beschikking
___________________________________________________________________
GERECHTSHOF AMSTERDAM
ONDERNEMINGSKAMER
zaaknummer : 200.173.205/01 OK
beschikking van de Ondernemingskamer van 15 december 2015
1. de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid
JOSOBO B.V.,
gevestigd te Heemskerk,
2. de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid
TWIBUWI B.V.,
gevestigd te Utrecht,
VERZOEKSTERS,
advocaat:
mr. H. Oosterhuis, kantoorhoudende te Apeldoorn,
1. de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid
4APPS HOLDING B.V.,
gevestigd te Amsterdam,
2. de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid
4APPS GROUP B.V.,
gevestigd te Amsterdam,
3. de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid
YELLOOBEE B.V.,
gevestigd te Amsterdam,
4. de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid
FLEXFAIR SOLUTIONS B.V.,
gevestigd te Amsterdam,
VERWEERSTERS,
advocaat:
mr. L.C.L. Bults, kantoorhoudende te Amsterdam,
1. de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid
ELLUF B.V.,
gevestigd te IJsselstein,
2. de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid
DELFUS B.V.,
gevestigd te Utrecht,
3. de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid
RODAMY B.V.,
gevestigd te Amsterdam,
4. de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid
FAIRVIEW MANAGEMENT B.V.,
gevestigd te IJmuiden,
5.
[A],
wonende te [....] ,
6.
[B],
wonende te [....] ,
7.
[C],
wonende te [....] ,
8.
[D],
wonende te [....] ,
BELANGHEBBENDEN,
advocaat:
mr. L.C.L. Bults,kantoorhoudende te Amsterdam.
1.
Het verloop van het geding
1.1 In het vervolg zullen partijen, belanghebbenden en andere (rechts)personen (ook) als volgt worden aangeduid:
- verzoeksters afzonderlijk met Josobo en Twibuwi en gezamenlijk met Josobo c.s.;
- verweersters afzonderlijk met 4Apps Holding, 4Apps Group, Yelloobee en Flexfair en gezamenlijk met 4Apps c.s.;
- belanghebbenden afzonderlijk met Elluf, Delfus, Rodamy, Fairview, [A] , [B] , [C] en [D] en gezamenlijk met Elluf c.s.
1.2 Josobo c.s. hebben bij op 14 juli 2015 ter griffie van de Ondernemingskamer ingekomen verzoekschrift met producties de Ondernemingskamer verzocht, bij beschikking uitvoerbaar bij voorraad, een onderzoek te bevelen naar het beleid en de gang van zaken van 4Apps Holding en haar dochtervennootschappen 4Apps Group, Yelloobee en Flexfair. Daarbij hebben zij tevens verzocht - zakelijk weergegeven - bij wijze van onmiddellijke voorzieningen voor de duur van het geding (a) Elluf, Delfus, Rodamy en Fairview te schorsen als bestuurder van 4Apps Holding en een derde persoon te benoemen tot tijdelijk bestuurder met beslissende stem, (b) [A] , [B] , [C] en [D] te schorsen als bestuurder van 4Apps Group en een derde persoon te benoemen tot tijdelijk bestuurder met beslissende stem en met instructie te bezien in hoeverre een minnelijke regeling mogelijk is, (c) de door Elluf, Delfus, Rodamy en Fairview gehouden aandelen in het kapitaal van 4Apps Holding ten titel van beheer over te dragen aan de door de Ondernemingskamer te benoemen bestuurder, (d) het eventueel ter algemene vergadering van aandeelhouders van 4Apps Holding genomen besluit tot opzegging van de managementovereenkomsten met Josobo en Twibuwi te schorsen en (e) te bepalen dat de algemene vergadering van aandeelhouders van 4Apps Holding niet kan besluiten over opzegging van de managementovereenkomsten met Josobo en Twibuwi, (f) dan wel een andere voorziening te treffen die de Ondernemingskamer juist acht, alsmede om 4Apps c.s. te veroordelen in de kosten van het geding.
