Uitspraak
mr. P.H. Burger, kantoorhoudende te Utrecht,
mr. L.I. Hofstee, kantoorhoudende te Amsterdam.
1.Het verloop van het geding
2.De feiten
Wellicht ten overvloede benadruk ik dat uw advies enkel gevraagd wordt met betrekking tottoepassing van het verzwakte regime. Wettelijk gezien zal TCN hoe dan ook per 8 maart a.s. onder de structuurregeling vallen.
Men zou (…) kunnen stellen dat het in het belang van de vennootschap en de daaraan verbonden onderneming is dat, in ieder geval zoveel mogelijk, door een onafhankelijke Raad van Commissarissen op het functioneren van de vennootschap en de onderneming wordt toegezien in plaats van door de aandeelhouder. (…) De OR mist een heldere uiteenzetting waarom een verzwakt structuurregime in plaats van een volledig structuurregime voor deze vennootschap en de daaraan verbonden onderneming gewenst is en wat uw beweegredenen zijn om hiervoor te kiezen.
een aantal aspecten waar in het kader van het regelen van een verzwakt structuurregime aandacht aan kan worden besteed en vooral toepassing van waarborgen die een voldoende onafhankelijke rol voor de Raad van Commissarissen op het belang van de vennootschap en de onderneming TCN mogelijk maken.
I explained why we transform the board now to 3 members, due to legal obligations (…). I also explained that we will stay as lean and as efficient as possible and therefore stay with the minimum of 3 members.
starts the meeting and explains that due to current legal obligations TCN will transform to Supervisory Board of 3 members instead of the current 1.
mentioned that the intention of shareholders is to keep all in their hands.[ [C] ]
indicates that there is no intention to appoint independent external members (…)”
3. Daarnaast is het van belang op te merken dat TCN deel uitmaakt van de wereldwijde Thomas Cook Group. De Thomas Cook Group biedt schaalgrootte, uniformiteit en consistentie in bijvoorbeeld inkoop, merkuitingen en processen. In een zeer concurrerende reismarkt profiteert TCN daarvan, maar kan dat alleen doen als sprake is van uniforme aansturing. Die uniformiteit is dus in het belang van TCN en haar onderneming, en dient ook in het bestuur en de raad van commissarissen te worden gevolgd. Om die reden heeft (…) [C] in een gesprek met de ondernemingsraad op 12 februari 2016 te kennen gegeven dat het profiel van de raad van commissarissen tevens dient in te houden, dat elk van de commissarissen binnen de Group werkzaam dient te zijn. Uiteraard wordt in dit verband rekening gehouden met beperkingen die de wet voorschrijft.
de voorwaarden onder 1. en 2. zien op de door de ondernemingsraad gewenste onafhankelijkheid van commissarissen. Zoals hierboven (…) beschreven vindt TCN die onafhankelijkheid niet wenselijk, in het belang van TCN;
de voorwaarden genoemd onder 3, 4 en 6 gaan verder dan waartoe TCN wettelijk verplicht is. TCN ziet geen reden om akkoord te gaan met deze voorwaarden; en
ten aanzien van de voorwaarde onder 5. geldt dat de Nederlandse Corporate Governance Code niet op TCN van toepassing is. TCN ziet geen reden deze norm te hanteren. Overigens is TCN niet voornemens de commissarissen – die immers conform het voorgaande binnen de groep werkzaam zijn – voor hun commissariaat te belonen.
op basis van de huidige statuten van TCN en conform Nederlandse wetgeving en niet (…) met het doel om de OR een recht te ontnemen om een lid van de Raad van Commissarissen aan te bevelen.”
