ECLI:NL:CRVB:2007:AZ6504
Centrale Raad van Beroep
- Hoger beroep
- K.J.S. Spaas
- H.G. Rottier
- C.P.M. van de Kerkhof
- Rechtspraak.nl
Herziening van WAO-uitkering en toegenomen arbeidsongeschiktheid
In deze zaak gaat het om de herziening van een WAO-uitkering van betrokkene, die sinds 24 augustus 1991 een uitkering ontvangt op basis van de Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO). De uitkering was vanaf 1 mei 1995 vastgesteld op een mate van arbeidsongeschiktheid van 35 tot 45%. Betrokkene heeft zich op 11 september 2000 opnieuw arbeidsongeschikt gemeld, na een opname op de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis. De Raad van bestuur van het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (Uwv) heeft echter geweigerd de WAO-uitkering te herzien, met de stelling dat de toegenomen arbeidsongeschiktheid het gevolg was van een andere oorzaak dan waarvoor betrokkene uitkering ontvangt.
De rechtbank Alkmaar heeft in een eerdere uitspraak het beroep van betrokkene gegrond verklaard en het bestreden besluit van het Uwv vernietigd, waarbij werd gesteld dat er mogelijk een oorzakelijk verband bestaat tussen de voetklachten van betrokkene en zijn psychische klachten. Het Uwv heeft hiertegen hoger beroep ingesteld. De Centrale Raad van Beroep heeft de zaak behandeld en geconcludeerd dat er onvoldoende bewijs is voor een oorzakelijk verband tussen de voetklachten en de psychische klachten van betrokkene. De Raad heeft vastgesteld dat de uitkering uitsluitend was toegekend op basis van beperkingen door voetletsel en dat er geen medische gegevens zijn overgelegd die een toename van psychische klachten in de relevante periode onderbouwen.
De Raad heeft het hoger beroep van het Uwv gegrond verklaard en de aangevallen uitspraak vernietigd. De Raad oordeelt dat de toegenomen arbeidsongeschiktheid van betrokkene niet kan worden herzien, omdat deze niet voortkomt uit de oorspronkelijke oorzaak van de uitkering. De Raad heeft geen termen aanwezig geacht om proceskosten te vergoeden aan betrokkene, en heeft het inleidend beroep ongegrond verklaard.