1.3 4Apps c.s. hebben bij op 17 september 2015 ter griffie van de Ondernemingskamer ingekomen verweerschrift met producties de Ondernemingskamer verzocht Josobo c.s. niet ontvankelijk te verklaren in hun verzoeken, dan wel de verzoeken af te wijzen en Josobo c.s. hoofdelijk te veroordelen in de kosten van het geding, uitvoerbaar bij voorraad.
1.4 De verzoeken zijn behandeld ter openbare terechtzitting van de Ondernemingskamer van 8 oktober 2015. Bij die gelegenheid hebben de advocaten de standpunten van de onderscheiden partijen toegelicht aan de hand van - aan de Ondernemingskamer en de wederpartij overgelegde - aantekeningen en onder overlegging van op voorhand aan de Ondernemingskamer en de wederpartij gezonden nadere producties. Partijen en hun advocaten hebben vragen van de Ondernemingskamer beantwoord en inlichtingen verstrekt. Ter terechtzitting hebben Josobo c.s. hun verzoek tot het treffen van de onmiddellijke voorzieningen genoemd onder 1.2 (d) en (e) ingetrokken.
2 De feiten
De Ondernemingskamer gaat uit van de volgende feiten:
2.1 44Apps Holding is op 23 mei 2008 opgericht. Josobo, Twibuwi, Elluf, Delfus, Rodamy en Fairview houden elk 1/6 deel van de aandelen in het geplaatste kapitaal van 4Apps Holding. Zij vormen ook samen het bestuur van 4Apps Holding en zijn als bestuurders gezamenlijk bevoegd haar te vertegenwoordigen.
2.2 44Apps Holding houdt alle aandelen in 4Apps Group, Yelloobee en Flexfair. 4Apps Holding is enig bestuurder van Yelloobee. 4Apps Holding is tezamen met Josobo en Twibuwi tevens bestuurder van Flexfair.
2.3[C] houdt alle aandelen in het geplaatste kapitaal van Elluf, [D] die in het geplaatste kapitaal van Delfus, [B] houdt de aandelen in Fairview, [A] die in Rodamy. Alle aandelen in het geplaatste kapitaal van Josobo worden gehouden door [E] (hierna: [E] ); [F] (hierna: [F] ) houdt alle aandelen in Twibuwi. De zes genoemde natuurlijke personen zijn allen, tezamen met 4Apps Holding, bestuurder van 4Apps Group en ieder van hen is enig bestuurder van de vennootschap waarvan hij/zij als hier genoemd alle aandelen houdt.
2.4De aandeelhouders van 4Apps en de hierboven genoemde natuurlijke personen hebben op 29 december 2011 een aandeelhoudersovereenkomst met elkaar gesloten. Tevens hebben zij op genoemde datum elk een managementovereenkomst met 4Apps Holding gesloten. In de aandeelhoudersovereenkomst is een exitregeling opgenomen die onder andere inhoudt dat er een verplichte aanbieding van de aandelen geldt als een managementovereenkomst tussen een houdstermaatschappij en 4Apps Holding eindigt, om welke reden dan ook. In elk van de managementovereenkomsten is in artikel 2 lid 3 een bepaling opgenomen die inhoudt dat de managementovereenkomst kan worden beëindigd onder de voorwaarde dat de algemene vergadering van aandeelhouders van 4Apps Holding hiervoor goedkeuring verleent met een meerderheid van ten minste twee derde van de uitgebrachte stemmen die ten minste twee derde van het geplaatste kapitaal vertegenwoordigen.
2.5 44Apps Group drijft een onderneming die zich bezig houdt met het verlenen van diensten op automatiseringsgebied; Yelloobee legt zich toe op het ontwikkelen, produceren en uitgeven van software. Binnen Flexfair hebben op dit moment geen activiteiten plaats. Er werken circa 43 werknemers bij 4Apps Group.
