basis van bovenstaande stellen wij vast dat de levensduur en betrouwbaarheid absoluut een groot risico zijn bij de toegepaste werkwijze door [X] . Geen juiste lagers, geen aanpassing nokkenas smering, geen aanpassing drukregelklephuis.
Oliepomp aandrijving:
De oliepomp wordt aangedreven door het eerder genoemde haakse tandwielset voor op de nokkenas. Hier zit ook de aandrijving voor de ontsteking op.
De oliepomp wordt met een splines verbinding gekoppeld aan de as waar het tandwiel op zit en die doorloopt naar de bovenzijde van de motor voor de toerenteller aansluiting. Deze as zit gelagerd in een aluminium buis. De lagers hiervan liepen niet soepel, er zit een zwaar punt in. Omdat de as met vertanding al nieuw was gemaakt moeten de lagers ook vervangen zijn. Dit is niet goed en moet opnieuw losgenomen worden.
Werktijden montage-
Het betreft een uitzonderlijk geconstrueerde en zeldzame motor. De meeste zijn al eens gereviseerd, soms goed maar vaak slecht, en men moet altijd afwachten in welke staat de inwendig en niet te vervangen delen zijn. Dat betreft vooral het gegoten aluminium motorblok, de cilinderkoppen en de krukas. Bijna alle andere delen kunnen worden gereproduceerd, ook in kleine aantallen.
Daardoor is het inderdaad lastig vooraf in te schaffen wat de totale kosten zijn. Het werkloon voor demontage en montage is echter wel vrij goed in te schatten.
[X] had hier in de offerte circa 200 uur voor opgenomen. Dat is een redelijke inschatting, de praktijk bij Moto Classis na 7 gereviseerde motoren wijst uit dat het gemiddeld iets meer is, circa 250 uur.
De totaal telling van [X] op basis van de facturen komt echter op 459,5 uur maar hier zitten ook niet uitgesplitste werkzaamheden in voor de wielophanging (factuur [factuurnummer 5] ). Als wij dat op 80 uur inschatten blijft er voor de motor nog 380 uur over. Dat is een heel grote afwijking met de offerte die niet is te verklaren.
Demontage en montage werk is nog het best van alles in te schatten. Daarbij moet worden aangetekend dat de motor nog niet klaar was en door Moto Classic nog meerdere zaken moeten worden gereviseerd zoals de ontsteking, de starmotor, dynamo en ook de carburateurs. Deze zaken waren in de offerte ‘optie 2’ begrepen. De totale post voor werktijden wordt dus meer dan 100% hoger dan de offerte.
Werktijden/revisie kosten
In de offerte wordt al aangegeven dat men samenwerkt met revisiebedrijf [A] . Die hebben het werk van draaien, lassen, slijpen, vlakken etc. gedaan.
Uit de facturen blijkt dat er ook enige zaken voor de montage door elkaar lopen. Het is inderdaad zo dat men soms eerst weer moet monteren, meten, daarna weer demonteren en aanvullend bewerken. Bij een dergelijke motor is dat op voorhand dan ook niet exact te bepalen.
Toch wekt [X] in de offerte de indruk dat men het wel redelijk kan inschatten want er wordt een bedrag van € 10.000,- genoemd voor ‘uitgebreide werkzaamheden’ voor het revisiewerk.
De totaal telling van de facturen komt op een bedrag van € 21.615,- voor ‘werkzaamheden door het motorrevisiebedrijf. Daarbij moet worden opgemerkt dat factuur [factuurnummer 8] van oktober 2011 geen specificatie heeft. Ook hier een overschrijding van meer dan 100 % die niet verklaarbaar is, ook niet met wat extra demontage voor twee keer meten.
(. ..)
Algehele kosten beoordeling en inschatting
De offerte had een eindbedrag van € 36.640,-.
Het totaal van de facturen heeft een eindbedrag van € 64.804,- inclusief een deel voor de wielophanging. Dat is niet exact uit te splitsen maar wij schatten dat er voor circa € 60.000,- aan motor revisiekosten is gefactureerd en daarbij moet worden opgemerkt dat de motor nog niet klaar is.
Het meeste is los opgehaald en de feitelijke afbouw zou alleen aan werkuren nog zeker 100 uur zijn als alles wat gedaan was goed zou zijn. In dit geval zijn veel werkzaamheden niet deugdelijk uitgevoerd en men kan de motor dus niet zo weer samenbouwen. De schatting is dat voor het aanpassen van de lagers, de oliekanalen, het alsnog en beter bewerken van de cilinderkoppen, de nokkenas lagers etc. nog minimaal 100 tot 120 uur extra nodig is. Totaal dus nog circa 200 tot 220 uur
Ook zijn bij de montage nog alle pakkingen en ander hulpmateriaal nodig. Wij schatten dit in op circa € 2.500,- Bovenstaande geeft aan dat de opdrachtgever reeds € 60.000,- aan facturen voor de motorrevisie heeft voldaan en nog circa € 15.000,- moet investeren voor de motor betrouwbaar is en aan de specificaties voldoet zoals in de offerte beschreven. Dat is het dubbele van het offertebedrag.
SCHADE-OORZAAK EN CONCLUSIE
Naar aanleiding van ons technisch onderzoek zijn wij van mening dat de [merk 2] motor met serienummer [nummer 1] op meerdere punten niet deugdelijk is bewerkt en gereviseerd.
