Uitspraak
[naam], notaris te [vestigingsplaats].
Het geding in hoger beroep
De stukken van het geding
De feiten
Het standpunt van klaagster
Het standpunt van de oud-notaris
compos mentismoet zijn bij het ondertekenen van de akte altijd nageleefd. Uitgangspunt hierbij is dat een notaris bij het beoordelen van de geestelijke gesteldheid van een testateur dient uit te gaan van zijn eigen waarneming, tenzij de notaris ervan op de hoogte is of moet zijn dat een testateur lijdt aan een ziekte die de geestvermogens beïnvloedt. Uit de aantekeningen in het dossier blijkt dat erflaatster heel goed wist wat zij wilde en haar wensen ten aanzien van de door haar voorgestelde regelingen duidelijk kenbaar maakte. Het geheugen van de oud-notaris sterkt hem daarin. De oud-notaris was op de hoogte dat erflaatster al lange tijd met een huisgenote woonde. Met een indicatiestelling voor dagopvang en huishoudelijke zorg ten aanzien van erflaatster was de oud-notaris niet bekend. De eerste bespreking op 25 april 2005 heeft drie kwartier in beslag genomen. Voor dit gesprek heeft erflaatster de oud-notaris zelf gebeld. Het passeren van het testament heeft een half uur geduurd. Bij deze gelegenheid heeft de oud-notaris klaagster verzocht in eigen bewoordingen uit te leggen wat zij precies met het testament wilde. Vanwege een langdurig verblijf van erflaatster elders is het testament eerst zeven maanden na de eerste bespreking ondertekend. Op grond van het voorgaande had de oud-notaris geen enkele reden te twijfelen aan de wilsbekwaamheid van erflaatster bij de eerste bespreking en ten tijde van de ondertekening van het testament. Uit de door klaagster bij haar beroepschrift overgelegde medische stukken is ook niet zonder meer af te leiden dat erflaatster bij de eerste bespreking en/of ten tijde van het passeren van het testament niet bij machte was haar wil te bepalen.
De beoordeling
- erflaatster is in april 2005 op consult geweest bij een geriater wegens geheugenproblemen; eind 2006 ging de geriater ervan uit dat de ziekte van Alzheimer in 2003 bij erflaatster was ingezet;
- erflaatster was 85 jaar;
- vanwege geheugenproblemen en sociale niet-redzaamheid had erflaatster sinds september 2004 een indicatiestelling voor dagopvang en huishoudelijke zorg; zo kon erflaatster haar (financiële) huishouding niet meer zelf doen;
- het testament wijkt in belangrijke mate af van het vorige testament;
- het ondertekenen van het testament heeft plaatsgevonden redelijk kort nadat erflaatster in het ziekenhuis was opgenomen vanwege een longontsteking en een overbelaste lever;
- erflaatster was in de periode tussen de eerste bespreking en het passeren van het testament 15 kg afgevallen;
- tussen de eerste bespreking en het passeren van het testament zit een periode van zeven maanden.
De beslissing
1.Het verloop van de zaak
2.De inhoud van de klacht en het standpunt van klaagster
3.De feiten
Op welke datum is het dossier m.b.t. het testament van mijn moeder geopend?
Hoe vaak en op welke data (tijdstippen) heeft [de oud-notaris] op uw kantoor met mijn moeder gesproken over dit testament?
Hoe lang heeft dit gesprek geduurd?
Indien niet meerdere afspraken op kantoor zijn gemaakt: op welke wijze en door wie is de voorbereiding van het testament gedaan (svp van beide zijde namen en data geven en wijze van correspondentie)?
Op welke wijze en via wie zijn de afspraken tot stand gekomen en op welke wijze is mijn moeder naar het kantoor toegekomen? Door wie werd zij begeleid?
Wie waren verder aanwezig bij dit gesprek, c.q. deze gesprekken?
Op welke wijze heeft [de oud-notaris] vastgesteld of mijn moeder [naam] op 5 november 2005 rond 17.30 uur compos mentis was? Heeft hij dat elke keer dat hij met haar sprak gedaan? Hoe vaak heeft hij in totaal haar mentale staat gecontroleerd?
Indien afspraken via derden werden gemaakt, c.q. mijn moeder bij de voorbereiding door derden werd vertegenwoordigd, hoe vaak, op welke tijdstippen en op welke wijze heeft [de oud-notaris] zich ervan vergewist dat mijn moeder wist wat zij deed en wie vertegenwoordigde haar bij de voorbereiding, c.q. verwoordde haar “zgn” wensen?
Was [de oud-notaris] ermee bekend dat mijn moeder sinds 21 september 2004 een door het CIZ verstrekte indicatie had voor dagbehandeling voor 6 dagdelen en voor huishoudelijke verzorging vanwege geheugen- en afhankelijkheidsproblemen?
Zo ja, wie heeft hem en op welke is hij daarop gewezen?
En zo ja, was [de oud-notaris] ermee bekend dat die indicatiestelling per 8 november 2005 was uitgebreid met een indicatie voor persoonlijke verzorging, omdat zij daartoe niet meer in staat was?
Wie heeft hem en op welke wijze is hij daarop gewezen?
Was [de oud-notaris] ermee bekend hoe groot de boedel van [naam] op dat moment zou kunnen zijn?
Wie heeft hem daarover op welke wijze en op welke datum geïnformeerd?
Welk bedrag was hem bekend en is dat aan hem aangetoond?