2.6Binnen Yelloobee is in 2012 gestart met de ontwikkeling van een rapportagedatabase, genaamd Yelloobee, voor gebruikers van E-Business Suite van Oracle. 4Apps c.s. oefenen hun bedrijfsactiviteiten sinds 2013 uit in zogenaamde ‘business units’: de Oracle-businessunit, de AFAS-businessunit en de Yelloobee-businessunit.
2.7Begin 2014 is voor wat betreft de managementtaken (het aansturen van 4Apps c.s. en haar personeel) een managementteam in het leven geroepen, bestaande uit [D] , [E] , [B] en [F] .
2.8Medio 2014 hebben Josobo c.s. voorgesteld te stoppen met de ontwikkeling van Yelloobee, aangezien dit softwareproduct naar hun mening onvoldoende baten opleverde.
2.9In een e-mail van 12 oktober 2014 schrijft [C] onder meer het volgende aan [F] , cc aan [D] , [E] , [B] en [A] :
“Dit is de berichtgeving die mij, vijf dagen voordat ik de management fee van maart 2014 verwacht en ik druk aan het werk ben bij de klant, wordt gestuurd:
“Vanuit de liquiditeitsbegroting over oktober is duidelijk dat we in oktober een tekort hebben van 150K. [A] heeft dit al kunnen terugdringen naar 100K, dit betekent dat we nog steeds onvoldoende liquide middelen hebben om en de omzetbelasting te betalen en de managementfees uit te keren in oktober. Zowel [A] als ik kiezen er voor om prioriteit te geven aan het betalen van de omzetbelasting en de uitbetaling van de mgt fee uit te stellen naar november
.”
Hierbij komen bij mij direct de eerste vragen op:
- Waarom wordt dit zo laat gesignaleerd, aangezien het MT liquiditeitsbegrotingen hiervoor toch in het leven heeft geroepen?
- Als we een tekort hebben van 100k, hoe kunnen we dan of OB of Mgt fee betalen?
- Wat bedraagt het OB bedrag eigenlijk?
- Hebben we überhaupt genoeg voor de omzetbelasting, of betalen we nu maar een gedeelte? (…)
Je vervolgt in onderstaande mail, als antwoord op mijn mail, met de volgende zin: “Dat drastische maatregelen voor 2015 noodzakelijk zijn is duidelijk (…).
”
Mijn conclusie is (…) dat het een structureel probleem is, en geen incidenteel.”
2.1Op 22 oktober 2014 heeft [E] zijn zorgen over de begroting van Yelloobee geuit in een e-mail aan [B] , cc aan [D] en [F] :
“Gisteren overviel je me met het feit dat je aangaf dat ik wist dat de begroting van Yelloobee voorzag in een negatief operationeel resultaat van 382.789.
Zoals je weet ben ik niet vies van een stukje ondernemen en daar hoort ook een nemen van risico in. Wat ook bij ondernemen hoort is dat je weet welk risico je neemt en dat je afweegt of je dat wel of niet kan dragen.
Zo goed als ik mezelf ken ben ik nooit akkoord of gekend geweest in het risico van 382.789 want dan denk ik dat ik gelijk op de rem was gaan staan.
Ik heb hierdoor zeer onrustig geslapen om ik vind dat als het waar is wat jij zegt, ik van mezelf vind dat ik heb gefaald als MT lid omdat ik de onderneming in gevaar heb gebracht door akkoord te gaan met dit risico.
Ook vandaag bleef dit punt mij de hele dag bezighouden. Op sharepoint kom ik het volgende tegen:
1. De begroting en rapportage van April is het begrote tekort YB voor 2014 zo’n 16.000 euro
2. In de actielijst van de MT meeting staat dat [D] en jij de begroting gaan bijstellen
3. In de maandrapportage van mei zie ik dat de YB begroting is aangepast naar een begroot tekort van 382.789 euro
4. Ik kan me niet herinneren dat dit besproken is, en in de actielijst en in de BL YB rapportage van mei vind ik niets terug waarom en hoe dit is gedaan
5. Omdat ik hierdoor nog meer aan mezelf ging twijfelen heb ik [F] gebeld en ook zij heeft mij aangegeven dat ze niet op de hoogte was (…) van de grootte van dit risico en van een mogelijk doorgevoerde wijziging.
