ECLI:NL:CRVB:2020:704

Centrale Raad van Beroep

Datum uitspraak
10 maart 2020
Publicatiedatum
18 maart 2020
Zaaknummer
19-471 AOW-PV
Instantie
Centrale Raad van Beroep
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Bestuursrecht; Socialezekerheidsrecht
Procedures
  • Hoger beroep
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Herziening van ouderdomspensioen van alleenstaandennorm naar norm gehuwden in het kader van gezamenlijke huishouding

Op 10 maart 2020 heeft de Centrale Raad van Beroep uitspraak gedaan in een hoger beroep betreffende de herziening van het ouderdomspensioen van appellant. De zaak betreft de wijziging van de alleenstaandennorm naar de gehuwdennorm van de Algemene Ouderdomswet (AOW) per 1 februari 2017. Appellant, die samenwoont met V, had deze gezamenlijke huishouding niet gemeld aan de Sociale Verzekeringsbank (Svb), wat in strijd is met zijn inlichtingenverplichting. Appellant stelde dat hij recht had op de alleenstaandennorm omdat hij invalide is en afhankelijk is van zorg die V, zonder eigen inkomen, verleent.

De Centrale Raad van Beroep bevestigde de uitspraak van de rechtbank Zeeland-West-Brabant, die eerder had geoordeeld dat de herziening van het pensioen terecht was. De Raad oordeelde dat de omstandigheden die tot de gezamenlijke huishouding hebben geleid, evenals de motieven van de betrokkenen, niet relevant zijn voor de vraag of er sprake is van een gezamenlijke huishouding. De Raad benadrukte dat appellant en V verzekerd zijn van een inkomen tot het sociaal minimum door de Aanvullende Inkomensvoorziening Ouderen.

Het hoger beroep van appellant werd afgewezen en er werd geen proceskostenveroordeling opgelegd. Tegen deze uitspraak staat beroep in cassatie open bij de Hoge Raad der Nederlanden binnen zes weken na verzending.

Uitspraak

19.471 AOW-PV

Centrale Raad van Beroep
Enkelvoudige kamer
Datum uitspraak: 10 maart 2020
Proces-verbaal van de mondelinge uitspraak op het hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank Zeeland-West-Brabant van 17 december 2018, 18/3448 (aangevallen uitspraak)
Partijen:
[appellant] te [woonplaats] (appellant)
de Raad van bestuur van de Sociale verzekeringsbank (Svb)
Zitting heeft: J.N.A. Bootsma
Griffier: T. Ali
Appellant is verschenen, bijgestaan door mr. E.P. Elink Schuurman, advocaat. De Svb heeft zich laten vertegenwoordigen door mr. G.E. Eind.

BESLISSING

De Centrale Raad van Beroep bevestigt de aangevallen uitspraak voor zover aangevochten.
Dit betekent dat de herziening van het ouderdomspensioen van appellant op grond van de Algemene Ouderdomswet (AOW) van de alleenstaandennorm naar de gehuwdennorm vanaf
1 februari 2017 terecht is.
Deze beslissing is uitgesproken in het openbaar en gebaseerd op de volgende overwegingen.
Niet is in geschil dat appellant vanaf 1 februari 2017 met V een gezamenlijke huishouding voert. Hij heeft dit in strijd met de op hem rustende inlichtingenverplichting niet bij de Svb gemeld. Dat de Svb langs andere weg wel op de hoogte was van de verhuizing van V naar het adres van appellant maakt dit niet anders.
Appellant meent dat er dringende redenen zijn om hem toch AOW naar de norm voor een alleenstaande te verlenen. Hij is invalide en aangewezen op zorg. V, die uit het buitenland komt en geen eigen inkomen heeft, verleent hem deze zorg. Door het samenwonen zijn de maandelijkse kosten gestegen, terwijl niet alleen de AOW, maar ook zijn pensioen van het ABP is verlaagd.
Deze grond slaagt niet. De omstandigheden die tot het voeren van een gezamenlijke huishouding hebben geleid, de motieven van de betrokkenen en de aard van hun onderlinge relatie zijn voor de vraag of iemand een gezamenlijke huishouding voert echter niet van belang. Daar komt bij dat appellant en V door de Aanvullende Inkomensvoorziening Ouderen gegarandeerd zijn van een inkomen tot het sociaal minimum.
Het hoger beroep slaagt niet.
Voor een proceskostenveroordeling bestaat geen aanleiding.
Waarvan proces-verbaal.
De griffier Voorzitter
(getekend) T. Ali (getekend) J.N.A. Bootsma
Tegen deze uitspraak kunnen partijen binnen zes weken na de datum van verzending beroep in cassatie instellen bij de Hoge Raad der Nederlanden (Postbus 20303, 2500 EH ’s‑Gravenhage) ter zake van schending of verkeerde toepassing van bepalingen inzake het begrip gezamenlijke huishouding.