3.1.Het gaat in deze zaak om het volgende.
a. [geïntimeerde] , geboren op 9 februari 1961, is op 6 april 1993 bij [geïntimeerde] in dienst getreden. Zij is gedurende vijftien uur per week werkzaam als Orderverzamelaar tegen een brutoloon van € 664,09 per maand exclusief vakantiegeld.
b. In de regel werkt [geïntimeerde] van 7.00 uur tot 15.30 uur. Vaak begint zij echter om 6.00 uur of werkte zij langer door, om op die manier verlofuren op te bouwen. [geïntimeerde] is kostwinster van haar gezin.
c. [geïntimeerde] heeft ook een dienstverband van drie dagen per week met TNT Post, waar zij om 18.00 uur begint.
d. Tijdens een op 24 maart 2014 gevoerd gesprek heeft [medewerker] , Hoofd Magazijn, (hierna: [medewerker] ) [geïntimeerde] meegedeeld dat [appellante] had besloten dat de werktijden van ‘de eerste groep orderproductie’, waartoe [geïntimeerde] behoort, voortaan van 9.00 uur tot 17.30 uur zouden zijn.
e. [geïntimeerde] heeft hiertegen bij brief van 24 maart 2014 bezwaar gemaakt.
f. Met toestemming van [appellante] is [geïntimeerde] daarna haar werkzaamheden blijven aanvangen om 6.00 uur of 7.00 uur.
g. Op 29 september 2014 heeft [medewerker] opnieuw met [geïntimeerde] gesproken over de werktijden. Bij brief van dezelfde datum heeft [medewerker] [geïntimeerde] bericht dat [appellante] een aantal zeer slechte jaren achter de rug had en dat zij gedwongen was tot een kostenbesparing. Omdat de verdeling van het werkaanbod over de uren van de dag het voorafgaande half jaar behoorlijk was veranderd had [appellante] besloten tot andere werktijden, aldus de brief, en had dit inmiddels geleid tot een verhoging van de omzet per uur. [appellante] schreef onder meer in deze brief:
* Je krijgt de maand oktober te regelen dat je wel de door [appellante] gewenste uren kunt werken, te weten tussen 9 uur en 17.30 uur.* De maand oktober mag je, zoals je zelf aangaf dat passend was, tussen 8 uur en 16:30 uur werken.
* Vanaf november werk je van 9 uur tot 17.30 uur of zoveel korter als voor jou haalbaar is, dus bijvoorbeeld van 9 uur tot 16.30 uur.
* Als dit voor jou financieel niet haalbaar is, wat ik zou betreuren, moet je zelf de consequentie en een alternatief regelen.
h. [geïntimeerde] heeft hierop gereageerd bij brief van 30 september 2014 waarin zij onder meer schreef dat de reden voor de beslissing over de nieuwe werktijden haar nog steeds niet duidelijk was. Verder schreef zij:
- Ik wil graag om 07.00-15.30 uur blijven werken op maandag en dinsdag.
- Kan ik in de ochtend en middag vrij vlot naar/van mijn werk / vóór de file op de A1)
- Heb enorm veel ervaring opgedaan met de 21 jaar die ik inmiddels bij [appellante] in dienst ben.
- Alle werkzaamheden zijn bij mij bekend en ben op alle werkzaamheden inzetbaar. Dus ook als ik om 07.00u begin (inruimen, voorraad tellen, voorraad verplaatsen en orders verzamelen enz…).
- Ervaring; jarenlang heb ik de werkzaamheden gedaan wat nu de Poolse uitzendkrachten doen. Plotseling geef jij mij aan dat ik met ingang van heden, die werkzaamheden niet mag doen?????Sinds wanneer is dat en door wie besloten en gemeld aan het personeel?
(…)
-Voorstel; zet mij tussen de groep Poolse uitzendkrachten van 07.00 op de maandag en dinsdag, voor mij geen probleem.
- Vraag; begrip te hebben voor de situatie van een alléén verdiener te zijn en door vroeg te beginnen ik de mogelijkheid openhoud wat extra te kunnen verdienen.
(…)
Tot op heden begin ik nog steeds [om] 07.00u. Het werkpakket is dermate groot en zie geen enkele leegloop. Hoe is het mogelijk dat je mij nu verteld dat er om 07.00 geen werk meer is. Om 07.00 starten er ongeveer 10 Poolse arbeidskrtn. En we praten nu toch over de nieuwe situatie! Hebben Poolse uitzendkrachten plotseling een grotere voorrang als ik die 21 jaar in dienst van [appellante] is en ALLE WERKZAAMHEDEN KENT.!!
i. De ondernemingsraad van [appellante] (hierna: de OR) heeft ingestemd met de wijziging van het werkrooster.
j. Correspondentie tussen de raadslieden van partijen heeft niet tot een oplossing geleid.