Kunnen jij en [D] ons woensdag een toelichting geven waar de missing link zit.”
2.11Josobo c.s. hebben bij e-mail van [G] d.d. 12 mei 2015 aan 4Apps c.s. onder meer het volgende kenbaar gemaakt:
“
(…) Ook voor [F][ [F] ]
en [E][ [E] ]
zijn stabiliteit en continuïteit van 4apps group van groot belang. Juist daarom zijn zij van mening dat er een wijziging moet komen in de aansturing van de organisatie. [F] en [E] zijn van mening dat:
• De interne organisatie efficiënter en effectiever georganiseerd kan worden
• De aanwezigheid en zichtbaarheid van met name de aandeelhouders en delivery managers vergroot moet worden door billable inzet bij de klanten in plaats van interne indirecte werkzaamheden bij 4apps group
Met inachtneming van bovenstaande punten en het feit dat [F] en [E] het als bestuurder niet verantwoord vonden om zonder business plan en sluitende begroting door te gaan met het investeren in Yelloobee, heeft hen doen besluiten om een ontvlechting van de 4apps group voor te stellen. (….)
Als we de huidige resultaten beschouwen dan zien we positieve cijfers bij zowel de AFAS als de Oracle Business line, bij de Yelloobee Business line zien we helaas dat de trend van vorig jaar wordt doorgezet waarbij de kosten van beheer en ontwikkeling doorlopen en er geen nieuwe deals worden gesloten. (…)
Voor [E] en [F] is het weliswaar nog steeds heel goed mogelijk de samenwerking voort te zetten, echter achten zij de huidige bedrijfsvoering, vanwege de hiervoor aangegeven redenen, niet langer verantwoord. Indien partijen dus niet komen tot een splitsing zullen zij hun verantwoordelijkheid moeten nemen en middels een procedure bij de Ondernemingskamer van het Gerechtshof te Amsterdam moeten aansturen op een enquête naar het binnen de onderneming gevoerde beleid (…).”
2.12In de jaarrekening 2013 van 4Apps Holding staat op de geconsolideerde balans per 31 december 2013 als immateriële vaste activa een bedrag van € 764.245, zijnde de som van “
Goodwill Yelloobee” en de activering van de aan het project Yelloobee bestede uren (“
Kosten onderzoek en ontwikkeling”). Dat bedrag is in de conceptjaarrekening 2014 per ultimo 2014 toegenomen tot € 839.809. Daarbij is een bedrag van € 325.000 in mindering gebracht als afschrijving op de “
Kosten onderzoek en ontwikkeling”. De externe accountant, M.F.R. van Rennes RA van Quaesitor accountants & adviseurs, vermeldt in verband met die afwaardering in een extra toelichting bij de conceptcijfers d.d. 1 juli 2015 onder meer het volgende:
“
Reeds tijdens de bespreking van de conceptcijfers 2013 hier op kantoor heb ik gemeld dat de waardering van Yelloobee B.V. mogelijk een issue zou kunnen zijn in 2014 en latere jaren. Met name zou de investering in de onderneming (geactiveerd onder “immateriële vaste activa”) moeten worden bezien in relatie tot de verwachte opbrengsten die met de investering zullen worden gerealiseerd (de “opbrengstwaarde”).
2.13Dun & Bradstreet heeft 4Apps Group in een “
uitgebreid informatierapport” d.d. 21 augustus 2015 een faillissementsscore van 18 toegekend. Voor een van de opdrachtgevers, Luchtverkeersleiding Nederland, is een score boven 20 vereist voor het verstrekken van vervolgopdrachten.
2.14In de bestuursvergadering van 30 september 2015 heeft de meerderheid van het bestuur (waaronder niet: Josobo c.s.) besloten om door te gaan met Yelloobee en in dat kader uitvoering te geven aan een meerjaren sales- en marketingplan voor dit softwareproduct.