Daarnaast zijn wij van mening dat de aanbieding om de motor aanzienlijk meer vermogen te geven onverstandig is. Dat geeft nog meer en te veel belasting op, met name het smeersysteem. Wij stellen vast dat het smeersysteem hier niet op is aangepast, er zijn helemaal geen aanpassingen of verbeteringen in het smeersysteem aangebracht terwijl dat bij een specialist als [X] wel bekend had moeten zijn. Door deze vermogens toename is de motor veel minder betrouwbaar geworden.
Als laatste stellen wij vast dat de offerte al vrij hoog was voor de beschreven werkzaamheden maar de facturen met berekende bedragen gaan daar nog ver overheen terwijl de motor nog niet was afgemonteerd. Wij zijn van mening dat de werkuren voor het montagewerk niet voldoende zijn onderbouwd. Er is wel veel beschreven (elke bout of afstelling wordt genoemd) maar dat is geen onderbouwing omdat er geen afzonderlijke tijden bij worden genoemd.
De kosten van het revisiebedrijf zijn ook veel hoger dan in de offerte genoemd maar minder eenvoudig te reconstrueren. Wel zijn wij van mening dat tegenvallers in deze al direct na het demonteren en schoonmaken van de motor zichtbaar zijn. [X] had de klant dus al in het najaar van 2008 hierover kunnen informeren, misschien nog niet met een exact bedrag maar wel met een waarschuwing. Men heeft dat niet juist ingeschat en dat wijst op een gebrek aan technische kennis en ervaring voor deze werkzaamheden.
Op basis van de kwaliteit van het werk en de grote afwijking tussen offerte en facturen (terwijl de motor nog niet af is) zijn wij van mening dat [X] niet heeft gepresteerd wat verwacht mocht worden.
(.. .)
Vraag 4
Kunt u zeggen of de werkzaamheden die op de facturen van [X] aan de cliënt in rekening zijn gebracht daadwerkelijk zijn verricht?
Antwoord
Voor zover te beoordelen bij motor [nummer 1] zijn de werkzaamheden wel verricht. De kwaliteit is op meerdere punten slecht.
Vraag 5
Kunt u zeggen of de tijd (uren) die [X] op de facturen beweert aan de werkzaamheden te hebben verricht, redelijk zijn?
Antwoord
De tijden die worden opgevoerd zijn niet redelijk en ook niet op alle punten geloofwaardig.
Als voorbeeld verwijzen wij naar factuur [factuurnummer 5] van november 2012. Heel veel ‘algemene’ beschrijvingen zoals ‘diverse delen ontdaan van roest, delen voorzien van motorverf en later weer motordelen spuiten, transport en bezoek aan bedrijf wat buizen kan buigen, etc.
Er worden 144 werkuren in deze factuur berekend, bijna een maand, en met een uurloon van € 65,- mag men dan meer verwachten, Overigens staan hier ook wielophangingswerkzaamheden beschreven en de werkuren zijn niet uitgesplitst per werkzaamheid.
Ook factuur [factuurnummer 6] van 11 februari 2013 beschrijft heel veel werkzaamheden die niet geloofwaardig overkomen. ‘proefmontage van stoterstangen? en nadien nog weer ‘diverse proefmontages’. Er wordt wel 128 uur in rekening gebracht, weer ruim 3 weken werk.
(…)
Vraag 6
Kunt u zeggen of de kosten die [X] aan cliënt voor verrichte werkzaamheden en leveranties in rekening heeft gebracht, redelijk zijn ?
Antwoord
Ja, naar onze mening wel. Wij kunnen dat niet beoordelen voor de revisiewerkzaamheden omdat daar onderdelen en werkzaamheden in elkaar overlopen.
Vraag 9
Kunt u inschatten welke kosten cliënt nog zal moeten maken en welke tijd dit in beslag zal nemen - om de tekortkomingen van [X] in de nakoming van de met cliënt gesloten overeenstemming te herstellen?
Antwoord
Voor motor [nummer 1] schatten wij dat in circa € 15.000,-. Dat is de inschatting vanaf de huidige staat. De kosten die reeds zijn gemaakt door Moto Classic staan hier los van maar dat is voor deze motor alleen demontage, diagnose, voorbereiding en assistentie bij expertise, circa 2 dagen.
Er kan een exacte offerte worden opgevraagd bij Moto Classic.
Vraag 10
Wat acht u verder van belang met betrekking tot de (algemene) vraag of [X] haar verplichtingen tegenover cliënt is nagekomen.
Antwoord
Wij zijn van mening dat [X] onvoldoende heeft gecommuniceerd met de eigenaar en de werkzaamheden niet voldoende heeft aangetoond. Wij hebben bijvoorbeeld geen foto’s of een door de monteur beschreven werkorder of dagrapport gezien. Het is gebruikelijk dat tijdens de werkzaamheden steeds de voortgang wordt aangegeven, de stand van zaken op dat moment met foto’s als bewijs en een offerte voor de eerst volgende werkzaamheden.
Bij werkzaamheden aan dit soort exclusieve en kostbare voertuigen is dat gewenst en gebruikelijk. Voor de waarde van het voertuig nadien is dit van grote invloed.”