3.De gronden van de beslissing
to operate independently and critically vis-à-vis the other members and the Managing Board Members”.
niet wenselijk” acht en dat “
het profiel van de raad van commissarissen tevens dient in te houden, dat elk van de commissarissen binnen Group werkzaam dient te zijn” (zie 2.9). Zoals hierna zal blijken is de beslissing om slechts TC Group functionarissen te benoemen tot commissaris een zo fundamentele keuze bij toepassing van het (verzwakt) structuurregime, dat die keuze valt onder de reikwijdte van het adviesrecht van de ondernemingsraad. Aan dat adviesrecht kan geen afbreuk worden gedaan door die keuze op te nemen in de profielschets, ten aanzien waarvan de artikel 2:268 lid 3 BW slechts bepaald dat de raad van commissarissen de profielschets met de ondernemingsraad bespreekt.
elk van de commissarissen binnen de Group werkzaam dient te zijn”, ontoereikend is gemotiveerd slaagt. Gelet op doel en strekking van het verzwakt regime en de wettelijke en statutaire taak van de raad van commissarissen, geldt als uitgangspunt dat de commissarissen hun werkzaamheden verrichten zonder last of ruggenspraak en zonder enig bijzonder belang te vertegenwoordigen en dat de raad van commissarissen het vertrouwen behoort te hebben van alle bij de vennootschap en haar onderneming betrokkenen (Kamerstukken II, 28 179, nr. 3, p. 33). Daartoe dient de raad van commissarissen zodanig te zijn samengesteld dat deze in voldoende mate onafhankelijk is ten opzichte van alle bij de vennootschap en met haar verbonden onderneming betrokken belangen, daaronder begrepen het belang van de moedervennootschap als aandeelhoudster (vgl. OK 2 februari 1989, ECLI:NL:GHAMS:1989:AB7885 (Kodak) en OK 13 maart 2003, ECLI:NL:GHAMS:2003:AF5761 (Corus)). Zonder nadere toelichting is niet aannemelijk dat daaraan wordt voldaan indien de raad van commissarissen enkel bestaat uit personen in dienst van TC Group. De door TCN gegeven toelichting komt erop neer dat het belang van TCN steeds samenvalt met het belang van TC Group. Die opvatting is in zijn algemeenheid niet juist. De raad van commissarissen zal telkens moeten beoordelen in hoeverre de belangen van TCN parallel lopen met de belangen van Group/het concern en dient de vrijheid te hebben die afweging zelfstandig te maken, ook al wordt het belang van TCN vanzelfsprekend mede bepaald door het concernbelang. Het belang van voldoende onafhankelijkheid van de raad van commissarissen klemt te meer gelet op de bestuursbesluiten van TCN die onder het (verzwakte) structuurregime wettelijk (artikel 2:274 lid 1 BW en statutair (artikelen 19 en 20 van de op 8 maart 2016 gewijzigde statuten van TCN) aan goedkeuring door de RvC zijn onderworpen, zoals het aangaan of verbreken van duurzame samenwerking van TCN met een andere rechtspersoon, het opnemen van geldleningen en het vestigen en opheffen van bijkantoren, reisbureaus en agentschappen en het in dienst nemen van werknemers met een jaarsalaris boven een jaarlijks door raad van commissarissen vast te stellen bedrag.
due to (current) legal obligations”, waarmee evident gedoeld wordt op de wettelijk verplichte toepassing van het (verzwakt) structuurregime per 8 maart 2016. De benoeming van de drie commissarissen bij besluit van 4 maart 2016 (zie 2.10) moet daarom worden aangemerkt als strekkende tot uitvoering van het besluit van 18 februari 2016. Niet alleen heeft TCN daarmee de wettelijke opschortingstermijn van een maand (artikel 26 lid 6 WOR) genegeerd, maar ook het wettelijk aanbevelingsrecht van de ondernemingsraad (artikel 2:268 leden 5 en 6 BW) feitelijk gefrustreerd. Daarbij is van belang dat de ondernemingsraad op grond van de slotzin van de adviesaanvraag (zie 2.3) er op mocht vertrouwen dat hij, overeenkomstig zijn wettelijk aanbevelingsrecht, in de gelegenheid zou worden gesteld personen aan te bevelen om als commissaris te worden voorgedragen en dat tenminste voor één van de drie te benoemen commissarissen de door de ondernemingsraad aanbevolen persoon op de voordracht zou worden geplaatst, tenzij de raad van commissarissen daartegen bezwaar zou hebben op de in de wet (limitatief) genoemde gronden.