Uitspraak
OVERWEGINGEN
BESLISSING
- vernietigt de aangevallen uitspraak;
- verklaart het beroep ongegrond;
- bepaalt dat de Svb aan appellant het in hoger beroep betaalde griffierecht van € 122,- vergoedt.
Centrale Raad van Beroep
In deze zaak gaat het om de herziening van de AOW-partnertoeslag van appellant, die in hoger beroep is gegaan tegen een uitspraak van de rechtbank Zeeland-West-Brabant. De Centrale Raad van Beroep heeft op 18 december 2015 uitspraak gedaan in de zaak met nummer 14/2150 AOW. De Raad oordeelt dat de Sociale verzekeringsbank (Svb) appellant ten onrechte heeft teruggevorderd omdat zijn partner inkomsten heeft genoten die niet aan de Svb zijn gemeld. De rechtbank had het beroep van appellant gegrond verklaard, maar de Raad komt tot de conclusie dat appellant tijdig bezwaar heeft gemaakt tegen de besluiten van de Svb. De Raad vernietigt de eerdere uitspraak en verklaart het beroep ongegrond, waarbij de Svb het griffierecht aan appellant moet vergoeden.
De feiten van de zaak zijn als volgt: De Svb heeft appellant op 4 april 2013 geïnformeerd over de herziening van de toeslag op zijn pensioen op grond van de AOW, en dat er een terugvordering van € 4.614,28 zou plaatsvinden. Appellant was het niet eens met deze besluiten en heeft bezwaar aangetekend. De rechtbank heeft het bezwaar niet-ontvankelijk verklaard wegens overschrijding van de bezwaartermijn, maar de Raad oordeelt dat appellant tijdig bezwaar heeft gemaakt.
De Raad overweegt dat de betaling aan de echtgenote van appellant door het pensioenfonds moet worden aangemerkt als loon uit een vroegere dienstbetrekking. De keuze van de echtgenote om het bedrag in 2012 te laten uitbetalen, heeft gevolgen voor de partnertoeslag, maar de Raad concludeert dat dit geen kennelijk onredelijk resultaat oplevert. De Svb heeft geen advies gegeven over de gevolgen van deze keuze, en er is geen aanleiding om te concluderen dat de uitbetaling niet verrekend mag worden met de partnertoeslag. De Raad vernietigt de uitspraak van de rechtbank en verklaart het beroep ongegrond.