ECLI:NL:GHAMS:2016:171

Gerechtshof Amsterdam

Datum uitspraak
27 januari 2016
Publicatiedatum
27 januari 2016
Zaaknummer
23-001263-15
Instantie
Gerechtshof Amsterdam
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Strafrecht
Procedures
  • Hoger beroep
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Vrijspraak in hoger beroep voor diefstal van laptop na enkelvoudige confrontatie zonder overtuiging

In deze zaak heeft het gerechtshof Amsterdam op 27 januari 2016 uitspraak gedaan in hoger beroep tegen het vonnis van de politierechter in de rechtbank Amsterdam, dat op 10 maart 2015 was gewezen. De verdachte was beschuldigd van diefstal van een laptoptas met daarin een laptop, die op 20 december 2014 uit een Volkswagen Polo was weggenomen. De tenlastelegging omvatte het wederrechtelijk toe-eigenen van de tas, waarbij de verdachte zich toegang tot de auto had verschaft door middel van braak. Tijdens de zitting in hoger beroep op 13 januari 2016 heeft het hof de vordering van de advocaat-generaal gehoord, die een gevangenisstraf van zes weken had geëist, waarvan drie weken voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

Het hof heeft echter geoordeeld dat niet wettig en overtuigend bewezen was dat de verdachte het ten laste gelegde feit had gepleegd. De enige bewijsvoering kwam van een verbalisant die de verdachte had herkend na een enkelvoudige confrontatie. Het hof heeft twijfels geuit over de betrouwbaarheid van deze herkenning, gezien de omstandigheden waaronder deze had plaatsgevonden, zoals de afstand van 25 tot 30 meter en het tijdstip van de herkenning, dat omstreeks middernacht was. Hierdoor heeft het hof besloten het vonnis van de rechtbank te vernietigen en de verdachte vrij te spreken van de tenlastelegging.

De beslissing van het hof is genomen door de meervoudige strafkamer, die bestond uit drie rechters, en is openbaar uitgesproken op de zitting van 27 januari 2016.

Uitspraak

parketnummer: 23-001263-15
datum uitspraak: 27 januari 2016
TEGENSPRAAK
Arrest van het gerechtshof Amsterdam gewezen op het hoger beroep, ingesteld tegen het vonnis van de politierechter in de rechtbank Amsterdam van 10 maart 2015 in de strafzaak onder parketnummer
13-282976-14 tegen
[verdachte],
geboren te [geboorteplaats] op [geboortedatum] ,
[adres] .

Onderzoek van de zaak

Dit arrest is gewezen naar aanleiding van het onderzoek ter terechtzitting in hoger beroep van
13 januari 2016 en, overeenkomstig het bepaalde bij artikel 422, tweede lid, van het Wetboek van Strafvordering, het onderzoek op de terechtzitting in eerste aanleg.
Het hof heeft kennisgenomen van de vordering van de advocaat-generaal en van hetgeen door de raadsman naar voren is gebracht.

Tenlastelegging

Aan de verdachte is ten laste gelegd dat:
hij op of omstreeks 20 december 2014 te Amsterdam, in elk geval in Nederland, met het oogmerk van wederrechtelijke toe-eigening in/uit een personenauto (merk VW Polo) heeft weggenomen een laptoptas (merk Toughbook) (inhoudende een laptop), in elk geval enig goed, geheel of ten dele toebehorende aan [slachtoffer] , in elk geval aan een ander of anderen dan aan verdachte, waarbij verdachte zich de toegang tot de plaats des misdrijfs heeft verschaft en/of de/het weg te nemen goed(eren) onder zijn bereik heeft gebracht door middel van braak en/of verbreking van een ruit van voornoemde personenauto.
Voor zover in de tenlastelegging taal- en/of schrijffouten voorkomen, zal het hof deze verbeterd lezen. De verdachte wordt daardoor niet in de verdediging geschaad.

Vonnis waarvan beroep

Het vonnis waarvan beroep zal worden vernietigd, omdat het hof tot een andere beslissing komt dan de rechtbank.

Vordering van het openbaar ministerie

De advocaat-generaal heeft gevorderd dat de verdachte voor het ten laste gelegde zal worden veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van zes weken, waarvan drie weken voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaren.

Vrijspraak

Naar het oordeel van het hof is niet wettig en overtuigend bewezen hetgeen de verdachte is ten laste gelegd, zodat de verdachte hiervan moet worden vrijgesproken.
Het hof overweegt hieromtrent als volgt.
Bij de stukken in het dossier bevindt zich het proces-verbaal van bevindingen van verbalisant [...] van 20 december 2014, inhoudende diens waarnemingen en bevindingen van het op 20 december 2014 omstreeks 00.08 uur op de Platanenweg in Amsterdam voorgevallene. Blijkens voornoemd proces-verbaal heeft [...] , toen hij terug was op het bureau, de aangehouden verdachte voor 100% herkend als degene die de laptoptas uit de Volkswagen Polo heeft weggenomen.
De verdachte heeft ontkend degene te zijn geweest, die zich schuldig heeft gemaakt aan het tenlastegelegde feit op de Platanenweg te Amsterdam.
Naar het oordeel van het hof kan niet worden uitgesloten dat de enkelvoudige confrontatie op het politiebureau tussen de verbalisant en de verdachte, kort nadat de verbalisant van een collega had vernomen dat de verdachte was aangehouden, een doorslaggevende rol heeft gespeeld bij diens herkenning van de verdachte. Dit in combinatie met het feit dat de verbalisant zich op een afstand van 25 tot 30 meter bevond van de persoon bij de auto en het feit dat een en ander plaatsvond omstreeks middernacht, maakt dat het hof niet de overtuiging heeft bekomen dat de verdachte zich aan het tenlastegelegde schuldig geeft gemaakt.

BESLISSING

Het hof:
Vernietigt het vonnis waarvan beroep en doet opnieuw recht:
Verklaart niet bewezen dat de verdachte het ten laste gelegde heeft begaan en spreekt hem daarvan vrij.
Dit arrest is gewezen door de meervoudige strafkamer van het gerechtshof Amsterdam, waarin zitting hadden mr. H.S.G. Verhoeff, mr. A.E.M. Röttgering en mr. M.J.A. Plaisier, in tegenwoordigheid van
mr. J. Mulder, griffier, en is uitgesproken op de openbare terechtzitting van dit gerechtshof van
27 januari 2016.