ECLI:NL:CRVB:2006:AZ2494
Centrale Raad van Beroep
- Hoger beroep
- M.A. Hoogeveen
- B.M. van Dun
- H.T. van der Meer
- Rechtspraak.nl
Weigering van WW-uitkering wegens verwijtbare werkloosheid na ontbinding van de arbeidsovereenkomst
In deze zaak gaat het om de weigering van een WW-uitkering aan appellant, die verwijtbaar werkloos is geworden. Appellant, geboren in 1942, was sinds 27 maart 1989 werkzaam als bedrijfsleider bij zijn werkgever. De arbeidsovereenkomst is ontbonden door de kantonrechter op 7 januari 2004, waarbij appellant een vergoeding van € 20.000,-- bruto is toegekend. Na een periode van arbeidsongeschiktheid heeft appellant op 20 augustus 2004 een aanvraag voor een WW-uitkering ingediend. Het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (Uwv) heeft deze aanvraag bij besluit van 24 september 2004 geweigerd, omdat appellant verwijtbaar werkloos was geworden. Dit besluit is na bezwaar gehandhaafd op 18 april 2005.
De rechtbank Middelburg heeft in de aangevallen uitspraak van 28 oktober 2005 het beroep van appellant tegen het bestreden besluit ongegrond verklaard. De rechtbank oordeelde dat appellant zich schuldig had gemaakt aan ongewenste intimiteiten jegens een ondergeschikte werkneemster, wat heeft geleid tot de ontbinding van zijn dienstverband. Appellant heeft in hoger beroep de gronden herhaald die hij eerder had aangevoerd, maar de Centrale Raad van Beroep heeft geoordeeld dat de rechtbank terecht het standpunt van het Uwv heeft onderschreven. De Raad concludeert dat appellant niet in staat is geweest aannemelijk te maken dat zijn werkgever om economische redenen tot beëindiging van het dienstverband heeft willen overgaan.
De Raad heeft vastgesteld dat appellant zich in een kwetsbare positie heeft gebracht door ongewenste intimiteiten te vertonen en dat hij redelijkerwijs had moeten begrijpen dat dit gedrag tot de beëindiging van zijn dienstverband zou kunnen leiden. De Raad bevestigt de uitspraak van de rechtbank en oordeelt dat er geen termen zijn voor een proceskostenvergoeding. De uitspraak is gedaan op 18 oktober 2006.