ECLI:NL:GHAMS:2013:BZ9977

Gerechtshof Amsterdam

Datum uitspraak
8 mei 2013
Publicatiedatum
22 juni 2013
Zaaknummer
23-004431-10
Instantie
Gerechtshof Amsterdam
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Strafrecht
Procedures
  • Hoger beroep
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Toetsing van luchtdrukwapens en de vraag naar sprekende gelijkenis

In deze zaak heeft het gerechtshof Amsterdam op 8 mei 2013 uitspraak gedaan in hoger beroep tegen een vonnis van de politierechter in de rechtbank Haarlem. De verdachte was beschuldigd van het in bezit hebben van luchtdrukwapens die volgens de Wet wapens en munitie als verboden wapens konden worden aangemerkt. De tenlastelegging betrof het binnenkomen, invoeren en voorhanden hebben van twee nabootsingen van bestaande vuurwapens, te weten een Browning Maxus en een Browning T-Bolt, die een sprekende gelijkenis vertoonden met vuurwapens.

Het hof heeft het toetsingskader uiteengezet zoals ontwikkeld door de NFI-deskundige W. Kerkhoff. Dit kader stelt dat luchtdrukwapens altijd een zekere uiterlijke overeenkomst vertonen met vuurwapens, maar dat er specifieke criteria zijn om te bepalen of er sprake is van een sprekende gelijkenis. Het hof heeft vastgesteld dat de wapens niet exact kopieën waren van bestaande vuurwapens en dat er onvoldoende bewijs was dat de wapens onder de verboden categorie vielen.

Na het horen van getuigen-deskundigen en het afwegen van de vordering van de advocaat-generaal, heeft het hof geconcludeerd dat niet wettig en overtuigend bewezen was dat de verdachte het ten laste gelegde had begaan. Het hof heeft daarom het vonnis waarvan beroep vernietigd en de verdachte vrijgesproken van alle beschuldigingen. De beslissing van het hof is genomen na een zorgvuldige afweging van de feiten en de juridische kaders die van toepassing zijn op de zaak.

Uitspraak

parketnummer: 23-004431-10
datum uitspraak: 8 mei 2013
TEGENSPRAAK
Arrest van het gerechtshof Amsterdam gewezen op het hoger beroep, ingesteld tegen het vonnis van de politierechter in de rechtbank Haarlem van 14 oktober 2010 in de strafzaak onder parketnummer 15-103937-10 tegen
[naam verdachte],
geboren te [plaats] op [1966],
adres: [adres].
Onderzoek van de zaak
Dit arrest is gewezen naar aanleiding van het onderzoek ter terechtzitting in hoger beroep van 23 november 2011, 5 oktober 2012 en 26 april 2013, en, overeenkomstig het bepaalde bij artikel 422, tweede lid, van het Wetboek van Strafvordering, het onderzoek op de terechtzitting in eerste aanleg.
Het hof heeft kennisgenomen van de vordering van de advocaat-generaal en van hetgeen door de verdachte en de raadsman naar voren is gebracht.
Tenlastelegging
Aan de verdachte is ten laste gelegd dat
hij op of omstreeks 13 maart 2009 te Oude Meer, gemeente Haarlemmermeer (een) wapen(s) van categorie I onder 7°, te weten:
- twee nabootsingen van een bestaand (vuur)wapen, te weten een Browning Maxus, kaliber 12GA en/of
- twee nabootsingen van een bestaand (vuur)wapen, te weten een Browning T-Bolt, kaliber 22, Target/Varmint Rifle en/of
- twee nabootsingen van een bestaand (vuur)wapen, te weten een Winchester, model 70 Stealth,
zijnde voorwerpen die voor wat betreft hun vorm en afmetingen een sprekende gelijkenis vertoonden met vuurwapens en/of met (een) voor ontploffing bestemde voorwerp(en) heeft doen binnenkomen en/of heeft ingevoerd en/of voorhanden heeft gehad.
Voor zover in de tenlastelegging taal- en/of schrijffouten voorkomen, zal het hof deze verbeterd lezen. De verdachte wordt daardoor niet in de verdediging geschaad.
Vonnis waarvan beroep
Het vonnis waarvan beroep kan niet in stand blijven, omdat het hof tot een andere beslissing komt dan de rechtbank.
Vordering van het openbaar ministerie
De advocaat-generaal heeft gevorderd dat de verdachte zal worden vrijgesproken.
Vrijspraak
Het hof heeft als uitgangspunt bij de beoordeling van het ten laste gelegde genomen het toetsingskader zoals beschreven in het door W. Kerkhoff, NFI-deskundige wapens en munitie, opgestelde rapport “Toetsing aan de Wet wapens en munitie” van 14 november 2012. Daarin wordt als uitgangspunt genomen dat alle lucht-, gas- en veerdrukwapens een zekere uiterlijke overeenkomst vertonen met vuurwapens zodat in wezen altijd sprake zal zijn van een globale overeenkomst.
Als criteria bij de beoordeling van de vraag of sprake is van een sprekende gelijkenis moeten vervolgens de volgende stappen worden doorlopen:
? Is sprake van een (vrijwel) exacte kopie van één bepaald merk en model?
Is dit het geval, dan moeten het merk en het model vuurwapen worden benoemd en kan het wapen onder categorie I, sub 7° van artikel 2, eerste lid van de Wet wapens en munitie worden geplaatst.
? Als geen sprake is van een kopie kan worden gekeken of het gaat om een bewuste nabootsing van
een vuurwapen zonder dat de maker hierbij één bepaald merk en model voor ogen heeft gestaan.
Dit kan worden gedaan door het aantonen van niet-functionele onderdelen die de kennelijke bedoeling hebben om het wapen het uiterlijk van een vuurwapen te geven. Voorbeelden van niet-functionele onderdelen zijn een uitsparing in het huis van een luchtdrukgeweer, welke een hulsuitwerpvenster moet voorstellen; een pseudo-vuurselector en een pseudo-patroonhouder.
Ter terechtzitting hebben verschillende getuigen-deskundigen de in de tenlastelegging genoemde wapens onafhankelijk van elkaar aan deze toetsing onderworpen.
Met de advocaat-generaal en de verdediging is naar oordeel van het hof, gelet op de verklaringen van de getuige-deskundigen in hoger beroep, onvoldoende vast komen te staan dat sprake is van wapens van categorie I onder 7° Wet wapens en munitie. Naar het oordeel van het hof is daarom niet wettig en overtuigend bewezen hetgeen de verdachte is ten laste gelegd, zodat de verdachte hiervan moet worden vrijgesproken.
BESLISSING
Het hof:
Vernietigt het vonnis waarvan beroep en doet opnieuw recht:
Verklaart niet bewezen dat de verdachte het ten laste gelegde heeft begaan en spreekt de verdachte daarvan vrij.
Gelast de teruggave aan verdachte van de in beslag genomen, nog niet teruggegeven voorwerpen, te weten:
1. 2 luchtdrukwapens (omschrijving: Gamo Model);
2. 2 luchtdrukwapens (omschrijving: Crosman); en
3. 2 luchtdrukwapens (omschrijving: Gamo Viper Express).
Dit arrest is gewezen door de meervoudige strafkamer van het gerechtshof Amsterdam, waarin zitting hadden mr. A.S. Arnold, mr. M. Gonggrijp-van Mourik en mr. J.A. Peters, in tegenwoordigheid van mr. J.G.W. van Rede, griffier, en is uitgesproken op de openbare terechtzitting van dit gerechtshof van 8 mei 2013.
Mr. A.S. Arnold en mr. J.A. Peters zijn buiten staat dit arrest mede te ondertekenen.