[getuige 3] :
“Ik werk sinds 2012 niet meer bij Magnus Technology Consultants B.V. (MTC), (…) In 2011 was ik in dienst bij mijn eigen beheer B.V. en die B.V. had een managementovereenkomst met MTC, ik was feitelijk managing director en bestuurder van MTC. MTC had in het voorjaar van 2011 onder mijn leiding de aandelen overgenomen in de 100% moedervennootschap van Topforce. Ik was dus indirect ook bestuurder van Topforce. Topforce was door ons overgenomen omdat zij een iets andere invalshoek in het consultancy werk vertegenwoordigde, meer de web kant, dan MTC. Het ging met Topforce ten tijde van de overname niet erg goed. Met name om die reden is er door MTC voor gekozen om, anders dan bij eerdere overnames, het bedrijf niet te integreren in de Magnus groep maar voort te laten bestaan als zelfstandige vennootschap. Dat is overigens niet naar buiten toe gecommuniceerd. Mede tegen die achtergrond is de naam die Topforce voerde ook gehandhaafd en is formeel niet een handelsnaam waarin het woord Magnus voorkwam aangenomen. Informeel was het wel zo dat het bedrijf als Magnus/Topforce werd aangeduid.
Rond Consulting was een concurrent van MTC in de markt. Omdat ik de heer [getuige 1] , die daar directeur was, al jaren kende was mijn verhouding met Rond echter niet onplezierig.
Ik kan mij niet herinneren hoe ik op de hoogte ben gekomen van het probleem met de heer [getuige 2] . (…) Ik heb met het oog op deze zitting nog wel in de archieven gezocht, maar ik ben behalve de e-mail van mij aan [getuige 1] die al in de procedure is overgelegd geen relevante stukken tegengekomen. In het algemeen is het niet ongebruikelijk dat consultants relatiebedingen hebben. Als zo’n consultant dan overstapt naar een ander werkgever, maar dezelfde klant wil blijven bedienen is dat dus een probleem. Dat is iets dat ik in het algemeen gesproken vaker ben tegengekomen. Ik kan mij niet herinneren dat ik specifiek met Rond dat probleem eerder had gehad. Voor mijzelf reconstruerend moet het zo zijn geweest (...) dat [getuige 1] mij op enig moment gebeld heeft om te vragen of wij dat probleem met [getuige 2] , die bij NS wilde blijven werken, konden oplossen. Als [getuige 1] zelf zegt dat dat gesprek eind september 2011 geweest is kan dat best kloppen. Ik herinner mij dat ik [getuige 1] in ieder geval één keer maar mogelijk ook een tweede keer heb gesproken op zijn nieuwe kantoor. Ik heb geprobeerd om op te zoeken wanneer dat geweest is, maar ik kan dat niet meer terugvinden. Als [getuige 1] zegt dat dat 5 oktober 2011 geweest is kan dat best, het was in elk geval wel in dat najaar. Aan dat gesprek, en ook aan het mogelijke vervolggesprek, heb ik geen duidelijke herinneringen. Ik weet dat we het hebben gehad over de mogelijke overname van Rond door MTC. (…) Op enig moment zal in dat gesprek het probleem [getuige 2] vast ter sprake zijn geweest, maar wat wij daarover precies tegen elkaar hebben gezegd zou ik niet meer weten. (…) Het is best mogelijk dat ik in algemene zin tegen [getuige 1] gezegd heb dat [A] en [B] moeite hadden met het overnemen van werknemers door Rond; dat is met name vervelend als daarmee ook een klant overgaat naar een concurrent, zeker als dat een goede klant is zoals NS. (…) . U houdt mij voor dat [getuige 1] heeft verklaard dat hij mij heeft gevraagd naar de financiële situatie van Topforce. Ik weet dat niet meer, maar als die vraag gesteld is zal ik daar geen antwoord op hebben gegeven. Rond was tenslotte een concurrent.
Ik heb vervolgens die mail gestuurd waarover ik al sprak. Volgens mij moet [getuige 1] daaruit begrepen hebben dat het ging om een overeenkomst tussen Rond en Topforce. [getuige 2] was een Topforce man, NS was een Topforce klant. Als hem dat niet duidelijk was zou ik verwacht hebben dat hij daar verder op doorgevraagd had.
Vervolgens is een overeenkomst opgemaakt en door mij namens Topforce en door [getuige 1] namens Rond getekend. Die overeenkomst lijkt erg op andere overeenkomsten die MTC sloot, want die is op basis van het MTC template opgesteld. Dit contract is in de markt heel gebruikelijk, zowel qua formulering als qua voorwaarden. Ik kan dat zeggen omdat ik in de markt heel veel van dit soort contracten heb gezien. Nadat MTC Topforce had overgenomen was het de bedoeling dat alle nieuwe contracten van Topforce via dit template werden opgemaakt. Dat had ik graag zo, want dan wist ik zeker dat alles er netjes in stond en kon ik tekenen. De nummering van die contracten werd aangebracht op de administratieve afdeling in Naarden. Die is inderdaad zo opgebouwd dat daar eerst MTC staat, dan een gecodeerde datum, de initialen van de ondertekenaar en de initialen van de betrokken medewerkster van de financiële administratie. Wel is het zo dat in de overeenkomst in deze zaak duidelijk Magnus/Topforce B.V. staat. Ik overhandig u een kopie van een ander contract uit diezelfde tijd van MTC, ook door mij ondertekend en op dezelfde wijze opgesteld met gebruikmaking van dezelfde template. U ziet dat daar duidelijk MTC B.V. als contractant vermeld is. (…)
In de interne administratie was het zo dat weliswaar de financiële afdeling die werd geleid door [C] de administratie van zowel Topforce als MTC voerde, maar gescheiden van elkaar. Het was namelijk zo dat er met de oude eigenaren van Topforce, [1] , [2] en [3] , earn-out afspraken gemaakt waren. Het was dus zaak dat in de administratie geen grijs gebied ontstond, het moest volstrekt duidelijk zijn welke inkomsten en uitgaven op Topforce zagen en welke op MTC. Daar werd ook op toegezien, [C] wist van het belang daarvan. [C] heeft ook contact opgenomen over de tenaamstelling van de facturen. (…) Mijn bemoeienis met Topforce hield in dat ik zo nu en dan op het kantoor in Rotterdam kwam. (…) Tot mijn vertrek bij MTC, toen het faillissement van Topforce al voor driekwart was afgewikkeld, heb ik niet geweten dat Rond de facturen waar het hierom gaat niet in het faillissement had ingediend. Ik heb daar [getuige 1] ook niet meer over gesproken
(…)”