Heeft [de oud-notaris], voordat tot het opmaken van het testament werd overgegaan, nagegaan of uit het verleden in het kader van de mogelijke boedel van mijn moeder nog andere nalatenschappen afgehandeld moesten worden?
Heeft mijn moeder verklaard dat het testament van haar man, [naam] volledig was afgehandeld?
Of heeft iemand anders dat voor haar gedaan?
Zo ja, wie, wanneer en hoe?
Zit in het dossier en was op het moment dat het testament verleden werd, een afschrift van het testament van mijn vader, [naam], aanwezig?
Kunt u middels een gedateerde inlichtingenverklaring van het Centraal Testamentenregister aantonen dat voor of op de datum van het verlijden van mijn moeders testament is nagegaan of nog een uit te voeren testament van hem aanwezig was?
Op welke wijze heeft [de oud-notaris] zich ervan vergewist dat dat testament al afgehandeld was?
Welke bewijsstukken bevinden zich in het dossier om dat te ondersteunen?
Heeft mijn moeder, [naam], de notaris erover ingelicht dat haar overleden man’s testament wellicht nog deels tot uitvoering moest worden gebracht?
Of heeft iemand anders hem erover ingelicht dat dat testament wellicht nog deels tot uitvoering moest worden gebracht?
Zo ja, door wie en hoe?
Heeft mijn moeder, [naam], de notaris erover ingelicht dat haar zoon, [naam], is overleden na haar man, [naam]?
Heeft zij duidelijk gemaakt dat haar zoon erfgenaam was van haar man en dat wellicht plaatsvervangende bepalingen golden ten aanzien van zijn erfenis?
Heeft [de oud-notaris] kennis genomen van de wilsbeschikking van mijn broer, [naam] en geconstateerd of dit wellicht nog gevolgen had voor de tot uitvoering brengen van haar testament, dan wel van dat van haar overleden man?
Kunt u middels een gedateerde inlichtingenverklaring van het Centraal Testamentenregister aantonen dat voor of op de datum van opmaking van mijn moeders testament is nagegaan of nog een uit te voeren testament van mijn broer aanwezig was?
Heeft iemand anders hem erover ingelicht dat de financiële afwikkeling als gevolg van het overlijden van [naam]wellicht nog deels tot uitvoering moest worden gebracht?
Zo ja, door wie en hoe?
Welke zorgvuldigheid heeft [de oud-notaris] in acht genomen om achter dit soort mogelijke feiten te komen?
Wie zijn, op welke data, zijn informatiebronnen geweest en op welke wijze heeft hij feiten gecheckt?
Op welke datum is het dossier m.b.t. het testament van mijn moeder gesloten (m.u.v. de heropening naar aanleiding van haar overlijden?
zou u svp bij [de oud-notaris] erop aan willen dringen dat hijalmijn vragen beantwoordt. Hier en daar kan hij simpel volstaan met een :”ja” en/of een “nee”. Als ik bv vraag of [de oud-notaris] ergens mee bekend was, kan hij zich niet beroepen op zijn geheimhoudingsplicht jegens cliënte ivm privacy. Ik vraag niet naar cliënte, ik vraag of hij iets weet of wist.
Welke vragen heeft [de oud-notaris] mijn moeder gesteld op 25 april 2005 om vast te kunnen stellen of zij compos mentis was? Hoe lang heeft het gesprek op 25 april 2005 geduurd? Op welk tijdstip vond het gesprek in de dag plaats? Schonk mijn moeder hem zelf koffie of thee in? Welke vragen heeft [de oud-notaris] mijn moeder gesteld op 30 november 2005 om vast te stellen of zij compos mentis was? Hoe lang heeft de ontmoeting op 30 november geduurd?
Aanvullende vraag: wat is er de oorzaak van geweest dat het gesprek plaatsvond op 25 april 2005, maar de ondertekening pas op 30 november 2005?
Aanvullende vraag: Wat is er de oorzaak van geweest dat het gesprek van 25 april ten huize van [naam] heeft plaatsgevonden, bij wie mijn moeder toentertijd inwoonde? Waarom kwam mijn moeder niet naar het notariskantoor? Het is toch niet gebruikelijk om een dergelijk gesprek met iemand die niet lichamelijk gehandicapt is in haar eigen huis (wat niet haar eigen huis was) te doen plaatsvinden?
Aanvullende vraag: Wat is er de oorzaak van geweest dat de ondertekening ten huize van [naam] heeft plaatsgevonden, bij wie mijn moeder inwoonde? Waarom kwam mijn moeder niet naar het notariskantoor? Het is toch niet gebruikelijk om een dergelijke procedure met iemand die niet lichamelijk gehandicapt is af te ronden op de locatie waarop zij woont?
Heeft het feit dat beide ontmoetingen kennelijk ten huize van [naam] moesten plaatsvinden, hem niet te denken gegeven?
Was [de oud-notaris] er überhaupt van op de hoogte dat mijn moeder een zoon, mijn oudere broer, had gehad die overleden was na mijn vader?
Ik wil graag de copie van het paspoort van mijn moeder ontvangen, waar de notaris, om een zorgvuldige procedure te kunnen volgen, een copie van heeft gemaakt?
Vindt [de oud-notaris] achteraf dat een zorgvuldige procedure doorlopen is bij het opstellen van het testament van mijn moeder dat door haar op 30 november 2005 werd getekend?